Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Umrel legendárny bežec na lyžiach a slovenský olympionik Rudolf Čillík

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V rokoch 1957 - 1967 získal Čillík dovedna deväť individuálnych titulov majstra Československa – tri na 15 km trati, až päť na 30 km a jeden na 50 km.

Kremnica 10. januára (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel v nedeľu 9. januára úspešný slovenský bežec na lyžiach, zaslúžilý majster športu a olympionik zo Squaw Valley 1960 Rudolf Čillík. Informoval o tom portál olympic.sk.

Rodák z Kremnice bol v 60-tych rokoch minulého storočia pod trénerským vedením Jána Terezčáka najúspešnejším československým bežcom na lyžiach i kapitánom reprezentačného družstva. ČSR reprezentoval dvadsaťpäťkrát na rôznych medzinárodných pretekoch.

Člen Baníka Kremnica štartoval na VIII. zimných olympijských hrách v Squaw Valley 1960 (na 30 km trati skončil tridsiaty, na 15 km obsadil 36. miesto), aj na majstrovstvách sveta v Zakopanom 1962 a v Osle 1966 (najlepší výsledok dosiahol pri druhej účasti – 23. miesto na 50 km). V rokoch 1957 - 1967 získal Čillík dovedna deväť individuálnych titulov majstra Československa – tri na 15 km trati, až päť na 30 km a jeden na 50 km. Ďalšie dva majstrovské tituly pridal ako člen štafety Stredoslovenského kraja.
Na snímke z 9. januára 2022 bežkári na bežeckom štadióne Rudolfa Čillíka na Skalke pri Kremnici.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Po skončení aktívnej kariéry Čillík dlho pôsobil ako úspešný mládežnícky tréner. Bol prvým trénerom Gabriely Sekajovej, ktorá je dodnes jedinou slovenskou medailistkou z majstrovstiev sveta v behu na lyžiach (v roku 1974 vo Falune). Pod priezviskom Svobodová bola aj členka striebornej štafety bežkýň ČSSR na ZOH 1984 v Sarajeve a je dodnes jediná slovenská lyžiarka s olympijským kovom. Okrem nej Čillík v začiatkoch na bežkách trénoval aj neskoršieho olympijského víťaza v chôdzi Jozefa Pribilinca.

Významné bolo aj jeho funkcionárske pôsobenie. Dlhší čas bol šéfom bežeckého úseku a členom predsedníctva slovenského lyžiarskeho zväzu, pôsobil aj v orgánoch federálneho zväzu. Bol jeden zo zakladateľov a niekoľko rokov riaditeľ Bielej stopy SNP, ako aj riaditeľ Bezroukovho memoriálu. Založil aj ďalšie menšie preteky. Pôsobil aj ako podpredseda Olympijského klubu Banská Bystrica a člen etickej rady Slovenského olympijského výboru (SOV). V roku 2002 mu Slovenský olympijský výbor udelil Strieborné kruhy SOV a v roku 2013 Zlatý odznak SOV. Boli tak ocenené jeho mimoriadne zásluhy o rozvoj lyžovania na Slovensku.

"Slovenský olympijský a športový výbor vyjadruje hlbokú sústrasť a účasť rodine Rudolfa Čillíka, jeho blízkym a aj slovenskému lyžiarskemu hnutiu, v ktorom zanechal veľkú stopu," uviedol v pondelok oficiálny web SOŠV.

Posledná rozlúčka s Rudolfom Čillíkom sa len za prítomnosti najbližšej rodiny uskutoční v stredu 12. januára v Kremnici.