Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sobolenková získala prvý grandslamový titul: Ďakujem tímu

Bieloruská tenistka Aryna Sobolenková drží trofej po jej výhre nad Kazaškou Jelenou Rybakinovou vo finále dvojhry žien na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 28. januára 2023. Foto: TASR/AP

Sobolenková si prevzala cennú trofej z rúk slávnej Američanky a víťazky Australian Open z roku 1968 Billie Jean Kingovej.

Melbourne 28. januára (TASR) - Bieloruská tenistka Arina Sobolenková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále v Melbourne zvíťazila v pozícii nasadenej päťky nad turnajovou dvadsaťdvojkou Kazaškou Jelenou Rybakinovou za dve hodiny a 28 minút 4:6, 6:3 a 6:4. Vďaka sobotňajšiemu triumfu získala prémiu 1,95 milióna eur pred zdanením, už pred finále mala istotu, že sa v pondelňajšom vydaní rebríčka WTA posunie na druhé miesto za Poľku Igu Swiatekovú.

Dvadsaťštyriročná Sobolenková získala prvý singlový titul na podujatiach veľkej štvorky, uspela hneď vo svojom prvom grandslamovom finále. V tejto sezóne ešte stále neprehrala a ťahá sériu jedenástich víťazných zápasov. Okrem singlového má v zbierke aj dva grandslamové tituly vo štvorhre, spoločne s Belgičankou Elise Mertensovou triumfovali v roku 2019 na US Open o dva roky neskôr v Melbourne. Dvadsaťtriročná Rybakinová, ktorá vlani triumfovala vo Wimbledone, si musí na svoju druhú grandslamovú trofej ešte počkať. Rodáčka z Moskvy, ktorá od roku 2018 reprezentuje Kazachstan, poskočí vo svetovom rebríčku na 10. miesto.

Sobolenková predvádzala vo finále svoj typický agresívny tenis. Zaznamenala až 51 víťazných úderov, o 20 viac ako jej súperka. Blysla sa aj 17 esami (Rybakinová ich mala deväť), mala 65-percentnú úspešnosť pri prvom podaní. Bieloruske pri ceste za titulom nezastavilo ani sedem dvojchýb, súperka urobila iba jednu.

Finále začala aktívnejšie Rybakinová, v úvode ťažila z kvalitného podania, po ktorom dokázala Bielorusku zatlačiť do defenzívy. V treťom geme prelomila súperkin servis a viedla 3:1. Sobolenková na začiatku kopila dvojchyby, no postupne sa dostala do tempa a dokázala vyrovnať na 4:4. Záver však patril Kazaške, ktorá brejk z deviateho gemu potvrdila následnou čistou hrou a získala set za 34 minút v pomere 6:4. Sobolenková prehrala vôbec prvý set v sezóne.

V druhom však zlepšila prvé podanie, začala hrať agresívnejšie a po brejku vo štvrtom geme si vybudovala náskok 4:1. V šiestej hre sa Rybakinová vyhrabala z troch brejkbalov a dokázala upraviť na 2:4 i 3:5. Bieloruska si však koncovku druhej sady postrážila a zakončila ju štýlovo esom.

O všetkom tak musel rozhodnúť tretí set. Diváci v Aréne Roda Lavera v ňom sledovali viacero zaujímavých dlhých výmien. Hráčky si držali servis až do siedmeho gemu, keď Sobolenková vzala súperke podanie a ujala sa vedenia 4:3. Bieloruska výborne returnovala a brejk následne v ôsmej hre potvrdila. Rybakinová ešte dokázala znížiť na 4:5, no záver setu patril Sobolenkovej, ktorá v desiatom geme premenila v poradí štvrtý mečbal.

Sobolenková si prevzala cennú trofej z rúk slávnej Američanky a víťazky Australian Open z roku 1968 Billie Jean Kingovej. "Je pre mňa obrovskou inšpiráciou, že som mohla prevziať trofej od takej legendy. Vďaka za všetko, čo ste urobili pre tento šport. Musím pogratulovať aj Jelene za neuveriteľné dva týždne, ukázala, že je skvelá hráčka. Verím, že ešte zopakujeme takéto súboje v ďalších grandslamových finále. Chcem sa poďakovať organizátorom, riaditeľovi i rozhodcom za vydarený turnaj. Všetkým, ktorí ma podporovali počas uplynulých dní. Musím sa poďakovať aj divákom za úžasnú atmosféru, ktorú vytvorili, bol to pre mňa zážitok. Ďakujem aj môjmu tímu, je najbláznivejší na celom podujatí, zaslúži si túto trofej možno viac ako ja. Minulý rok nebol pre mňa až taký vydarený a veľmi tvrdo sme pracovali, aby sme sa dostali až sem. Verím, že budúci rok prídem do Melbourne ešte silnejšia a predvediem ešte lepší tenis," uviedla Sobolenková v slávnostnom príhovore.



ženy - dvojhra - finále:

Arina Sobolenková (Biel.-5) - Jelena Rybakinová (Kaz.-22) 4:6, 6:3, 6:4