Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Soler vyhral 2. etapu Vuelty pred Rogličom

Na snímke španielsky cyklista Marc Soler z tímu Movistar víťazí v 2. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana z Pamplony do obce Lekunberri (151,6 km) v stredu 21. októbra 2020. Foto: TASR/AP

V stredu bola na programe opäť kopcovitá etapa s dvoma stúpaniami 3. kategórie a jedným prvej na Alto de San Miguel de Aralar (9,5 km, 7,9%).

Lekunberri 21. októbra (TASR) - Domáci cyklista Marc Soler zvíťazil v stredajšej 2. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec stajne Movistar zvládol 151,6 km dlhú trať z Pamplony do Lekunberra za 3:47:04 h. Druhý finišoval držiteľ červeného dresu Primož Roglič zo Slovinska (Jumbo-Visma) a tretí skončil Ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation).

"Som veľmi šťastný, pretože sme na domácich cestách. Bola to etapa, ktorú sme chceli vyhrať a trať sme si naštudovali. Toto je moje prvé víťazstvo na pretekoch Grand Tours a som z toho šťastný. Je to aj veľké víťazstvo pre celý tím a chcem sa mu poďakovať za podporu," povedal víťaz. Pre Movistar to bola len druhá výhra v tomto roku, aj prvú dosiahol Soler na pretekoch Pollenca - Andratx v Španielsku.

V stredu bola na programe opäť kopcovitá etapa s dvoma stúpaniami 3. kategórie a jedným prvej na Alto de San Miguel de Aralar (9,5 km, 7,9%). Po ňom čakal na pretekárov ešte dlhý zjazd do cieľa. Pred úvodným stúpaním na Alto de Guirguillano (7,2 km, 4,8%) sa od balíka najprv odtrhla štvorica, no na samom stúpaní sa vyprofiloval päťčlenný únik v zložení Tim Wellens (Lotto), Alex Aranburu (Astana), Bruno Armirail (FDJ), Jonathan Hivert (Direct Énergie) a Gonzalo Serrano (Caja Rural). Ich náskok sa postupne ustálil na úrovni štyroch až piatich minút a s ním prišli aj na úpätie druhého kopca Puerto de Urbasa (9,2 km, 4%) 71 km pred cieľom. Na ňom zaútočil Wellens, ktorý vyšiel na vrchol s náskokom 1:33 min na prenasledovateľov a 6:13 min na hlavný balík. Nádejnú situáciu mu však pokazila zvýšená aktivita jazdcov Movistaru a Jumbo Visma, ktorí zredukovali pelotón na asi 40 pretekárov. Rovnako ako v 1. etape nestačil tempu Chris Froome (Ineos).

Wellensov náskok rýchlo klesal a ešte pred záverečným kopcom padol pod dve minúty. Belgičan pochopil, že jeho snaha už nemá cenu a vrátil sa k ostatným pretekárom z pôvodného úniku. Na Alto de San Miguel zostalo v hlavnej skupine s favoritmi na celkové poradie už len okolo 20 jazdcov. O útoky sa snažili D. Martin či Sepp Kuss (Jumbo), no Movistar dokázal všetko pokryť. Viacerí cyklisti jeho tempu nestačili a tak vrchol kopca prešla spolu len desaťčlenná skupina. Asi 14 km pred cieľom z nej v zjazde vyrazil dopredu Marc Soler a jeho nástup už nik nezachytil. Dvadsaťšesťročný pretekár si tak pripísal premiérové víťazstvo na podujatiach Grand Tours.

Výsledky 2. etapy (Pamplona - Lekunberri, 151,6 km):



1. Marc Soler (Šp./Movistar) 3:47:04 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +19 s, 3. Daniel Martin (Ír./Israel Start-Up Nation), 4. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 6. Enric Mas (Šp./Movistar), 7. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 8. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling), 9. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma), 10. George Bennett (N.Zél./Jumbo-Visma) všetci rovnaký čas

celkové poradie: 1. Roglič 8:09:41 h, 2. D. Martin +9 s, 3. Carapaz +11, 4. Chaves +17, 5. E. Mas rovnaký čas, 6. Carthy +20, 7. Kuss +26, 8. Bennett +56, 9. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +59, 10. Soler +1:04

bodovacia súťaž: 1. Roglič 45 b, 2. Carapaz 34, 3. D. Martin 32

vrchárska súťaž: 1. Carapaz 14 b, 2. Kuss 14, 3. Quentin Jauregui (Fr./AG2R La Mondiale) 6