Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKE HRY: Slovenský štvorkajak vybojoval bronz na 500 m

Slovenský štvorkajak v zložení zľava Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek na Európskych hrách v Minsku. Foto: TASR Michal Svítok

Za víťazným ruským kvartetom zaostal o 1,345 sekundy.

Minsk 27. júna (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Adam Botek a Csaba Zalka vybojoval na II. európskych hrách v Minsku bronz vo finále K4 na 500 m. Za víťazným ruským kvartetom zaostal o 1,345 sekundy.

V náročných podmienkach so silným vetrom prišli Rusi (Arťom Kuzachmetov, Alexander Sergejev, Oleg Gusev, Vitalij Eršov) do cieľa v čase 1:32,376 min. Striebro získali Nemci, ktorí zaostali o 0,165 s.

Vlček po zisku bronzu: Táto medaila mi ešte chýbala


Slovenská výprava získala na II. európskych hrách v Minsku tretiu medailu. Vo štvrtok dopoludnia sa o ňu postaral štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek, ktorý získal bronz vo finále K4 na 500 m. Na trati v regate Zaslavľ panovali náročné poveternostné podmienky so silným vetrom, o to väčšiu radosť mala slovenská posádka z cenného kovu.

Kvarteto finišovalo za víťazným Ruskom, ktoré predviedlo vynikajúci záver, a druhým Nemeckom. "V takýchto ťažkých podmienkach sme ešte nepretekali, takže som rád, že sme to zvládli a teším sa z medaily. Dopredu sme o nej nechceli hovoriť, ale celý rok sme trénovali práve preto, aby sme ju získali. Som veľmi rád, že sa to podarilo," povedal "háčik" slovenského štvorkajaku Samuel Baláž. Slováci figurovali v polovici trate na piatom mieste, v závere sa predrali dopredu cez Portugalcov a Talianov. Mohutný finiš mali Rusi, ktorí zdolali favorizovaných Nemcov.

"Príliš som sa okolo seba neobzeral, počas pretekov sa vždy sústredím na trať, aby som to 'odháčkoval'. Až v cieli som videl, že nám odchádzajú Rusi a myslel som si, že to nebude dobré. A keď sme skončili tretí, neveril som vlastným očiam," dodal Baláž.

Z medaily mal obrovskú radosť aj Adam Botek, ktorý si v Minsku zvolil dvojkombináciu K2 1000 m a K4 500 m. V prvej disciplíne mu s Petrom Gellem ušla medaila o 315 tisícin sekundy, keď skončili piati, na druhý pokus to už vyšlo. "Cítim, že som mal včera štart, ale aj napriek tomuto ťažkému počasiu sa mi išlo veľmi dobre. Bolo to dlhé, náročné, ale chvalabohu sme to dobre zvládli. Veľmi sa teším, sú to moje prvé európske hry a prvá medaila. Som nadmieru spokojný," povedal.

Csaba Zalka priznal, že v náročnejších podmienkach ešte asi nepretekal: "Boli naozaj veľmi ťažké a bola to asi jedna z najťažších jázd môjho života. Ten silný protivietor a veľmi dlhé vlny vedia K4 dobre rozhádzať, ale zvládli sme ju veľmi dobre."

Najskúsenejší zo štvorice Erik Vlček si v 37 rokoch splnil ďalší športový sen. Na konte má množstvo medailí z olympijských hier, majstrovstiev sveta i Európy, no cenný kov z európskych hier mu v zbierke ešte chýbal. "Z tohto hľadiska to má pre mňa obrovskú hodnotu. Som veľmi rád, že si môžem pridať do zbierky aj medailu z európskych hier. Pred štyrmi rokmi v Baku mi to o kúsok uniklo, vtedy som to cítil tak, že sa mi to už asi nepodarí, takže teraz som veľmi rád," dodal.

K4 500 m finále:

1. Rusko (Arťom Kuzachmetov, Alexander Sergejev, Oleg Gusev, Vitalij Jeršov) 1:32,376 min, 2. Nemecko (Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher, Max Lemke) +0,165 s, 3. SLOVENSKO (Samuel Baláž, Erik Vlček, Adam Botek, Csaba Zalka) +1,345, 4. Portugalsko +1,600, 5. Taliansko +1,975, 6. Bielorusko +2,860