Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Slovenskí fanúšikovia dnes budú silno držať palce Lotyšsku

Na snímke gólová radosť Lotyšska v zápase B-skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Lotyšsko v Helsinkách 9. mája 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Ak dnes Lotyši zdolajú na hokejových MS Francúzov, tak Slováci budú mať osud vo vlastných rukách.

Bratislava 13. mája (TERAZ.sk) - Zápas, ktorý sa bezprostredne týka aj nás, začne dnes o 15:15. Hokejky si skrížia Lotyšsko s Francúzskom. Každý hokejový fanúšik vie, že v prípade výhry Lotyšska nad Francúzskom budú mať Slováci štvrťfinálový osud vo svojich rukách.

Lotyšsko má po piatich zápasoch tri body, ktoré získalo práve so Slovenskom. Dovtedy najslabší tím šampionátu výhrou 5:3 uchmatol tri body Vůjtekovej družine a skomplikoval jej šance na postup do štvrťfinále.
Francúzski hráči oslavujú víťazstvo nad Ruskom 2:1 v hokejovom zápase B-skupiny Rusko - Francúzsko na MS v hokeji v Helsinkách 9. mája 2013.
Foto: TASR/AP

Naopak Francúzi, po úvodnom zápase so Slovenskom, ktorý prehrali 2:6, v nasledujúcich zápasoch ukázali silu svojho mužstva a postupne zdolali Rakúšanov 3:1 a Rusov 2:1, čím sa postarali o najväčšiu senzáciu celého turnaja. Na svojom konte majú šesť bodov, o bod menej ako Slováci. Ak hokejisti z krajiny Galského kohúta získajú z dvoch zápasov minimálne päť, Slováci stratia akékoľvek šance na postup a môžu sa baliť domov. V prípade, ak dnes Lotyši zdolajú Francúzov v riadnom hracom čase, tak Slováci musia vyhrať v riadnom hracom čase nad USA a už im nik nezoberie štvrťfinálový postup.

Tých -keby alebo -ak je však viac:



- Ak Francúzsko zdola Lotyšsko v riadnom hracom čase, Slovensko musí zdolať USA v riadnom hracom čase a čakať na zápas Francúzsko vs Nemecko.

- Ak Francúzi zdolajú aj Nemcov v riadnom čase alebo po predĺžení, tak máme po postupe.

- Francúzi stratia zo šiestich bodov dva a Slováci vyhrajú s USA v riadnom hracom čase, tak máme štvrťfinále vo vrecku.

- Ak dnes Lotyši zdolajú Francúzov, tak Slováci musia zajtra vyhrať v riadnom hracom čase nad USA. Ak vyhrá Slovensko po predĺžení, budú musieť čakať na zápas Francúzsko vs Nemecko. Francúzi nemôžu potom vyhrať a Nemci nemôžu vyhrať v riadnom hracom čase.

Na snímke vľavo hore smutný tréner Slovenska Vladimír Vůjtek, vpravo Peter Oremus a dole vľavo Peter Ölvecký a slovenskí hokejisti po prehre 1:3 v zápase B-skupiny Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Rusko v Helsinkách 12. mája 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann

Podobná situácia nastala na MS v Lotyšsku v roku 2006, kedy sa Slováci spoliehali v osemfinále na výsledok zápasu Švajčiarsko vs Bielorusko. Slováci postupovali len zásluhou víťazstva Bieloruska nad Švajčiarskom 2:1, pri remíze alebo prehre Bieloruska by Slováci na turnaji skončili. Osud potom mali vo vlastných rukách, keď zdolali Ukrajinu 8:0. Vo štvrťfinále potom podľahli Kanade 1:4.