Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Španieli i Chorváti odmietajú dohodu, obaja chcú zvíťaziť

Tréning futbalistov Španielska v poľskom Gniewine. Foto: TASR/AP

Dohoda na výsledku však podľa samotných hráčov neprichádza do úvahy. "Kto by si niečo také myslel?" pýta sa tvorca hry Španielov Xavi.

Gdansk 17. júna (TASR) - Remíza 2:2 by zaistila postup obom tímom a vyradila Taliansko, to je hlavná téma pred výkopom pondelňajšieho zápasu C-skupiny na futbalových majstrovstvách Európy medzi Španielskom a Chorvátskom.

Oba tímy majú na konte štyri body a na postup do štvrťfinále im stačí v podstate aj jeden bod. Ak totiž Chorváti so Španielmi remizujú 2:2 alebo vyšším výsledkom, budú mať v minitabuľke troch tímov s rovnakým počtom bodov, v prípade, že Taliani zdolajú Írov, obaja lepšie skóre ako "azúroví" a zaistia si postup.

Dohoda na výsledku však podľa samotných hráčov neprichádza do úvahy. "Kto by si niečo také myslel?" pýtal sa tvorca hry úradujúcich majstrov sveta i Európy Xavi. "Veď je to úplná hlúposť. Chceme zvíťaziť, nikdy nehráme na remízu, to nie je náš štýl."

"Sme športovci. Chorváti aj my chceme vyhrať. Remíza 2:2 neprichádza do úvahy, chceme zvíťaziť a postúpiť z prvého miesta," odpovedal na špekulácie tréner Vicente del Bosque.

Tak, či tak Španieli by mali v pondelňajšom stretnutí nastúpiť opäť s typickým stredným útočníkom. Na hrote sa podľa všetkého objaví opäť Fernando Torres, ktorý strelil Írom (4:0) dva góly a presvedčil o svojich schopnostiach.

Aj Chorváti idú na istotu a postup do štvrťfinále chcú potvrdiť víťazstvom. "Nikto nie je sústredenejší ako my. Psychicky sme veľmi silní, ale máme aj veľa sily," uviedol tréner Slaven Bilič, pre ktorého by bol postup aj veľkým osobným úspechom.

Po šampionáte totiž končí na lavičke reprezentácie a odíde do ruského Lokomotivu Moskva. Bilič sa pritom trochu spolieha aj na hrdých Írov. "Urobia všetko preto, aby z turnaja neodišli bez bodu. Nechcel by som meniť s Talianmi, ktorí musia bezpodmienečne hrať na víťazstvo."

Režisér hry Luka Modrič je presvedčený, že jeho tím nepotrebuje žiadnu "poistku" a proti Španielom si verí. "Sme najlepšie pripravený tím na tomto šampionáte. Som si istý, že sa dostaneme do štvrťfinále." Chorváti by mali nastúpiť v rovnakom zložení ako v dvoch predchádzajúcich dueloch. Otázny je iba štart Nikicu Jelaviča, ktorý má menšie zdravotné problémy.

C-skupina, Gdansk, 18. júna, 20.45 SELČ:



Chorvátsko - Španielsko

predpokladané zostavy:

Chorvátsko:
Pletikosa - Srna, Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Rakitič, Vukojevič, Modrič, Perišič - Mandžukič, Jelavič

Španielsko: Casillas - Arbeola, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Alonso - Xavi, Iniesta, Silva - Torres

rozhodca: Wolfgang Stark (Nem.)

tabuľka C-skupiny:
1. Španielsko 2 1 1 0 5:1 4
3. Chorvátsko 2 1 1 0 4:2 4
3. Taliansko 2 0 2 0 2:2 2
4. Írsko 2 0 0 2 1:7 0