Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Slovensko má Majstra Európy a veľa fantastických športových výkonov

Slovensko má Majstra Európy a veľa fantastických športových výkonov z 3. ročníka Otvorených majstrovstiev Európy Špeciálnych olympiád v triatlone Foto: Špeciálne olympiády Slovensko

Slovensko má Majstra Európy a veľa fantastických športových výkonov z 3. ročníka Otvorených majstrovstiev Európy Špeciálnych olympiád v triatlone.

Bratislava 20. mája (OTS) - 18. mája 2024 v areáli xbs Šamorín v olympijskom tréningovom centre sa konal už tretí ročník Otvorených majstrovstiev Európy Špeciálnych olympiád v triatlone. Organizátorom tohto unikátneho podujatia, jediného medzinárodného triatlonu Special Olympics na planéte boli Challenge Family, XBS rezort a Špeciálne olympiády Slovensko.



23 triatlonistov s intelektuálnym znevýhodnením z 8 krajín sveta Monako, Holandsko, Spojené štáty americké, Nemecko, Guatemala, Fínsko, Izrael a Slovensko sa hrdo postavilo na štart s odhodlaním podať najlepšie výkony. 750m plávanie v otvorenej vode, 20 km bicykel a 5 km beh zvládol najlepší triatlonista s intelektuálnym znevýhodnením Ron Beck z Izraela časom: 1:10:21 obhájil zlato vo svoje vekovej kategórii.

Foto: Peter Išpold - Majster Európy v triatlone Špeciálnych olympiád
Našim želiezkom v štartovom poli bol najúspešnejší triatlonista Špeciálnych olympiád Slovensko Peter Išpold (35), ktorý sa stal víťazom – Majstrom Európy v triatlone Špeciálnych olympiád. S časom: 1:15:13 si vytvoril svoj najlepší čas z tohto podujatia.



Denis Knapčok (26) obsadil 3. miesto vo svojej kategórii a pridal tak medailové umiestnenie Slovenska do historických tabuliek Special Olympics.

Najväčšiu radosť nám, tiež priniesla skutočnosť že na štart Otvorených Majstrovstiev Európy sa postavilo až 5 slovenských triatlonistov. Traja muži Andrej Petrík (26), Lukáš Vosátko (32) a Róbert Tomeček (30) dokončili svoj prvý medzinárodný triatlon. Je to vynikajúci úspech pre nich samotných, ako aj pre ich rodičov a trénerov. Sme na nich nesmierne hrdé,“ povedala, tesne po skončení pretekov Martina Gogolová, OLY, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Foto: Andrej Petrík

Vďaka unikátnej spolupráci The Challenge Family a olympijského rezortu XBS Šamorín, vidím veľký potenciál v rozvoji triatlonu pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením nie len v regióne Európa, ale aj celosvetovo. Špeciálne olympiády Slovensko ponúkajú svetu obrovský potenciál pre ukázanie schopností ľudí s intelektuálnym znevýhodnením. Veľká vďaka zo Special Olympics International patrí organizátorom a Special Olympics Slovensko. Ďakujem všetkým za túto príležitosť a skutočnú inklúziu v praxi,Mirek Krogulec, športový riaditeľ Special Olympics Europe Eurasia.