Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ramsay o nominácii na zimnú olympiádu: Vždy je to náročný proces

Na snímke vľavo tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a vpravo generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámili nomináciu Slovenska na ZOH 2022 v čínskom Pekingu (4.- 20. februára) v Bratislave 18. januára 2022. Foto: TASR – Martin Baumann

Do nominácie sa dostali traja mladíci Nemec, Slafkovský a Kňažko, ktorí v uplynulom trištvrte roku absolvovali s národným tímom vlaňajšie MS v Rige i letný finálový turnaj olympijskej kvalifikácie.

Bratislava 18. januára (TASR) -

V tíme chýba Róbert Lantoši, ktorý hral na MS v Rige a aj na augustovej olympijskej kvalifikácii. "Vybrali sme hráčov, ktorí sa hodia do nášho systému. Sú tam možno pre vás prekvapenia, ale vyberali sme ich podľa viacerých aspektov," uviedol Šatan.



Do nominácie sa dostali traja mladíci Nemec, Slafkovský a Kňažko, ktorí v uplynulom trištvrte roku absolvovali s národným tímom vlaňajšie MS v Rige i letný finálový turnaj olympijskej kvalifikácie. "Tí traja hráči presvedčili na posledných MS i olympijskej kvalifikácii. Napríklad Nemec mal výborné zápasy aj na MS do 20 rokov, i keď len dva, no ukázal opäť výkonnostný pokrok a bola by škoda ho nezobrať. Kňažko hral výborne na MS a vidíte ako vysoko je Slafkovský v draftových rebríčkoch. Všetci traja by mali byť budúcnosťou národného tímu," povedal Šatan.
Na archívnej snímke z 22. augusta 2021 Samuel Kňažko počas prvého tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred olympijskou kvalifikáciou na ZOH v Pekingu.
Foto: TASR - Andrej Galica

Ramsay priznal, že tvorba tímu nebola jednoduchá. "Vytvoriť tím nie je nikdy jednoduchý proces. Komunikujeme s rôznymi krajinami, veľmi často a musíme prijať rozhodnutia. Vždy hovorím, že nič nie je dokonalé. Musíme pracovať na tom, čo chceme predvádzať a dosiahnuť. Už dlho si myslím, že na našom tíme je dobrá rýchlosť a aký tlak dokážeme vytvárať na ostatné tímy a ak budeme na tom stavať, môžeme zlepšiť našu hru," uviedol tréner. Ramsay dúfa, že pre neho bude druhá olympiáda už jednoduchšia, ako tá premiérová v Kórejskej republike: "Na tej som sám na seba vyvíjal veľký tlak, potrpel som si na každý detail a neužil som si to tak, ako by som mal. Príliš som premýšľal, no hráčom vždy hovorím, že keď sa začne zápas, nesmú myslieť na nič, len na hru."
Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil nomináciu Slovenska na ZOH 2022 v čínskom Pekingu (4.- 20. februára) v Bratislave 18. januára 2022.
Foto: TASR – Martin Baumann

Do jeho výberu sa dostalo aj päť hráčov z najvyššej domácej súťaže. "Nesmieme zabúdať na našu extraligu, je veľmi dôležitá. Je pravda, že týchto hráčov vidíme najviac, ale v zápasoch, v ktorých za nás hrali, nás mimoriadne oslovili a páčila sa nám ich hra, prístup i oddanosť tímu," povedal kanadský tréner.



Vedenie reprezentácie počíta aj s možnými komplikáciami v dôsledku zranení či koronavírusu a preto stále komunikuje so všetkými 44 hráčmi, ktorí figurovali na širšom zozname adeptov na Peking.
Na snímke generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil nomináciu Slovenska na ZOH 2022 v čínskom Pekingu (4.- 20. februára) v Bratislave 18. januára 2022.
Foto: TASR – Martin Baumann

Vedenie reprezentácie muselo na poslednú chvíľu riešiť zmenu v realizačnom tíme. Po nedávnych udalostiach v Michalovciach vymenilo kustóda. "S Marekom Jenčíkom spolupracujeme asi rok, je v reprezentácii nový. To, čo sa udialo, nás mrzí a bude to vyšetrovať nezávislá disciplinárna komisia. My však potrebujeme pokoj v príprave na ZOH a preto sme sa rozhodli, že nebude súčasťou olympijského tímu a nahradí ho niekto iný. Ak sa prejaví jeho nevina, má v budúcnosti dvere otvorené," dodal Šatan.

Reprezentácia odletí z Viedne do Pekingu 2. februára. Vzhľadom na prísnu covidovú reguláciu by sa mali hráči aj členovia realizačného tímu stretnúť na zraze na Slovensku už pár dní predtým. Podmienky domácej bubliny ani termín jej štartu nateraz definitívne nie sú známe.

V Pekingu odohrajú tri zápasy v základnej fáze turnaja. Súboje v C-skupine otvoria vo štvrtok 10. februára o 5.10 SEČ na Národnom štadióne v Pekingu duelom proti Fínsku. O deň neskôr o 9.40 SEČ vo Wukesong aréne nastúpia proti Švédom. V nedeľu 13. februára uzavrú účinkovanie v základnej fáze o 5.10 SEČ zápasom proti Lotyšsku.

Istú účasť vo štvrťfinále budú mať víťazi skupín a najlepší tím spomedzi druhých miest. Zvyšných osem účastníkov sa predstaví v kvalifikácii o štvrťfinále, z ktorej vzídu ďalší štyria štvrťfinalisti. Finálový duel je na programe 20. februára o 5.10 SEČ na Národnom štadióne v Pekingu.

nominácia SR na ZOH 2022:


brankári: Patrik Rybár (Dinamo Minsk/KHL), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Matej Tomek (HC Kometa Brno/ČR)

obrancovia: Marek Ďaloga (HC Kometa Brno/ČR), Martin Marinčin (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR), Mário Grman (HPK Hämeenlinna/Fín.), Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Šimon Nemec (HK Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds/USA/WHL)

útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk/KHL), Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav/ČR), Michal Krištof (HC Kometa Brno/ČR), Marko Daňo (HC Oceláři Třinec/ČR), Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Juraj Slafkovský (TPS Turku/Fín.), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan/KHL), Peter Cehlárik (Avangard Omsk/KHL), Marek Hrivík (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Kristián Pospíšil (HC Davos/Švaj.), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava), Pavol Regenda (HK DUKLA Ingema Michalovce), Adrián Holešinský (HK Nitra), Peter Zuzin (HKM Zvolen)