Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti zdolali Švajčiarsko 1:0, ale prišli o dvoch hráčov

Tomáš Tatar (Slovensko) sa raduje po strelení prvého gólu v stretnutí A-skupiny Švajčiarsko - Slovensko na MS v ľadovom hokeji 13. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci majú na konte už 12 bodov a na istotu miestenky vo vyraďovačke potrebujú v utorok uhrať proti Francúzsku aspoň bod.

Helsinki 13. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v nedeľu v predposlednom súboji základnej fázy na 76. majstrovstvách sveta nad Švajčiarskom tesne 1:0 a výrazne sa priblížili postupu do štvrťfinále.

V zostávajúcom priebehu šampionátu však už nemôžu počítať s Dominikom Graňákom a Marcelom Hossom, obaja skončili na vyšetreniach v nemocnici s poranenými rukami a podľa prvých informácií ich čakajú operácie zlomených kostičiek.

Pre mužstvo to je citeľná strata predovšetkým v prípade Graňák, lebo to bol doteraz najstabilnejšie fungujúci obranca a po zranení Kristiána Kudroča je v tíme už len 6 zadákov.

Hossa začínal na MS v prvom útoku, ale tréneri ho potom presunuli do štvrtého, kde alternovala na pravom krídle s Marcelom Haščákom, pričom na miesto krídelníka je k dispozícii aj Marek Hovorka.

Slovenskí hokejisti majú v helsinskej A-skupine na konte už 12 bodov a na istotu miestenky vo vyraďovačke potrebujú v utorok o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) uhrať proti Francúzsku aspoň bod. Aj to len v prípade, že hráči "galského kohúta" naplno zabodujú v pondelok proti Bielorusku, v opačnom prípade by sa Slováci z postupu tešili o deň skôr. Švajčiari uzavrú boje v helsinskej skupine o štyri hodiny neskôr proti už istým postupujúcim Američanom.

A-skupina - Helsinki:


Švajčiarsko - Slovensko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Gól:
19. Tatar (Mikúš). Rozhodcovia: Lewis (Kan.), Patafie (USA) - Puolakka (Fín.), Schrader (Nem.), striedania a zmeny v zostave: SR od 5. minúty bez Graňáka, od 24. Haščák za Hossu, vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 4257 divákov.

Švajčiarsko:
Berra - Blindenbacher, Streit, Furrer, Sbisa, Du Bois, Josi, Seger, von Gunten - Brunner, Ambühl, Wick - Bieber, Trachsler, Plüss - Rüthemann, Monnet, Niederreiter - Hollenstein, Romy

SR: Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Bartovič, Bližňák, Hossa - Haščák

Tomáš Tatar (Slovensko) sa raduje po strelení prvého gólu v stretnutí A-skupiny Švajčiarsko - Slovensko na MS v ľadovom hokeji 13. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Zápas nemal v úvode náboj, oba tímy hrali zo zatiahnutých obrán a ani jeden nechcel riskovať. Prvú tutovku si vypracovali Švajčiari v 5. minúte. Hollenstein prihral pred bránku Brunnerovi, no jeho strelu zázračne zlikvidoval Laco. Slovenská odpoveď prišla z hokejky Tatara, ale jeho strela z uhla nenarobila Berrovi žiadne problémy. Vůjtekovi zverenci hrali od 5. minúty bez Graňáka, ktorý sa po strete so súperovým hráčom zranil a musel na vyšetrenie do nemocnice.

Vzruch na tribúny priniesla opäť až 15. minúta, keď sa Slováci rútili traja na jedného obrancu. Tatar zatiahol puk do pásma, no príliš dlho váhal s prihrávkou a tak z gólovej príležitosti nebolo nič. V závere tretiny sa ale gólu dočkali a opäť sa presadila Mikúšova formácia. Jej center spoza bránky výborne z prvej nahral Tatarovi a ten umiestnil puk do odkrytej časti Berrovej siete - 1:0.

Druhú tretinu začali Slováci v početnej výhode, no šance si nevypracovali. Na druhej strane napálil Monnet z uhla žŕdku. V 27. minúte prišla šikovná spolupráca prvého švajčiarskeho útoku a Laco opäť zachránil po strele Brunnera. "Helvéti" poriadne pritvrdili a Slováci prišli po Graňákovi aj o Hossu, ktorý odišiel do nemocnice so zranenou pravou rukou.

