Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slovensko vyslalo na ME mládeže v stolnom tenise 16 reprezentantov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na európskom šampionáte sa bude tradične najskôr bojovať v súťažiach družstiev, v ktorej sa všetky slovenské tímy predstavia v elitnej divízii.

Bratislava 5. júla (TASR) - Slovensko vyslalo na majstrovstvá Európy mládeže do srbského Belehradu dokopy 16 reprezentantov v štyroch kategóriách. Letný mládežnícky vrchol sa uskutoční od 6. do 15. júla a po troch rokoch v klasickom formáte spoločne pre kadetskú i juniorskú kategóriu.

Na európskom šampionáte sa bude tradične najskôr bojovať v súťažiach družstiev, v ktorej sa všetky slovenské tímy predstavia v elitnej divízii. Potom budú nasledovať boje v individuálnych a párových disciplínach. Slovensko má vo všetkých štyroch kategóriách - juniori, juniorky, kadeti, kadetky - po štyroch zástupcov.

"Po dlhom čase ideme na šampionát s cieľom dosiahnuť nejaký väčší úspech - najmä v kategórii kadetov, ale aj u juniorov by sme radi poškuľovali po úspechu. Končí nám ročník 2003, z ktorého Klajber s Delinčákom svojho času získali našu doteraz poslednú medailu na ME mládeže, ktorou bol bronz vo štvorhre kadetov v Kluži 2018. Pokúsime sa o nejaký prekvapujúci výsledok, aj keď uhrať medailu bude nesmierne náročné. Všeobecne platí, že naši hráči sa dokážu skôr presadiť v párových disciplínach. V družstvách je cenný kov veľmi vysoko, lebo sú tam štyri tímy, ktoré sú odskočené od všetkých. Príprava nám vyšla podľa predstáv. V Senci sme mali veľmi dobré podmienky na kondičnú prípravu, potom sme sa dva týždne venovali hernej stránke. Pripravovali sme sa s maďarskou i chorvátskou reprezentáciou. Všetci chlapci sú v poriadku," uviedol v tlačovej správe SSTZ tréner juniorov Roman Grigel.

Juniorky išli na šampionát s cieľom udržať sa v najlepšej šestnástke, kam sa dostali vlani. "Samozrejme, pokúsime sa o čo najlepšie umiestnenie. Máme za sebou náročné obdobie, lebo okrem pandémie postihli dievčatá zranenia. Dominika Wiltschková mala problém s členkom, Eliška Štullerová s ramenom. V príprave sme však urobili všetko, aby boli v pohode, ich forma vyvrcholila v pravý čas a na ME zahrali čo najlepšie. Ohľadom ambícií na ME som opatrná a vnímame ich reálne. Vo štvorhre by mohla byť aj nádej na medailu, Wiltschková s Illášovou hrajú veľmi dobre a mali by byť aj nasadené. To isté môžeme povedať o Klajberovi s Illášovou v mixe," uviedla trénerka junioriek Zuzana Grigelová.

"Nerád by som dopredu hovoril o našich možnostiach, ale určite máme aj nejaké želiezka, ktoré by sme - ak všetko sadne - mohli pretaviť. Čiara medzi úspechom a neúspechom je veľmi tenká. V družstvách máme dobrú skupinu. Zdravotne to lepšie ani nemôže byť, chlapci nomináciu potvrdzovali celý rok svojimi výsledkami. V príprave sme v rámci možností natrénovali všetko, čo sme si naplánovali. Mali sme tréningy aj s Maďarmi," povedal tréner kadetov Dalibor Jahoda.

Kadetkám chýba na šampionáte jednotka Nina Darovcová, ktorá má problémy s kolenom a neabsolvovala ani prípravu s tímom. Štyri kadetky v nominácii budú mať na takomto podujatí premiéru. "Budem šťastný, keď sa nám podarí udržať v elitnej divízii, ale bude to ťažké. Verím, že nám pomôže kolektívny duch. Dievčatá si musia navzájom pomáhať a nechať za stolom všetko. Dostať sa do A-divízie je totiž náročnejšie, ako sa v nej udržať. V skupine máme hrateľné Slovinky. Tento duel hneď na úvod nám ukáže, kde sa budeme pohybovať. S Maďarkami a Rumunkami to bude ťažšie," uviedol tréner František Solár.



nominácie reprezentácií na ME mládeže v srbskom Belehrade (6. - 15. júla):

kadeti: Samuel Arpáš, Damián Flóro, Pavol Kokavec, Jakub Holubčík, tréner: Dalibor Jahoda

kadetky: Nela Ondrušová, Nina Némethová, Emma Molnárová, Carolina Korfová, tréner: František Solár

juniori: Adama Klajber, Filip Delinčák, Samuel Palušek, Jakub Goldír, tréner: Roman Grigel

juniorky: Adriána Illášová, Dominika Wiltschková, Ema Činčurová, Eliška Štullerová, trénerka: Zuzana Grigelová

vedúca výpravy: Ivica Hatalová