Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovensko v Melbourne bez zastúpenie vo dvojhre, v hre je ešte Polášek

Na snímke vľavo slovenský tenista Filip Polášek a jeho spoluhráč John Peers, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Gombos potrápil víťaza US Open z roku 2014, Chorváta Marina Čiliča, no napokon prehral s dvadsaťsedmičkou "pavúka" za dve hodiny a 42 minút 2:6, 3:6, 6:3 a 6:7 (6).

Melbourne 20. januára (TASR) - Slovensko už nemá zastúpenie vo dvojhre na Australian Open. Vo štvrtok vypadli zo singlového "pavúka" na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny aj poslední traja slovenskí tenisti. V 2. kole dvojhry žien neuspela Kristína Kučová a s turnajom sa rozlúčili medzi mužmi aj Norbert Gombos a Alex Molčan.

Kučová nestačila na Rumunku Soranu Cirsteovú, ktorej podľahla za 78 minút 2:6, 4:6. Nevylepšila si tak grandslamové maximum, keďže na podujatiach veľkej štvorky doposiaľ nikdy neprešla cez 2. kolo. Tridsaťjedenročná Slovenka prehrala aj druhý vzájomný zápas s Cirsteovou, v januári 2017 v Šen-čene potrápila súperku v troch setoch. Do rebríčka WTA jej pribudlo 70 bodov a v jeho onlajn vydaní sa posunula na 79. priečku, čo je najlepšie postavenie medzi slovenskými singlistkami.
Slovenský tenista Norbert Gombos odvracia loptičku Chorvátovi Marinovi Čiličovi v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 20. januára 2022 v Melbourne.
Foto: TASR/AP

Gombos potrápil víťaza US Open z roku 2014, Chorváta Marina Čiliča, no napokon prehral s dvadsaťsedmičkou "pavúka" za dve hodiny a 42 minút 2:6, 3:6, 6:3 a 6:7 (6). Nevyrovnal tak svoje grandslamové maximum, tým zostáva postup do 3. kola na Roland Garros 2020. Gombos ťahal proti melbournskemu finalistovi z roku 2018 v úvodných dvoch setoch za kratší koniec, v treťom dejstve sa však zmobilizoval a dokázal ho vyhrať 6:3. Štvrtý set priniesol najväčšiu drámu, rozhodnúť musel až tajbrejk, v ktorom zverenec Tibora Tótha nevyužil setbal a napokon ho prehral 6:8.

Tridsaťjedenročný Gombos podľahol Čiličovi aj v druhom vzájomnom dueli, v roku 2020 s ním odohral vyrovnaný zápas na US Open, napokon však prehral takisto v štyroch setoch. "Bohužiaľ, Marin mi vôbec nedal šancu v prvých dvoch setoch, z druhej-tretej lopty ma hneď zatlačil. Servis mi veľmi nešiel. Potom ma dosť nakopol tretí set, ktorý som vyhral. Vo štvrtom začal súper oveľa lepšie servovať, presnejšie, rýchlejšie a to rozhodlo," povedal Gombos pre Slovenský rozhlas.
Na snímke z 20. januára 2022 Slovenský tenista Alex Molčan odvracia loptičku Španielovi Pablovi Andujarovi v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.
Foto: TASR/AP

Najdlhší zápas odohral vo štvrtok spomedzi slovenských zástupcov Alex Molčan, ktorý v 2. kole vzdoroval tri hodiny a desať minút Pablovi Andujarovi. V treťom sete mu uštedril kanára, no napokon prehral so Španielom 4:6, 6:7 (6), 6:0 a 1:6. Molčan, ktorý predtým v 1. kole v premiére v hlavnej súťaži v Melbourne zdolal ruského "lucky losera" Romana Safjulllina, sa stretol s Andujarom prvýkrát na profesionálnom okruhu. Bola to pre neho druhá účasť v hlavnej súťaži na grandslamovom podujatí, maximom zostáva 3. kolo na US Open 2021.

Už predtým v 1. kole vypadla Anna Karolína Schmiedlová, ktorá napriek sľubnému úvodu prehrala s nasadenou dvadsaťšestkou Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 7:6 (7), 4:6, 1:6. Úvodné kolo bolo konečnou stanicou vo dvojhre aj pre Viktóriu Kužmovú, v pozícii kvalifikantky podľahla Číňanke Si-jü Wang 5:7, 3:6.

Slovensko má ešte v Melbourne zastúpenie vo štvorhre. V mužskom debli pokračuje Filip Polášek, ktorý spoločne s Austrálčanom Johnom Peersom ako nasadené päťky zdolali v úvodnom kole domáci pár John-Patrick Smith, Luke Saville za hodinu a 42 minút 6:3, 7:5. Víťazi vlaňajšieho podujatia Masters 1000 v Indian Wells i nedávneho turnaja ATP v Sydney narazia v 2. kole na ďalšiu austrálsku dvojicu Rinky Hijikata, Tristan Schoolkate. Do 2. kola štvorhry sa podarilo postúpiť aj Kužmovej, spoločne s Ruskou Verou Zvonariovovou si ako šestnásty nasadený pár poradili s ukrajinsko-ruskou dvojicou Anhelina Kalininová, Varvara Gračevová 6:2, 6:4. V ďalšom kole sa stretnú s Poľkou Alicjou Rosolskou a Japonkou Nao Hibinovou. V 1. kole štvorhry naopak neuspela Schmiedlová, s Belgičankou Kimberley Zimmermannovou podľahli deviatemu nasadenému austrálsko-americkému páru Storm Sandersová, Caroline Dolehideová hladko 3:6, 2:6.