Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Snoubordistka Medlová dosiahla životný úspech, na MS získala bronz

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová (vľavo) získala bronzovú medailu v disciplíne slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu 21. januára 2015. Zlato si vybojovala Japonka Mijabi Onicukaová (uprostred) a striebro Anna Gasserová (vpravo) z Rakúska. Foto: TASR/AP

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová získala na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu bronzovú medailu v disciplíne slopestyle a dosiahla životný úspech.

Kreischberg 21. januára (TASR) - Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová získala na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu bronzovú medailu v disciplíne slopestyle a dosiahla životný úspech. Vo finále olympijskej disciplíny získala 84,25 bodu, zlato brala Japonka Mijabi Onicukaová (92,50) a striebro domáca reprezentantka Anna Gasserová (89,50). V mužskej súťaži získal zlatú medailu Američan Ryan Stassel, striebro Fín Roope Tonteri a bronz ďalší zástupca zámorskej veľmoci Kyle Mack.

"Je to skvelé, úžasné, skrátka super! Ani vo sne som nečakal, že by z toho mohla byť medaila. Tajným cieľom bolo pokúsiť sa prebojovať do finále, čo sa v rannom semifinále podarilo. Z Klaudie opadol tlak a mohla ísť veci, ktoré má perfektne natrénované. Bronzová medaila prevýšila naše očakávania, ale treba povedať, že je za ním tvrdá drina v tréningu a aj kus šťastia. Určite tento skvelý úspech oslávime, ale nie príliš, aby sme zajtra nezaspali na tréning Big Air (smiech)... Klaudia tu má rodinu a tiež veľa kamarátov, takže určite niečo veselé vymyslíme," povedal pre TASR Medlovej tréner Marek Hliničan.

Dvadsaťjedenročná členka oddielu Snowboard klub Jasná prekonala svoje maximum z MS, ktorým bolo 8. miesto z roku 2011 v španielskej La Moline. Na MS 2013 v kanadskom Stonehame pre problémy s pätami neštartovala.

Po 10. mieste v pondelňajšej kvalifikácii musela Medlová zabojovať o finálovú miestenku v stredajšom rannom semifinále. V ňom predviedla suverénne najlepší výkon, keď v prvej jazde získala od rozhodcov 81,75 bodov a mohla si tak dovoliť luxus v podobe nenastúpenia na štart druhého kola. Medlová za sebou nechala všetkých päť súperiek a do medailových bojov sa kvalifikovala z prvého miesta dvojkolového semifinále.

Zverenka Mareka Hliničana nadviazala na svoj semifinálový výkon aj v bojoch o medaily a potvrdila, že jej tamojšia trať sedí, keď na nej vlani obsadila 3. miesto v pretekoch Svetového pohára. V prvej finálovej jazde išla uvoľnene a čisto, predviedla niekoľko nových trikov a napriek menšej chybičke po absolvovaní záverečného skoku jej rozhodcovia udelili najvyššiu známku 84,25 bodu.

V druhom kole Medlová zariskovala, nevyhla sa však pádu a vysokým bodovým zrážkam. Jazdu na hranici dokonalosti následne predviedla iba 16-ročná Japonka Mijabi Onicukaová a známkou 92,50 odsunula Slovenku na striebornú pozíciu. V poslednom kole sa pred Medlovú dostala ešte Gasserová.

Medlová ešte bude na MS štartovať v disciplíne Big Air (piatok 23. januára - kvalifikácia, sobota 24. januára - finále). V akcii budú zo Slovákov aj Boris Karolčík a David Kordiak, v paralelnom slalome a paralelnom obrovskom slalome sa predstaví Matej Bačo.


Výsledky - finále slopestyle:

ženy:

1. Mijabi Onicukaová (Jap.) 92,50 b., 2. Anna Gasserová (Rak.) 89,50, 3. Klaudia MEDLOVÁ (SR) 84,25, 4. Sina Candrianová (Švajč.) 79,50, 5. Jenna Blasmanová (Kan.) 61,25, 6. Anna Gyarmatiová (Maď.) - neštartovala

muži:

1. Ryan Stassel (USA) 97,50, 2. Roope Tonteri (Fín.) 93,75, 3. Kyle Mack (USA) 92,75, 4. Darcy Sharpe (Kan.) 90,75, 5. Jonas Boesiger (Švajč.) 84,00, 6. Michael Ciccarelli (Kan.) 82,25, 7. Jan Nečas (ČR) 78,75, 8. Philipp Kundratitz (Rak.) 72,50, 9. Mans Hedberg (Švéd.) 69,75, 10. Seamus O'Connor (Ír.) 54,50.