Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Soul sa bude uchádzať o OH 2036, tentoraz samostatne bez KĽDR

Soul, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spoločný kórejský projekt nebol úspešný v kandidatúre na rok 2032, Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nakoniec pridelil OH v roku 2032 austrálskemu Brisbane.

Soul 13. marca (TASR) - Soul sa bude uchádzať o usporiadanie olympijských hier v roku 2036. Hlavné mesto Kórejskej republiky chce kandidovať tentoraz bez KĽDR, spoločný kórejský projekt nebol úspešný v kandidatúre na rok 2032.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nakoniec pridelil OH v roku 2032 austrálskemu Brisbane. "Myslím si, že stratégia bola odsúdená na neúspech pre nepredvídateľné medzikórejské vzťahy," povedal starosta Soulu Oh Se-hoon pre miestne médiá.

Soul v roku 2018 oznámil spoločnú kandidatúru so severokórejským Pjongčangom na usporiadanie OH 2032. Vtedy to bola reakcia na zlepšenie vzťahov, keď oba kórejské tímy spoločne súťažili pod jednou vlajkou na ZOH v Pjongčangu 2018 a vytvorili spoločný hokejový tím. Od tejto iniciatívy sa napätie na Kórejskom polostrove opäť zvýšilo.

Olympijské hry by sa do juhokórejskej metropoly mohli vrátiť po 48 rokoch. O usporiadanie OH 2036 oficiálne prejavilo záujem aj Mexiko, ktoré o tom informovalo MOV minulý rok. Podľa medializovaných správ sa uvažuje aj Katare, Indii, Nemecku a Egypte.