V popredí Mário Bližňák (Slovensko) pred brankárom Retom Berrom (Švajčiarsko) v stretnutí A-skupiny Švajčiarsko - Slovensko na MS v ľadovom hokeji 13. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V 31. minúte unikli Bartovič s Haščákom, po ich akcii však Bližňák neuveriteľne netrafil prázdnu bránku. Evidentný faul na Hudáčka v čistej šanci rozhodcovia nepotrestali, no vzápätí odpískali hraničný zákrok Šatana a Švajčiari hrali od 32. minúty presilovku. Vypracovali si len jednu možnosť, keď tečovaná strela minula žŕdku Lacovej bránky iba o centimetre.

Tretia tretina sa niesla v znamení snahy Švajčiarov o vyrovnanie. Ich otvorená obrana však umožnila Slovákom zakladať nebezpečné brejky a tak si obaja brankári museli dávať neustále pozor. Švajčiari zahodili niekoľko gólových tutoviek a tak sa z tesného jednogólového víťazstva radovali Slováci.

FOTOGALÉRIA ZO ZÁPASU:




Hlasy po zápase:


Radosť slovenskej striedačky a trénera tímu Vladimíra Vůjteka po víťaznom zápase A-skupiny Švajčiarsko - Slovensko na MS v ľadovom hokeji 13. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Nervy to boli ako v každom zápase. Dnes sme však potrebovali tri body, navyše Švajčiari cítili poslednú šancu na postup do ďalšej fázy. Myslím, že nás trochu zaskočili v úvode išli často dvaja na našich obrancov a následne sme kazili rozohrávky. Ale postupne sme sa s tým vyrovnali a mali sme z toho brejky a tri-štyri gólové pozície. Chlapci všetci bojovali, hrali na maximum svojich možností. Vedeli sme, čo Švajčiari hrajú a dobre sme sa na to pripravili. Teší ma, že Lacovi sa v bránke darí a môžme sa na neho spoľahnúť. Žiaľ Hossa aj Graňák sú zranení a na šampionáte už skončili. Rozsah ich zranení zatiaľ nepoznám, ale čaká ich podrobnejšie vyšetrenie, ktoré potvrdí alebo vyvráti zlomeninu."

Sean Simpson, tréner Švajčiarska: "Po sklamaní zo zápasu s Francúzmi sme ukázali, že vieme hrať hokej. Nanešťastie sme nedali góly a bez toho sa vyhrať nedá. Slováci bránili naozaj výborne, a hoci sme hrali na hranici síl, nedokázali sme sa presadiť."

Ján Laco, brankár SR: "Po záverečnom klaksóne som bol veľmi šťastný, že sme to zvládli a priblížili sa k postupu do štvrťfinále. Nedá sa povedať, ktorý zákrok bol najťažší, gól môže padnúť z hocičoho. Zobral som si so sebou puk ako pamiatku na prvú vychytanú nulu na MS."

Tomáš Tatar, strelec víťazného gólu SR: "Videl som, že Juro Mikúš vybojoval puk a išiel som pred bránku. Pekne ma našiel a bol z toho rozhodujúci gól. Sme radi, že sme to udržali na nulu a pomohli sme Jankovi Lacovi. Oba tímy vedeli, že sa bojuje o štvrťfinále a nerobili žiadne chyby."

Radosť Slovákov po strelení gólu Tomášom Tatarom (uprostred) v stretnutí A-skupiny Švajčiarsko - Slovensko na MS v ľadovom hokeji 13. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Juraj Mikúš, útočník SR: "Pri tom góle som čakal až do poslednej chvíle na obrancu, potom mi tam Tomáš (Tatar) pekne nakorčuľoval, a bolo to. Ak mám pravdu povedať, tajne som dúfal, že by mohol stačiť na výhru aj výsledok 1:0. Švajčiari síce mali tlak, ale mi sme mohli o svojom víťazstve rozhodnúť už v druhej tretine. Takto to bolo aspoň dramatické pre divákov až dokonca. Proti Francúzom nebudeme oddychovať, ale hrať o česť. Pôjdeme do toho na 100 percent, aby sme neurazili šťastenu."

Miroslav Šatan, útočník SR: "Sme spokojní, aj 1:0 je pekné víťazstvo. Bol to z oboch strán taktický zápas, Švajčiari dobre bránili, ale hrali sme trpezlivo a dali sme o gól viac ako oni. Podržal nás brankár Laco, ktorý chytal vynikajúco."

Tabuľka A-skupiny:
1. Kanada 6 5 0 1 0 30:14 16
2. USA 6 3 2 0 1 27:15 13
3. Fínsko 6 4 0 0 2 17:13 12
4. SLOVENSKO 6 4 0 0 2 16:9 12
---------------------------------------------
5. Švajčiarsko 6 2 0 0 4 14:16 6
6. Francúzsko 5 2 0 0 3 15:26 6
7. Bielorusko 5 1 0 0 4 9:16 3
8. Kazachstan 6 0 0 1 5 10:29 1