Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Výhra s Talianskom dodala Slovákom sebavedomie pred dôležitým zápasom

Na snímke slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov sa tešia po výhre 3:0 v prípravnom zápase Slovensko 21 - Taliansko 21 v Dunajskej Strede vo štvrtok 6. septembra 2018. Foto: TASR/Marko Erd

Kapitán Denis Vavro zdôraznil význam utorňajšieho súboja. Slovensko má na druhej priečke, z ktorej je šanca postúpiť do baráže, dvanásť bodov. Island nazbieral o jediný menej.

Dunajská Streda 7. septembra (TASR) - Slovenskej futbalovej reprezentácii do 21 rokov vyšli vo štvrtok hneď dve premiéry. V prvom stretnutí pod trénerským vedením Adriána Guľu a v prvom vystúpení na štadióne Dunajskej Stredy zvíťazila nad talianskymi rovesníkmi presvedčivo 3:0.

Noví zverenci potešili kouča nielen výsledkom, ale aj výkonom, keď sa proti zvučnému súperovi neuchyľovali k neuváženému odovzdávaniu lopty. "Sú silní prvým dotykom. Majú kvalitu a polovica už hrá v zahraničí. Aj na to sa spoliehame, kde sú ich silné stránky, a tie sa snažíme využiť. Efektivita, dokázali sme udrieť v pravý čas krásnymi gólmi. Celistvosť mužstva, dobrá organizácia hry v defenzíve. Hrali obetavo, súdržne. Prejavila sa kvalita hráčov," opísal kľúče k triumfu Guľa, na ktorého čaká po debute na lavičke národného tímu v tejto vekovej kategórii v prípravnom súboji aj úvodný kvalifikačný duel.

Slovenská dvadsaťjednotka však už v 2. skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2019, ktoré sa uskutočnia práve v Taliansku a San Maríne, absolvovala sedem stretnutí. V utorok 11. septembra nastúpi na pôde Islandu, svojho jediného premožiteľa okrem suverénneho Španielska: "Verím, že to pomohlo sebavedomiu a dôvere hráčov medzi sebou. Snáď sa dôvera v našu silu nabudila do takej miery, že uspejeme na Islande, hoci to bude trošku iný zápas."



Lukáš Haraslín skóroval do siete Talianska dvakrát, efektný bol najmä druhý zásah po individuálnej akcii a peknej strele. Koncom augusta sa presadil aj v drese Lechie Gdansk v najvyššej poľskej súťaži a po uplynulých výkonoch sa dlhodobé zranenie, ktoré pribrzdilo kariéru 22-ročného krídelníka, zdá už len ako dávna spomienka. "Najmä je fit a chutí mu futbal. Jeho výkon rastie s výkonom hráčov za ním a v strede. Mužstvo hralo fajn, chlapci odviedli dobrú prácu, ale čaká na nás ďalší zápas," dodal Guľa. "Moja prednosť je dovoliť si v šestnástke jeden na jedného. Využil som to, som rád, no víťazstvo je dôležitejšie. Tréner nám dáva veľa energie, mimo ihriska aj na ňom. Snažíme sa hrať vysokým napádaním a nedovoliť súperovi rozohrávku," uviedol Haraslín.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Adrián Guľa reaguje v prípravnom zápase Slovensko 21 - Taliansko 21 v Dunajskej Strede vo štvrtok 6. septembra 2018.
Foto: TASR/Marko Erd


Samuel Mráz pridal tretí zásah a potvrdil, že v úvode ročníka mu to ide proti brankárom z Janova. V Serie A dosiahol za Empoli premiérový gól do siete FC Janov a vo štvrtok prekonal Emila Audera, ktorý z Juventusu Turín hosťuje v Sampdorii: "Som rád, že sa mi podarilo vsietiť gól Taliansku a snáď v tom budem pokračovať. Zápas bol výborný s dobrým nasadením od nás aj od súpera. Prvý gól nás ešte viac naštartoval, aj keď nás Taliani zatlačili, my sme sa nedali. Po polčase sme na nich chceli vybehnúť ešte viac, dali sme ďalší gól. Mne sa hralo výborne, myslím si, že aj chalanom, celý čas sme si to užívali. S trénerom máme super vzťah a tešíme sa na nasledujúci duel. Podstatné bolo neinkasovať, to je tiež kľúč do stretnutia na Islande. Sme namotivovaní a mám z toho dobrý pocit."

Kapitán Denis Vavro zdôraznil význam utorňajšieho súboja. Slovensko má na druhej priečke, z ktorej je šanca postúpiť do baráže, dvanásť bodov. Island nazbieral o jediný menej rovnako ako Severné Írsko, to si v ten istý deň zmeria sily so stopercentným Španielskom: "Bol to prípravný zápas, ale proti Talianom s hráčmi zo Serie A či Serie B. Takéto víťazstvo sa počíta, určite nám narastie sebavedomie do najdôležitejšieho zápasu tohto zrazu."