Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Premožiteľ Fízeľa Kim získal zlato na MS v džude

Na snímke džudista Márius Fízeľ. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenský bronzový medailista z aprílových ME v Záhrebe mal v 1. kole voľný žreb, v druhom si poradil s Američanom Philip Horiuchim na ippon za 43 sekúnd.

Abú Zabí 23. mája (TASR) - Slovenský džudista Márius Fízeľ obsadil na svetovom šampionáte v Abú Zabí konečné 7. miesto v kategórii nad 100 kg. Na podujatí si pripísal dve víťazstvá a dve prehry. Prvý z jeho premožiteľov Kim Min-džong z Kórejskej republiky napokon získal titul majstra sveta, zo zlata sa v piatok tešili aj Japonka Wakaba Tomitová v najťažšej váhe nad 78 kg a Zelym Kocojev z Azerbajdžanu v kategórii do 100 kg.

Bronzový medailista z aprílových ME v Záhrebe Fízeľ mal v 1. kole voľný žreb, v druhom si poradil s Američanom Philipom Horiuchim na ippon za 43 sekúnd. V 3. kole mal náročného súpera Rusa Valerija Endovického a súboj napokon zvládol, keď si v 18. sekunde predĺženia pripísal wazaari za techniku seoiotoši v čase, keď mal na konte už dve varovania a jeho súper iba jedno.

Vo štvrťfinále bol súperom Fízeľa Kim, ktorý zvíťazil za 1:37 min na ippon zásluhou techniky kosotogari. Slovenský reprezentant tak putoval do repasáže, v ktorej bol nad jeho sily Kubánec Andy Granda, ktorý zvíťazil na ippon, keď na konte mal už aj wazaari.

Kim sa napokon v 23 rokoch tešil z prvého majstrovského titulu, keď doteraz mal na konte dve bronzové medaily. Vo finále zdolal Gruzínca Gurama Tušišviliho na ippon v štvorminútovom zápase, v ktorom predviedol taktický výkon a jeho súper rýchlo dostal dve varovania. V závere riadnej doby napokon Kórejčan dokázal udržať súpera v zámku 20 sekúnd a mohol oslavovať zlato.

Tomitová vo finále zdolala reprezentantku Turecka Kayru Ozdemirovú 2:0 na wazaari za 95 sekúnd, keď najprv súperku hodila technikou ašiguruma a následne ju desať sekúnd udržala v zámku. Juniorská majsterka sveta z roku 2015 tak získala prvé zlato medzi dospelými. Premiéru na najvyššom stupni mal aj Kocojev, ktorý k dvom bronzom pridal tretí cenný kov. V boji o titul zdolal Shadyho Elnahasa z Kanady na wazaari, keď v 62. sekunde úspešne predviedol techniku taniotoši.



MS v Abú Zabí - výsledky:

Muži - nad 100 kg:

finále: Kim Min-džong (Kór. rep.) - Guram Tušišvili (Gruz.) na ippon

o bronz: Ališer Jusupov (Uzb.) - Andy Granda (Kuba) 2:0 na wazaari, Tamerlan Bašajev (Rus.) - Lukáš Krpálek (ČR) 1:0 na wazaari

1. kolo repasáže: Andy Granda (Kuba) - Márius FÍZEĽ (SR) na ippon

štvrťfinále: Kim Min-džong (Kór. rep.) - Márius FÍZEĽ (SR) na ippon

3. kolo: Márius FÍZEĽ (SR) - Valerij Endovickij (Rus.) na wazaari

2. kolo: Márius FÍZEĽ (SR) - Philip Horiuchi (USA) na ippon



Muži - do 100 kg:

finále: Zelym Kocojev (Azer.) - Shady Elnahas (Kan.) 1:0 na wazaari

o bronz: Nikoloz Šerazadišvili (Šp.) - Kyle Reyes (Kan.) na ippon, Dota Arai (Jap.) - Jorge Fonseca (Portug.) na ippon



Ženy - nad 78 kg:

finále: Wakaba Tomitová (Jap.) - Kayra Ozdemirová (Turec.) 2:0 na wazaari

o bronz: Hilal Öztürková (Turec.) - Sü Š'-jen (Čína) 1:0 na wazaari, Kim Ha-jun (Kór. rep.) - Asya Tavanová (Tal.) 1:0 na wazaari