Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci vybojovali miestenku na olympiádu, vo finále C1 iba Slafkovský

Na snímke slovenský reprezentant v kategórii C1 Alexander Slafkovský. Foto: TASR - Dušan Hein

Do elitnej desiatky sa prekvapujúco nedostali Michal Martikán ani Matej Beňuš.

Seu d'Urgell 28. septembra (TASR) - Slovenskí vodní slalomári vybojovali v C1 miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu. Do finále na MS v španielskom Seu d'Urgell v sobotu postúpil iba Alexander Slafkovský zo 4. miesta. Na šampionáte neskončí horšie ako na 10. priečke. Miestenku do Tokia získalo najlepších 18 krajín v redukovanom poradí.

"Mám veľmi dobrý pocit, ale som iba v polovici. Sústredím sa na finále, som šťastný, že som tam. Verím, že predvediem to najlepšie a aj diváci ma podporia. Získali sme miestenku, takže jeden z troch cieľov je splnený," uviedol Slafkovský.

Do elitnej desiatky sa prekvapujúco nedostali Michal Martikán ani Matej Beňuš. Martikán, štyridsaťročný dvojnásobný olympijský víťaz, mal veľkú smolu, keď ho o postup obrala 50-sekundová penalizácia na predposlednej bránke a napokon obsadil až 29. miesto. Beňuš síce spravil iba dva ťuky, problémy mal však v hornej časti trate a klasifikovali až na 16. pozícii.

"Sú to majstrovstvá sveta, snažil som sa ísť čo najrýchlejšie, lebo na tejto trati to treba. Aj som dosiahol jeden z najrýchlejších časov, bohužiaľ, hore na takej nepríjemnej bráne sa mi dotkla špička. Dostal som penalizácu, tak som vedel, že musím pritlačiť, potom som však ťukol opäť a to ma stálo finále. S jazdou som však spokojný, išlo sa mi dobre, nemám sa za čo hanbiť," povedal Beňuš.

Singlisti sa postarali o druhú olympijskú miestenku. O prvú sa zaslúžili kajakárky Eliška Mintálová s Janou Dukátovou postupom do semifinále. Do finále sa im však nepodarilo postúpiť. Skúsená 36-ročná Dukátová išla čistú jazdu, ale na úkor rýchlosti, za elitnou desiatkou výrazne zaostala a obsadila 24. miesto. "Nebolo to ideálne, boli tam miesta, kde som veľa stratila. Aj keď som išla čisto, s čím som mala v tejto sezóne problém, stratila som časovo. Tento rok sme do toho dali všetko, ale napriek tomu to nebolo dosť, aby som tu bola s najlepšími. Čas je však moja devíza a na budúci rok to ešte môžem doklepnúť," povedala Dukátová.

Na snímke slovenská reprezentantka Jana Dukátová.
Foto: TASR - Michal Svítok


Dvadsaťročná Mintálová zvolila opačný prístup, agresívna jazda si však vyžiadala daň v podobe štyroch trestných sekúnd, ktoré ju odsunuli z postupových pozícii a skončila až 22. "Išlo sa mi celkom fajn, tie ťuky nechápem. Je to sklamanie, chcela som sa dostať do finále, ale nevyšlo to. Vyjazdili sme si miestenku na olympiádu a na budúci rok sa rozhodne, kto tam pôjde," skonštatovala Mintálová.

Pre Slovákov pokračuje v Seu interná kvalifikácia do Tokia. Účasť si vybojujú najlepší v každej kategórii podľa dosiahnutých bodov v pretekoch 4. a 5. kola Svetového pohára, MS a budúcoročných ME v Londýne.


Výsledky - semifinále:

C1m: 1. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 91,23 s (0), 2. Grzegorz Hedwig (Poľ.) 91,96 (0), 3. Luka Božič (Slovin.) 92,54 (2), 4. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 92,65 (0), 5. Cedric Joly (Fr.) 92,94 (2), 6. Thomas Koechlin (Švaj.) 94,24 (0), ... 16. Matej BEŇUŠ 95,99 (4), 29. Michal MARTIKÁN (obaja SR) 143,56 (52)

K1ž: 1. Rcarda Funková (Nem.) 96,39 s (0), 2. Kateřina Kudějová (ČR) 96,52 (0), 3. Jessica Foxová (Aus.) 96,61 (2), 4. Ana Satilová (Braz.) 96,88 (0), 5. Luuka Jonesová (N. Zél.) 97,84 (0), 6. Eva Terceljová (Slovin.) 97,89 (0), ... 22. Eliška MINTÁLOVÁ 104,30 (4), 24. Jana DUKÁTOVÁ (obe SR) 105,60 (0)