Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovenských basketbalistov čaká náročný Island

Na snímke v popredí zľava Alex Laurent (LUX), Richard Körner (SVK), Joe Kalmes a Clancy Rugg (obaja LUX) počas predkvalifikácia MS 2023 B skupiny v basketbale mužov Slovensko - Luxembursko 20. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slováci si vo štvrtok večer pripísali do tabuľky prvé dva body, keď v náročnom a dramatickom dueli zvíťazili nad nepríjemným Luxemburskom.

Reykjavík 22. februára (TASR) - Pred slovenskými basketbalistami je ďalší zápas v rámci B-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Po domácom a víťaznom vstupe s Luxemburskom, ich v nedeľu 23. februára o 21.00 h čaká účastník predchádzajúcich dvoch európskych šampionátov Island.

Krajina gejzírov, ako sa Islandu hovorí, patrí k širšej európskej basketbalovej špičke, o čom svedčí aj účasť na kontinentálnych šampionátoch v rokoch 2015 a 2017. Island však na nich zhodne nezískal ani jednu výhru. Zverenci trénera Craiga Pedersena následne vyhoreli v predkvalifikácii ME 2021. No i tak vzhľadom na skúsenosti patria k favoritom na postupové miestenky v našej skupiny. "Je veľmi ťažké odhadnúť, aký zápas nás na Islande čaká. Je to však tím, ktorý v predchádzajúcej kvalifikácii ukázal veľkú silu a niektoré veľké výsledky. Určite to bude odlišný súper, videli sme viacero ich zápasov. Majú silu a centimetre, v podkošovom priestore aj na obvode, vedia sa presadiť vo vnútri šestky, aj na perimetri," povedal pre TASR asistent reprezentačného trénera Michal Madzin.

Slováci si vo štvrtok večer pripísali do tabuľky prvé dva body, keď v náročnom a dramatickom dueli zvíťazili nad nepríjemným Luxemburskom (73:65). Víťazný štart do predkvalifikácie MS 2023 by mohol dodať zverencom trénera Žana Tabaka potrebné sebavedomie. "Myslím si, že vyhrať tento zápas bolo pre nás veľmi dôležité, vždy je to o niečo lepšie, keď vstúpite do predkvalifikácie výhrou. Ale určite sa nie je s čím uspokojovať a treba bojovať ďalej," uviedol rozohrávač Mário Ihring.

Reprezentácia Islandu sa v aktuálnom asociačnom termíne spolieha vo veľkej miere na hráčov z domácej najvyššej súťaže. Ústrednou postavou je jediný legionár, 22-ročný pivot španielskej Zaragozy Tryggvi Hlinason. Lídra islandského výberu dôverne pozná center nášho výberu a hráč španielskeho Obradoira Vladimír Brodziansky. "Spravili sme skauting a vieme, čo je Island za súpera a akú taktiku budeme musieť dodržiavať. My sa budeme držať našou hrou a to, čo si hovoríme stále, ísť do zápasu na 100% a agresívne, bez toho to nejde. Samozrejme, obrana je na prvom mieste. Musíme sa vyvarovať lacných chýb, pretože takýto súper to bude trestať," načrtol Ihring cestu k víťazstvu.

Island trochu prekvapujúco zaváhal v úvodnom vystúpení B-skupiny, v Kosove prehral tesne 78:80. Aj na základe tohto výsledku je jasné, že tlak bude hlavne na strane najbližšieho súpera Slovenska. "Island prehral veľmi tesný zápas v Kosove. Určite si bude chcieť napraviť chuť. Môže to byť však aj opačne, že sa dostal pod tlak. Skupina sa iba rozbehla, no už teraz je jasné, že každý zápas môže byť ten rozhodujúci. Je preto dôležité, aby sme my hrali s energiou a nasadením celých 40 minút. Musíme si to oddrieť v obrane a byť sebavedomí v útoku. Vieme, čo chceme hrať a je na nás, aby sme si za tým šli," dodal Madzin.


Predkvalifikácia MS 2023 - B-skupina:

Island - SLOVENSKO /nedeľa 23. februára o 21.00 h, Reykjavík/