Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenky zdolali Belgicko 2:1, nemajú však reálnu šancu na semifinále

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová gestikuluje v zápase proti Belgičanke Maryne Zanevskej B-skupiny Slovensko - Belgicko na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v škótskom Glasgowe 9. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Napriek triumfu už nemajú reálnu šancu na postup do semifinále. Rozhodla o tom dvojsetová prehra páru Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková s tandemom Kirsten Flipkensová, Elise Mertensová 0:6, 3:6.

Glasgow 9. novembra (TASR) - Slovenské tenistky zvíťazili vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe nad Belgickom 2:1. Napriek triumfu však už nemajú reálnu šancu na postup do semifinále. Rozhodla o tom hladká dvojsetová prehra páru Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková s tandemom Kirsten Flipkensová, Elise Mertensová 0:6, 3:6.

V úvodnom dueli B-skupiny totiž Slovenky v utorok prehrali s Austráliou 1:2, pričom získali iba dva zo siedmich setov. V zápase s Belgickom mali pomer setov 4:3 Belgičanky nastúpili vo štvorhre aj s Mertensovou, ktorá pred necelými dvoma dňami triumfovala po boku Rusky Veroniky Kudermetovovej na deblovom Masters v texaskom Fort Worthe. V prvom sete s Flipkensovou na kurte dominovali a Kužmovej s Mihalíkovou uštedrili "kanára". V druhom dejstve si belgická dvojica vďaka brejku vo štvrtom geme vybudovala náskok 4:1 a zápas dotiahla do úspešného konca.

Kužmová v prvom sete duelu s Bonaventureovou na dvorci dominovala. V treťom i piatom geme súperku brejkla a za stavu 5:2 premenila hneď prvý setbal. Kužmová mala vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania, po ktorom stratila iba jediný fiftín. Belgičanka, ktorá je v elitnej svetovej stovke, pôsobila nervóznym dojmom, vo výmenách robila priveľa nevynútených chýb.

V druhom dejstve začala Bonaventureová lepšie returnovať a za stavu 2:1 sa dostala k prvým trom brejkbalom v zápase, Kužmová si však udržala servis. V dvanástom geme odvrátila Slovenka tri setbaly a o osude druhého setu rozhodol tajbrejk. V ňom otočila Kužmová z 3:5 na 6:5 a za stavu 8:7 využila druhý mečbal. Pripísala si tak na konto ôsme singlové víťazstvo v Pohári Billie-Jean Kingovej.
Slovenská tenistka Viktória Kužmová odvracia úder Belgičanky Ysaline Bonaventureovej v úvodnej dvojhre druhého zápasu B-skupiny na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe v stredu 9. októbra 2022.
Foto: TASR - AP

"Dnes rozhodli maličkosti. Snažila som sa ísť do toho a hrať agresívne. Pri setbaloch súperky v druhom dejstve ma podržal servis, ktorý bol dnes moja veľká zbraň. Som rada, že som zvládla tajbrejk a vyhrala v dvoch setoch. V tíme je rovnako ako vlani v Prahe skvelá atmosféra, aj vďaka nej dokážem odohrať v jednotlivých zápasoch dvojhru aj štvorhru," uviedla Kužmová v pozápasovom interview.

Slovenského kapitána Mateja Liptáka mrzela prehra vo štvorhre, vyzdvihol však kvalitu belgického dua. "Sme smutní, že sme nezískali tretí bod, ale celkovo môžeme byť spokojní, veď sme zdolali kvalitný belgický tím. Viki s Kajou podali vo dvojhrách bojovné výkony. Flipkensová s Mertensovou potvrdili, že sú výborné deblistky. Zápas sa im dokonale vydaril, vyšlo im všetko, na čo siahli," uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii.

Kužmová vystrúhala poklonu Mertensovej. "Čakali sme veľmi ťažký zápas. Mertensová priletela do Glasgowa až v utorok večer a hrala neskutočne, klobúk dolu. Nebolo vôbec vidno, že je unavená. Belgičankám vychádzali prvé servisy. Ťažko sa nám returnovalo, nehrali sa skoro žiadne výmeny."

Aj Mihalíková priznala, že Belgičanky vyhrali štvorhru zaslúžene. "Flipkensová s Metensoovu hrali naozaj dobre. Výborne podávali a vo výmenách nás dostávali pod tlak. Nezachytili sme začiatok zápasu a nevedeli sme sa dostať do správneho rytmu."

Schmiedlová hneď v úvodnom geme stratila podanie. Bleskovo však kontrovala rebrejkom a v ďalších minútach mala navrch. Vďaka brejku v šiestom geme si vybudovala náskok 5:2 a v ôsmej hre mala pri podaní Zanevskej k dispozícii setbal. Rodáčka z ukrajinskej Odesy ho však odvrátila, v desiatom geme aj druhý a napokon otočila nepriaznivý vývoj setu. Za stavu 5:5 zobrala Schmiedlovej servis a v ďalšom geme premenila po 76 minútach tretí setbal.

Slovenka sa rýchlo zmobilizovala a v druhom sete na dvorci dominovala. Mala 75-percentnú úspešnosť prvého podania a Zanevskú nepustila ani k jedinému brejkbalu. Na začiatku tretieho setu Schmiedlová prišla o servis, no následne získala štyri gemy za sebou a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:3 využila hneď prvý mečbal.

"Triumf nad Zanevskou je jeden z najcennejších v mojej kariére. Bolo to náročné na psychiku, cítila som nervozitu. O to viac ma teší, že sa mi podarilo vyhrať prvý zápas na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej. Veľmi ma povzbudilo víťazstvo Viki Kužmovej nad Bonaventureovou. Chcela by som sa poďakovať slovenským fanúšikom, ktorí nás prišli povzbudiť do Glasgowa. Možno to nebolo na mne na kurte vidieť, no vibrovali vo mne emócie," uviedla Schmeidlová v pozápasovom interview.

Slovenská tenistka Viktória Kužmová (vpravo) a kapitán slovenského tímu Matej Lipták sa tešia po výhre nad Belgičankou Ysaline Bonaventureovou v úvodnej dvojhre druhého zápasu B-skupiny na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe v stredu 9. októbra 2022.
Foto: TASR - AP



finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej:

B-skupina:

SLOVENSKO - Belgicko 2:0 po prvej dvojhre

Viktória Kužmová - Ysaline Bonaventureová 6:2, 7:6 (7)
Anna Karolína Schmiedlová - Maryna Zanevská 5:7, 6:2, 6:3
Kužmová, Tereza Mihalíková - Kirsten Flipkensová, Elise Mertensová 0:6, 3:6