Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Slovenskí volejbalisti si pripísali v Európskej lige druhé víťazstvo

Slovenskí volejbalisti Foto: TASR/Milan Kapusta

Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho si poradili v úvodnom zápase 2. turnaja A-skupiny v španielskom Terueli s Gréckom hladko 3:0 a oplatili im prehru z 1. turnaja v Katerini.

Teruel 1. júna (TASR) - Slovenskí volejbalisti si v novom ročníku Európskej ligy pripísali druhé víťazstvo. V úvodnom zápase 2. turnaja A-skupiny v španielskom Terueli si v piatok poradili s Gréckom hladko 3:0 a oplatili im prehru z 1. turnaja v Katerini (2:3). Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho majú na konte dve víťazstvá a dve prehry, v sobotu ich čaká súboj s Dánskom a v nedeľu meranie síl s domácim Španielskom.

Európska liga, 2. turnaj, 1. kolo:
Grécko - Slovensko 0:3 (-18, -19, -18)
68 minút, rozhodcovia: Sobral (Port.), Reichardt (Hol.), 100 divákov.

SLOVENSKO: Zaťko, Bencz, Joščák, Chrtiansky ml., Kašper, Hriňák (libero M. Kubš, Hruška). Tréner: Š. Chrtiansky.

GRÉCKO: Belos, Petreas, Karipidis, Smaragdis, Rizopoulos, Terzis (libero Ach. Papadimitriou, Sarikeisoglou, At. Papadimitiou, Stivachtis). Tréner: A. Leonis.


Keď dal v prvom sete Chrtiansky ml. eso na 6:4, Slováci prvý raz viedli o viac ako jeden bod. Následne viedli 12:9, 16:13 i 19:13. Oba tímy kazili veľa podaní, ale slovenskí reprezentanti si udržiavali výrazný náskok. Po dvoch bodových blokoch Hriňáka sa dopracovali k prvému setbalu pri 24:18 a hneď zásluhou ďalšieho pozorného bloku nahrávača Zaťka ho využili.

V druhom sete za stavu 7:4 pre Chrtianskeho tím podával nebezpečný Petreas, ťažkú loptu ďalekou za ihriskom chytil Hriňák a libero Kubš ju cez chrbát vrátil do ihriska, následne Gréci útočili do autu. Za tento pekný volejbalový moment boli Slováci odmenení bodom na 8:5. Trojbodový náskok si Slováci udržiavali až do koncovky (16:13, 18:15), v ktorej sa po ese i dobrom útoku Bencza odpútali na 22:17. Za stavu 24:18 premenil druhý setbal Hruška.

Po ese Bencza a smeči Chrtianskeho, ktorý ukončil veľmi dlhú výmenu, na začiatku tretieho setu viedli 5:2, ale Gréci znížili na 4:5 a s dychom vydržali do 7:8. Následne Slováci odskočili na 14:11, ale Sarikeisoglou esom na 13:14 súperovi ešte vybojoval iskierku nádeje. Keď grécki volejbalisti v závere zo 16:22 upravili na 18:22, tréner Chrtiansky si vypýtal oddychový čas. Po ňom útokom stredom siete upravil na 23:16 Kašper a debutant v národnom tíme ukončil zápas štýlovo – esom.

Hlasy po zápase

Štefan Chrtiansky, tréner SR: "Dôležitý bol začiatok zápasu. V prvom sete sme hrali veľmi dobre v útoku a na prihrávke. Gréci viac chybovali a cítili, že sme mali vyššiu útočnú silu. Traja noví hráči v našej základnej zostave v porovnaní s predchádzajúcim vzájomným zápasom bol aj dobrý taktický ťah. Úvod turnaja nám vyšiel, takže som spokojný, i keď sme ešte mali rezervy. Premiéru v reprezentácii si odkrútil blokár Peter Kašper a podal solídny výkon."

Štefan Chrtiansky ml., smečiar SR: "Dominovali sme vo všetkých fázach. Gréci veľa kazili a nehrali ako tím. Prvý zápas na rozbehnutie sme zvládli. V sobotu nás čakajú Dáni, proti ktorým som nikdy nehral."

Peter Kašper, blokár a debutant v tíme SR: "Mal som premiéru v seniorskej reprezentácii a bol to super pocit, pretože bola víťazná. Tréner mi to oznámil pred zápasom. Moje eso na konci zápasu bola taká čerešnička na torte."

Juraj Zaťko, nahrávač SR: "Tento zápas sa s našou prehrou 2:3 minulú sobotu v Katerini nedá veľmi porovnávať. Doma hrali Gréci pred vlastnými obecenstvom s väčšou motiváciou, teraz boli viac-menej odovzdaným súperom. Nedostali nás pod tlak ani v jednom momente, nemali sme problém robiť straty."


Tabuľka A-skupiny:

1. Španielsko 3 3 0 9:1 9
2. Slovensko 4 2 2 9:6 7
3. Grécko 4 2 2 6:8 5
4. Izrael 3 0 3 0:9 0