Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Slovenský majster sveta v K1 sa vracia na scénu

Kickboxer Michal Baláž v zápase o titul majstra sveta WKU v K1 Foto: Peter Dzurjanin

„Niektorým ľudom keď je zle, idú sa opiť, ja si radšej zabehám,“ tvrdí kickboxerský majster sveta i Európy Michal Baláž, ktorého už v sobotu 26. septembra čaká zápas po vyše ročnej pauze.

Bratislava 23. septembra (OTS) - Kickboxer Michal „Balky“ Baláž sa môže pochváliť titulmi majstra sveta i Európy organizácie WKU, zdobí ho aj niekoľko ďalších opaskov. Na istý čas sa vytratil z dohľadu priaznivcov kontaktných športov, tí ho však už čoskoro budú môcť opäť vidieť v akcii. Jeho zápas bude vyvrcholením turnaja Hanuman Cup 28.

Dvadsaťosemročný zverenec trénera Fera Starého na deväť mesiacov spolu s priateľkou pracovne opustil Slovensko. V zahraničí nemal možnosť trénovať, po návrate sa však snaží vrátiť do zabehnutých koľají. „Bude to môj prvý zápas po takmer roku a pol. Musel som zhadzovať váhu a dobehnúť zanedbanú kondičku. Šport mi však už chýbal a som rád, že som späť.“

Balážovu aktuálnu formu preverí už v sobotu 26. septembra nebezpečný Dario Kadič z Bosny a Hercegoviny. „Na Slovensku zápasil s Mirom Cingelom. Miro vyhral, ale súper ho potrápil. Na opätovný rozbeh to teda nie je ľahký protivník. Obavy z neho nemám, skôr zo seba, či som sa stihol do toho opäť dostať. Zrejme to ešte nebude stopercentný výkon, ale vydám zo seba maximum.



Zástupca bratislavského Hanuman Gymu, ktorý zápasí pod pravidlami K1, je pomerne netradičným zjavom. Hoci má za sebou už 35 zápasov (z toho 25 víťazstiev a jednu remízu), kickboxu sa začal seriózne venovať len pred piatimi rokmi. „Začal som síce v devätnástich, ale spočiatku som to nebral príliš vážne. Na tréningy som chodil nepravidelne a životospráva tiež nebola optimálna. Zmena nastala až niekde vo veku 23 rokov. Prestal som fajčiť, schudol som. Neskoršie pauzy boli zavinené už len zraneniami, nie lenivosťou.
Michal Baláž v zápase o majstra sveta WKU
Foto: Peter Dzurjanin

Typologicky rozvážny bojovník je dôkazom toho, že úspešnú kariéru je možné naštartovať aj v neskoršom veku. Ako však sám priznáva, vhodnejší je skorší začiatok. „Začal som neskôr ako mnohí iní, čo mi je na jednej strane ľúto, na druhej strane to možno bolo na niečo dobré. Hovorí sa, že muž je na vrchole výkonnosti okolo tridsiatky. Viacerí zápasníci to pre zranenia zabalia ešte pred touto vekovou hranicou, ja to naopak verím potiahnem ešte pár rokov. V každom prípade, začať ako 14-15 ročný je asi najlepšie.“

Tak ako pre mnohých, aj pre „Balkyho“ sa stal šport neoddeliteľnou súčasťou života. „Šport pre mňa znamená skutočne veľmi veľa. Pri dostatočnom snažení sa dá toho veľa dosiahnuť po športovej stránke, zároveň si však človek výborne prevetrá hlavu. Významným doplnkovým športom pri kickboxe je beh, pri ňom človek príde na iné myšlienky. Niektorým ľudom keď je zle, idú sa opiť, ja si radšej zabehám,“ dodal bojovník, ktorého vyprevadí do ringu ako nástupová pesnička titulná skladba z Tarantinovho filmu Django.

Vstupenky na turnaj Hanuman Cup 28 sú v predpredaji v sieti Ticketportal.