Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenským basketbalistkám do 20 rokov vstup na ME nevyšiel

Na snímke uprostred tréner slovenskej reprezentácie v basketbale žien do 20 rokov Juraj Suja, vľavo kapitánka tímu Júlia Lelkes a vpravo Nikola Kováčiková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zlomová bola tretia desaťminútovka, v nej sa Slovenky takmer sedem minút nevedeli bodovo presadiť.

Šopron 7. júla (TASR) - Slovenskej basketbalovej reprezentácii žien do 20 rokov nevyšiel vstup na majstrovstvách Európy v maďarskom Šoprone, s Talianskom prehrala v sobotu 34:58. Ďalšie stretnutie v B-skupine má na programe v nedeľu o 15.15 h so Švédskom.

sumár:


Taliansko – Slovensko 58:34 (13:8, 17:12, 17:6, 11:8)

Taliansko: Cubajová 6, A. Toglianová 4, Fassinová 3, Castellová a Veronová 0 (Truccová 17, Andreová 13, Parmesaniová 6, Smortová 4, Del Perová 3, G. Toglianová 2, Ceciliová 0)

Slovensko: Kováčiková 8, Svetlíková 7, Drobná 4, Belušová 3, Gajdošová 0 (Tarkovičová 5, Majtásová 3, Havranová a Kozáková po 2, Balážová, Lelkes a Ošťádalová 0)

TH: 20/8 – 19/15, Fauly: 18 – 22, Trojky: 2 – 3, Rozhodovali: Smiljaničová (Srb.), Aunkrogers (Lot.), Van Slooten (Hol.)



Prvá perióda priniesla basketbal dvoch tvárí, skóre síce otvorila Talianka Cubajová, ale úvodné minúty duelu patrili Slovenkám. Tvrdou obranou a dobrým odstavovaním pod košom si pripísali šnúru ôsmich bodov za sebou. Talianky zareagovali oddychovým časom, po ktorom sa dostali k slovu ony. Jedenástimi bodmi v sérii otočili stretnutie na svoju stranu a po úvodných desiatich minútach viedli 13:8. Najlepšie pre Slovenky sa nezačala ani druhá štvrtina, zverenkyniam Juraja Suju nešla streľba, k tomu sa pridalo aj priveľa útočných doskokov pre súperky. V 14. minúte preto prehrávali 10:21, no potom sa opäť vrátili ku svojej hre. Zlepšená obrana a streľba priniesli ukrojenie z manka. Posledné slovo v prvom polčase však malo Taliansko, Truccová upravila na 30:20 z pohľadu svojho tímu.

Zlomová bola tretia desaťminútovka, v nej sa Slovenky takmer sedem minút nevedeli bodovo presadiť. Ich súperky to využili, keď svoje vedenie dostali cez dvadsaťbodovú hranicu. V záverečnej časti sa ešte slovenské basketbalistky snažili zabojovať o čo najlepší výsledok, Talianky ich však fyzickou hrou k ničomu nepustili. Samé naopak dokázali kontrolovať zápas a doviesť ho do víťazného konca.



hlasy po zápase:



Juraj Suja, tréner Slovenska: "Nedokázali sme si utvoriť dobré pozície, strieľali sme z ťažkých. Nedokázali sme držať veci, ktoré chceme hrať a sú jednoduché. Dostali sme sa do nekomfortných situácií. Musím však dievčatá pochváliť, bojovali, ako mohli. Nezložili hlavu, neopustili sa v závere. Nie je to súper, ktorého sme sem prišli zdolať, treba si povedať otvorene. Nebránili sme zle, dostali sme 58 bodov s 18 útočnými doskokmi a 24 stratami. Útočná fáza je však chabá, neveríme si, je tam veľa nedôsledností. Fyzičnosťou nás dokázali Talianky udržať mimo našich pozícií."

Dominika Drobná, krídelníčka Slovenska: "Zápas sme začali celkom slušne, bolo to vyrovnané. Na konci prvého polčasu sme si nedali pozor na doskok, veľa ich mali útočných a my sme mali dosť strát. Z toho vzniklo ich vedenie o desať bodov. Do druhého polčasu sme chceli vstúpiť koncentrovanejšie, chceli sme viac bojovať, eliminovať straty a postrážiť si útočný doskok. Talianky však mali veľkú silu pod košom, preskákali nás. Ťažili najmä z podkošových situácií, kde mali výškovú prevahu. Z toho pramenila naša prehra."

Soňa Svetlíková, pivotka Slovenska: "Prvú štvrtinu sme začali veľmi dobre, viedli sme 8:2. Potom mal súper jedenásťbodovú šnúru a už sa to ťahalo horším smerom. Druhý polčas sme si povedali, že ideme do toho s tým, že to dotiahneme. Naopak, robili sme obranné chyby. Súper to natiahol na šestnásť bodov a potom sa už len dohrávalo."



ďalší výsledok:


Švédsko - Francúzsko 36:74



tabuľka B-skupiny:

1. Francúzsko 1 1 0 74:36 2

2. Taliansko 1 1 0 58:34 2

3. Slovensko 1 0 1 34:58 1

4. Švédsko 1 0 1 36:74 1