Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovenský zápasník storočia Jozef Lohyňa sa dožíva päťdesiatky

V poslednom zápase svojej kariéry Jozef Lohyňa /hore/ vybojoval pre Slovensko na ME v zápasení v Bratislave 10. maja 1998 bronzovú medailu, keď zvítaziť nad Turkom Alim Ozenom Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jozef Lohyňa sa narodil 13. apríla 1963 v Zlatých Moravciach, na zápasnícku žinenku sa prvýkrát postavil v Prievidzi ako jedenásťročný.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Významného životného jubilea sa dožíva najlepší slovenský zápasník minulého storočia Jozef Lohyňa. Majster sveta z Tokia z roku 1990, bronzový z OH 1988 v Soule a mnohonásobný medailista z majstrovstiev Európy oslávi v sobotu okrúhlych 50 rokov.

Lohyňa sa narodil 13. apríla 1963 v Zlatých Moravciach, na zápasnícku žinenku sa prvýkrát postavil v Prievidzi ako jedenásťročný. Reprezentant vo voľnom štýle sa od roku 1979 zúčastňoval na všetkých významných svetových podujatiach. Premiéru pod piatimi kruhmi zažil v roku 1988 v Soule, kam už prišiel s výborným renomé, dovtedajšiu medailovú zbierku (tretie miesta z ME 1986, 1987 a z MS 1986) obohatil v Kórejskej republike o bronzový olympijský kov. V tom istom roku sa stal celkovým víťazom Grand Prix, na ME 1989 v Ankare získal striebro.

Medailová žatva


Medailová žatva Lohyňu na vrcholných medzinárodných podujatiach sa tým neskončila, o rok neskôr na svetovom šampionáte 1990 v Tokiu nenašiel vo svojej hmotnostnej kategórii do 82 kg žiadneho premožiteľa a vybojoval si titul majstra sveta. Na cenné kovy siahal aj na nasledujúcich olympijských hrách, v roku 1992 v Barcelone obsadil 5. miesto a o štyri roky neskôr v Atlante sa umiestnil na štvrtej priečke. S reprezentačnou kariérou a medzinárodným zápasením sa rozlúčil na ME v Bratislave v roku 1998. O dva roky neskôr na OH v Sydney zastával funkciu asistenta reprezentačného kouča, následne krátko viedol slovenskú juniorskú reprezentáciu.

Foto: TASR/Pavel Neubauer


Tri olympiády


Lohyňa počas 15-ročného pôsobenia v reprezentácii štartoval na troch olympijských hrách, osemkrát na MS a bol desaťnásobným účastníkom ME. V roku 1992 bol na OH vlajkonosičom československej výpravy, národnú vlajku niesol aj na OH 1996, už v reprezentácii Slovenska. Pri príležitosti osláv 100. výročia založenia zápasenia na Slovensku ho v Košiciach vyhlásili za najlepšieho slovenského zápasníka uplynulého storočia. Okrem toho sa hrdí aj titulmi najúspešnejší športovec ČSFR (1990) či Cenou fair play - rytier športu.

Sklamaný verdiktom MOV


Aj jeho sklamal nedávny verdikt Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý navrhol vyradiť zápasenie z programu OH 2020. "Na jednej strane to je to pre mňa veľké prekvapenie, pretože zápasenie patrí k najstarším olympijským športom, na druhej strane Medzinárodná federácia zápasenia nerobila nič preto, aby urobila atraktívnejšie pravidlá pre divákov. Sledovanosť zápasenia na olympiáde klesala a zrejme to tiež ovplyvnilo rozhodnutie MOV," povedal v nedávnom rozhovore pre TASR.

V súčasnosti sa Lohyňa venuje podnikaniu, je majiteľom obchodu s hokejovými potrebami. Okrem toho chodí aj hokej pravidelne hrávať. Nad návratom do zápasníckeho diania na Slovensku neuvažuje.