Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Southgate sklamaný z výkonu, maďarskí fanúšikovia opäť vyčíňali

Maďarskí fanúšikovia sa bijú s policajtmi v zápase I-skupiny Anglicko - Maďarsko kvalifikácie na MS 2022 vo futbale v Londýne 12. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Vyhrotená atmosféra panovala už pred mesiacom v prvom vzájomnom súboji v Budapešti, keď tvrdé jadro maďarských fanúšikov rasisticky urážalo hráčov Albiónu.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Anglickí futbalisti nevyužili príležitosť zabezpečiť si umiestnenie na prvých dvoch priečkach I-skupiny kvalifikácie MS 2022, keď v utorňajšom súboji v londýnskom Wembley iba remizovali s Maďarskom 1:1. Tréner Gareth Southgate netajil sklamanie z výkonu svojich zverencov, ktorí sa nevedeli presadiť proti dobre organizovanej obrane súpera. Škvrnou zápasu bolo vyčíňanie maďarských fanúšikov, proti ktorým musela zasahovať polícia. Jedného priaznivca zatkla pre rasistické správanie.

Líder skupiny prehrával od 24. minúty po tom, ako Luke Shaw nebezpečne zahral so zdvihnutou nohou v súboji s Loicom Negom na hranici šestnástky. Rozhodca nariadil pokutový kop, ktorý premenil Roland Sallai. Ešte do polčasu však stihol odpovedať domáci stopér John Stones, ktorý zblízka umiestnil do brány predĺžený center po štandardke Phila Fodena. Angličania ďalší zásah nepridali a po prechádzajúcom jasnom triumfe 5:0 v Andorre sa museli tentoraz uspokojiť s deľbou bodov. "Som sklamaný z nášho výkonu. Maďari si zaslúžia plné uznanie, po taktickej stránke nám spôsobili problémy. Nehrali sme plynulo," hodnotil výkon svojho mužstva Southgate. "Je to jednoduché - nehrali sme na takej úrovni, akú sme potrebovali. Od začiatku nám chýbala iskra, strácali sme rýchlo loptu. Po dlhšom čase si musíme priznať, že sme nehrali dobre."

Viac ako o samotnom stretnutí sa po zápase hovorilo o neprístojnom správaní maďarských priaznivcov, ktorých bolo vo Wembley niekoľko stoviek. Väčšinou išlo o maďarských občanov pracujúcich v Anglicku, no medzi nimi údajne boli aj poľskí rowdies. Už počas prvých minút duelu došlo v hľadisku k tvrdým stretom s políciou. Rozbuškou malo byť správanie jedného maďarského fanúšika, ktorého zatkla polícia za to, že mal rasisticky uraziť člena usporiadateľskej služby. To sa nepáčilo jeho krajanom na tribúnach, ktorí nechceli pustiť policajtov do sektora. Prišlo k ostrým stretom, pri ktorých polícia použila aj obušky. Druhý polčas už prebehol bez násilností. "Sme si vedomí incidentu v sektore hostí počas kvalifikačného zápasu na štadióne vo Wembley. Incident budeme vyšetrovať a všetko nahlásime orgánom FIFA," uviedla vo vyhlásení Anglická futbalová asociácia (FA). "Sledoval som najmä dianie na trávniku, no bol som si vedomý výtržností na tribúne. Nevidel som detaily, také správanie je však určite neakceptovateľné," vyhlásil tréner Southgate, na ktorého slová nadviazal anglický obranca Tyrone Mings: "Vždy keď hovoríme o rasistických útokoch, nikdy nepríde k dostatočnému potrestaniu vinníkov. Úprimne verím, že po týchto incidentoch bude vynesený spravodlivý trest."

Vyhrotená atmosféra panovala už pred mesiacom v prvom vzájomnom súboji v Budapešti, keď tvrdé jadro maďarských fanúšikov rasisticky urážalo hráčov Albiónu. Navyše po nich hádzali predmety. Maďari za to dostali trest od FIFA v podobe odohratia nasledujúcich dvoch súťažných zápasov pred prázdnymi tribúnami. Angličania preto v "odvete" poskytli maďarskej strane len menej než tisícku vstupeniek a posilnili policajnú prítomnosť v okolí Wembley. Maďarskí fanúšikovia sa "vyznamenali" už na začiatku stretnutia, keď bučali na anglických reprezentantov, keď tí pokľakli na podporu hnutia "Black Lives Matter". Navyše vytiahli aj transparent, na ktorom sa objavil preškrtnutý kľačiaci muž. "Keď ukazujú také transparenty proti hodnotám, ktorým my ako národ veríme, je to neľudské. Počul som o tom, čo sa stalo na tribúnach a je to pre mňa znepokojujúce," povedal autor gólu domácich Stones. "Nechcem sa k tomu vyjadrovať, pretože mi to nenáleží. Čokoľvek poviem, môže byť inak interpretované, takže radšej sa zdržím komentára," stručne konštatoval tréner Maďarska Marco Rossi.

Anglicko vedie skupinu o tri body pred Poľskom, ktoré uspelo v Albánsku 1:0. Súboj v Tirane prerušili v závere na niekoľko minút. Po vedúcom zásahu hosťujúceho Karola Swiderského zasypali Poliakov domáci fanúšikovia fľašami a plastovými pohármi a oba tímy odišli do šatní, po chvíli sa však duel dohral. Aj na tento incident si posvieti FIFA. "Momentálne zhromažďujeme dokumentáciu k utorkovým zápasom. Ostro odsudzujeme incidenty, ktoré sa udiali v stretnutiach Anglicko - Maďarsko a Albánsko - Poľsko. Náš postoj je jasný - tvrdo odmietame akékoľvek násilie, urážky a ďalšie formy diskriminácie. Proti takému správaniu máme nulovú toleranciu," uviedla FIFA vo svojom stanovisku.