Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Španieli deklasovali Kostariku 7:0, Gavi: Podávam to najlepšie

Na snímke prvý zľava španielsky futbalista Gavi sa teší so spoluhráčmi po strelení piateho gólu svojho tímu počas zápasu E-skupiny Majstrovstiev sveta vo futbale Španielsko - Kostarika v katarskej Dauhe 23. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Stretnutia druhého kola v tejto skupine sa hrajú v nedeľu, Japonci sa stretnú s Kostarikou v Al Rajáne (11.00 h) a Nemci v Al Chore v šlágri so Španielskom (20.00 h).

Dauha 23. novembra (TASR) - Futbalisti Španielska triumfovali vo svojom prvom zápase na 22. majstrovstvách sveta. V stredajšom stretnutí E-skupiny v katarskej Dauhe potvrdili úlohu favoritov a po dominantnom výkone rozstrieľali Kostariku 7:0. Dva góly strelil Ferran Torres, po jednom pridali Dani Olmo, Marco Asensio, Gavi, Carlos Soler a Alvaro Morata. Španieli boli maximálne efektívni, sedem gólov nasúkali súperovi zo siedmich streleckých pokusov do priestoru brány.

Gavi sa vo veku 18 rokov a 110 dní stal najmladším strelcom Španielov v histórii MS. Futbalisti "La Roja" dosiahli svoje najväčšie víťazstvo na pôde MS, keď prekonali víťazstvo 6:1 nad Bulharskom z roku 1998.
Španielsko na predchádzajúcom šampionáte v Rusku vypadlo v osemfinále po jedenástkovom rozstrele s domácim tímom. Majstri sveta z roku 2010 však začali v Katare vysokým triumfom a sú na čele tabuľky o skóre pred Japonskom, ktoré prekvapivo zdolalo Nemcov 2:1.

Stretnutia druhého kola v tejto skupine sa hrajú v nedeľu, Japonci sa stretnú s Kostarikou v Al Rajáne (11.00 h) a Nemci v Al Chore v šlágri so Španielskom (20.00 h).



E-skupina, 1. kolo:



Španielsko - Kostarika 7:0 (3:0)

Góly: 31. a 54. F. Torres (prvý z 11 m), 11. Olmo, 21. Asensio, 74. Gavi, 90. Soler, 90.+2 Morata, ŽK: Calvo, Campbell (obaja Kostarika). Rozhodovali: Mohamed - Al Hammadi, Al Mahri (všetci SAE), 40.013 divákov.

Španielsko: Simon - Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba (64. Balde) - Busquets (64. Koke) - Gavi, Pedri (57. Soler) - F. Torres (57. Morata), Asensio (69. Williams), Olmo

Kostarika: Navas - C. Martinez (46. Waston), Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo (82. Matarrita) - Campbell, Borges (72. Aguilera), Tejeda, Bennette (61. Ruiz) - Contreras (61. Zamora)



Na snímke s číslom 7 španielsky futbalista Alvaro Morata strieľa siedmy gól svojho tímu počas zápasu E-skupiny Majstrovstiev sveta vo futbale Španielsko - Kostarika v katarskej Dauhe 23. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Španieli začali aktívnejšie, ale šance Daniho Olma a Marca Asensia ostali nevyužité. V 11. minúte si Olmo vymenil loptu s Gavim, spracoval si ju a nedal šancu brankárovi Keylorovi Navasovi. Rovnako aj Asensio prvú šancu nepremenil, no pri druhej už nezaváhal. Jordi Alba nacentroval zľava a útočník Realu Madrid zvýšil na 2:0. To však nebolo všetko zo strany Španielov v prvom polčase, keďže Alba vybojoval pokutový kop a Ferran Torres ho bez problémov premenil. Futbalisti Kostariky sa potom dostali pred brankára Unaia Simona, no ani z priameho kopu ho neohrozili.

Druhá časť sa začala rovnako ako prvá, keď Španieli dominovali v držaní lopty a nepúšťali súpera k ničomu. V 54. minúte Gavi našiel v šestnástke Torresa, ktorý z otočky prekonal po druhý raz Navasa a zvýšil už na 4:0. Luis Enrique ho však krátko na to vystriedal za Alvara Moratu. Útočník Atletica Madrid sa dostal po šiestich minútach od príchodu na ihrisko do šance, no netrafil bránu. V 74. minúte sa však dostal za obranu Kostariky, prihrali do šestnástky a Gavi z voleja upravil na 5:0. Španieli excelovali a vypracovali si aj ďalšie šance. V 90. minúte Carlos Soler zvýšil na 6:0 a v nadstavenom čase zavŕšil Morata drvivý triumf Španielov.

Na snímke vľavo dole španielsky futbalista Carlos Soler strieľa šiesty gól svojho tímu počas zápasu E-skupiny Majstrovstiev sveta vo futbale Španielsko - Kostarika v katarskej Dauhe 23. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Hlasy aktérov (zdroj: AP, AFP):

Gavi, najmladší strelec Španielska na MS: "Nikdy som si to nevedel predstaviť. Viem, že som najmladší hráč v tíme, ale každého rešpektujem. Na ihrisku to je však iné a vydávam zo seba to najlepšie, čo vo mne je."

Sergio Busquets, kapitán Španielska: "Prišiel som sem s cieľom užiť si to bez ohľadu na to, ako sa to skončí. Očividne som bližšie k tomu, aby to boli moje posledné MS."

Luis Fernando Suárez, tréner Kostariky: "Neudržali sme sa na lopte tak, ako sme to mali v pláne. Mali sme problém zaznamenať tri alebo štyri úspešné prihrávky za sebou."


tabuľka:

1. Španielsko 1 1 0 0 7:0 3

2. Japonsko 1 1 0 0 2:1 3

3. Nemecko 1 0 0 1 1:2 0

4. Kostarika 1 0 0 1 0:7 0