Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti sa v rámci Ligy národov postavia proti Bielorusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Liga národov sa bude hrať budúci rok v júni, ktorý bude "nabitý" so 4. kolami.

Nyon 16. decembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia sa v 3. skupine C-divízie Ligy národov 2022/2023 stretne s Bieloruskom, Azerbajdžanom a víťazom baráže medzi Kazachstanom a Moldavskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone, pri ktorom Slovensko figurovalo v prvom výkonnostnom koši svojej divízie.

Slováci sa po účinkovaniach v dvoch predošlých ročníkoch Ligy národov v Lige B predstavia v nadchádzajúcej edícii tejto súťaže v "céčku". Nasadení boli v 1. koši spolu s Tureckom, Bulharskom a Severným Írskom. Všetky štyri mužstvá sa ocitli v C-divízii po vypadnutí z B-divízie. Zároveň tak platilo, že na týchto súperov v štvorčlennej skupine s určitosťou nemohli naraziť.

Bývalý francúzsky reprezentant Robert Pires prisúdil Slovákom z druhého koša Bielorusko, z tretieho Azerbajdžan a zo štvrtého víťaza súboja Kazachstan - Moldavsko, ktorý bude známy v marci budúceho roka. Ak by sa ním stal Kazachstan, bol by to historický moment, pretože s týmto súperom sa Slováci ešte nikdy v minulosti na reprezentačnej úrovni A-tímov nestretli. S ostatnými rivalmi má SR pomerne bohaté vzájomné kontakty. S Azerbajdžanom už Slovensko hralo celkom 8 zápasov (6 v rámci kvalifikácie ME, dva v kvalifikácii MS), s vysoko pozitívnou bilanciou 7–0-1. S Bieloruskom sa Slováci stretli trikrát, raz v priateľskom dueli (4:0), dvakrát v kvalifikácii ME (3:1 u súpera v Borisove, 0:1 doma v Žiline). S Moldavskom hrali v kvalifikácii MS 2002, oba zápasy vyhrali (1:0 a 4:2).

Slováci tak o návrat do B-divízie budú bojovať výhradne s krajinami z bývalej ZSSR. "Tam už nie je veľmi na výber. Dva tipy mi vyšli - Bielorusko a Azerbajdžan. Kvôli vzdialenosti by som si želal, aby tretí súper bol Moldavsko. Samozrejme, našou ambíciou je vždy byť úspešní a v tejto chvíli za mňa môžem povedať, ale je to môj individuálny názor, že túto skupinu by sme mali, alebo chceli vyhrať," povedal v reakcii pre web SFZ jeho prezident Ján Kováčik.

"Je to žreb a tam si človek nenavyberá. Čo bude pre nás dôležité, bude vyžrebovanie skupiny a poradie zápasov. Na to treba nastaviť celú logistiku tímu. Ja som osobne netrafil ani jedno meno súperov," vyjadril sa generálny sekretár SFZ Peter Palenčík. Program skupiny by mal byť známy v piatok.

Obhajcovia trofeje z Francúzska budú hrať v 1. skupine najsilnejšej A-divízie s Dánskom, Chorvátskom a Rakúskom. Víťaz prvého ročníka z Portugalska dostal trio Španielsko, Švajčiarsko a Česko v 2. skupine. Skupina číslo tri ponúkne atraktívne súboje velikánov z Talianska, Nemecka a Anglicka, doplnilo ich Maďarsko. Vo 4. skupine sú Belgicko, Holandsko, Poľsko a Wales.

Pôvodne sa mal žreb konať v Montreux aj za účasti pozvaných zástupcov členských krajín, ale to zmarila aktuálna pandemická situácia vo Švajčiarsku. V A, B a C-divízii je po 16 účastníkov, najslabšia D-divízia ich má sedem. V jednej skupine sa nemohlo stretnúť Rusko s Ukrajinou.

Liga národov sa bude hrať budúci rok v júni, ktorý bude "nabitý" so 4. kolami. V septembri sa odohrajú zostávajúce dve kolá. Víťazov skupín A-divízie čaká od 14. do 18. júna 2023 finálový turnaj. V marci 2024 sa potom rozhodne v baráži o zostupujúcich do D-divízie.

Z LN bude zrejme šanca postúpiť cez baráž aj na majstrovstvá Európy 2024 do Nemecka. Otázny je ale ešte formát kvalifikácie, známy bude až v júni 2022. Slovensko už má s play off LN dobrú skúsenosť, práve cez ňu postúpilo na EURO 2020, ktoré pre pandémiu COVID-19 odohralo v tomto roku. Vyradilo v nej Írsko aj Severné Írsko.

žreb LN 2022/2023:



A-divízia:
1. skupina: Francúzsko, Dánsko, Chorvátsko, Rakúsko

2. skupina: Španielsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Česko

3. skupina: Taliansko, Nemecko, Anglicko, Maďarsko

4. skupina: Belgicko, Holandsko, Poľsko, Wales



B-divízia:
1. skupina: Ukrajina, Škótsko, Írsko, Arménsko

2. skupina: Island, Rusko, Izrael, Albánsko

3. skupina: Bosna a Hercegovina, Fínsko, Rumunsko, Čierna Hora

4. skupina: Švédsko, Nórsko, Srbsko, Slovinsko



C-divízia:
1. skupina: Turecko, Luxembursko, Litva, Faerské ostrovy

2. skupina: Severné Írsko, Grécko, Kosovo, víťaz Cyprus/Estónsko

3. skupina: SLOVENSKO, Bielorusko, Azerbajdžan, víťaz Kazachstan/Moldavsko

4. skupina: Bulharsko, Severné Macedónsko, Gruzínsko, Gibraltár



D-divízia:
1. skupina: zdolaný Kazachstan/Moldavsko, Andorra, Lotyšsko, Lichtenštajnsko

2. skupina: zdolaný Cyprus/Estónsko, Malta, San Maríno



hracie termíny:


1. kolo: 2.–4. jún 2022

2. kolo: 5.–7. jún 2022

3. kolo: 9.–11. jún 2022

4. kolo: 12.–14. jún 2022

5. kolo: 22.–24. september 2022

6. kolo: 25.–27. september 2022

finále: 14. až 18. júna 2023

play off o zostup do D-divízie ročníka 2021/2022: 24. až 29. marca 2022

play off o zostup do D-divízie ročníka 2022/2023: 21. až 26. marca 2024