Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

VIDEO: Spartak zdolal Slovan 3:1 po predĺžení a obhájil trofej

Na snímke hráči Spartaka oslavujú víťazstvo vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023 vo futbale FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v pondelok 1. mája 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Spartak získal pohárovú trofej štvrtýkrát v ére samostatnosti po rokoch 1998, 2019 a 2022.

Trnava 1. mája (TASR) - Futbalisti FC Spartak Trnava obhájili triumf v Slovenskom pohári. V pondelkovom finále Slovnaft Cupu 2022/2023 zdolali na domácom štadióne ŠK Slovan Bratislava 3:1 po predĺžení a nadviazali na vlaňajšie víťazstvo nad týmto súperom.

Spartak získal pohárovú trofej štvrtýkrát v ére samostatnosti po rokoch 1998, 2019 a 2022. Vďaka pohárovému triumfu si zverenci trénera Michala Gašparíka vybojovali miestenku v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy.



Slovnaft Cup 2022/2023 - finále



Trnava

FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava 3:1 pp (1:1, 0:0)

Góly: 86. Taiwo, 111. Paur, 120.+4 Twardzik (z 11 m) - 57. Green, ŽK: Taiwo, Ristovski, Ofori, Paur - Medveděv, Green, Agbo. Rozhodovali: Očenáš - Hancko, Jekkel, 15.427 divákov.

Trnava: Vantruba - Koštrna, Štetina, Kóša (72. Ristovski), Twardzik - Savvidis - Daniel (106. Bolaji), Procházka (80. De Azevedo), Bukata (80. Paur), Ofori (116. Iván) - Taiwo (120.+1 Štefánik)

Slovan: Trnovský - Medveděv (115. Lichý), Kašia, De Marco, Pauschek (115. Lovat) - Kucka, Kankava, Čakvetadze (84. Abubakari) - Green (84. Agbo), Čavrič (98. Barseghjan), Zuberu (66. Zmrhal)



Vo výbornej atmosfére a rekordnej diváckej návšteve vo finále SP ako prvý pohrozil "domáci" Spartak, strelu Daniela z diaľky však Trnovský skryl do rukavíc. V ďalších minútach sa odohrával boj medzi šestnástkami, chýbal vzruch pred bránami. V 24. minúte Kankava vo vlastnej šestnástke zahral spätnou hlavičkou riskantne na Trnovského a jeho úmysel vystihol Taiwo, Slovan túto situáciu ustál bez ujmy. Najväčšiu príležitosť mal v závere prvého polčasu Spartak. Ofori sa dostal k strele v pokutovom území a prinútil Trnovského k zákroku, následnej dorážke Bukatu chýbala presnosť. Posledné slovo mal v nadstavenom čase Kucka, ktorý po centri Čakvetadzeho v dobrej pozícii minul ľavú žrď.

Slovan v 57. minúte otvoril skóre. Čavrič predĺžil hlavou loptu do pokutového územia na Greena, ktorý z uhla prestrelil Vantrubu - 0:1. Finále dostalo nový náboj, Spartak musel viac otvoriť hru. Chýbala mu však dravosť a priamočiarosť pri výstavbe útočných akcií. Po hodine hry Medveděv z diaľky takmer nachytal na hruškách Vantrubu, brankár Spartaka vyrazil loptu na roh. Slovan si tesný náskok strážil, v závere sa však až príliš stiahol do obrany. To bola voda na mlyn pre Spartak, ktorý vycítil šancu na vyrovnanie. V 82. bol k nemu blízko Ristovski, ktorého pokus v poslednej chvíli obetavým zákrokom zblokoval Kašia. O štyri minúty neskôr však voľný Taiwo po centri z pravej strany upratal volejom loptu do brány - 1:1.

Rovnako ako vlani sa išlo do predĺženia. V ňom mohol priblížiť Slovan k trofeji Kankava v roli falošného útočníka, ale krížnou strelou netrafil bránu. Tempo duelu upadalo a smeroval do jedenástkového rozstrelu, no k nemu napokon nedošlo. V 111. minúte sa na center Savvidisa zavesil Paur a poslal Spartak do vedenia - 2:1 pp. Slovan už nenašiel odpoveď na gól súpera a druhýkrát za sebou mu vo finále podľahol. V nadstavenom čase spečatil triumf "andelov" aj s dávkou šťastia Twardzik z jedenástky - 3:1 pp.

Na snímke vľavo hráč Spartaka Kristián Koštrna a hráč Slovana Jaba Kankava vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023 vo futbale FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v pondelok 1. mája 2023.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Trnava má pohárové double, Gašparík sa teší na oslavy



Futbalistom Spartaka Trnava sa prvýkrát v storočnej histórii klubu podarilo dvakrát za sebou získať trofej za víťazstvo v Slovenskom pohári. Triumfom 3:1 po predĺžení v pondelkovom finále nad úhlavným rivalom Slovanom Bratislava sa "andelom" podarilo splniť cieľ, vďaka ktorému sa aj v ďalšej sezóne predstavia v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy.

"Je to tak, ako sme si všetci vysnívali. Fantastické finále, obidve mužstvá mali šance, bolo to s happyendom pre nás. Som z toho šťastný. Toto finále bolo ťažšie ako prvé, pretože sme mali v hlave, že nám to chce Slovan vrátiť. Sme prvá éra Trnavy, ktorá dokázala vyhrať Slovenský pohár dvakrát za sebou. Som rád, že sme sa zapísali do histórie klubu," uviedol tréner Spartaka Michal Gašparík, ktorého zverenci získali domáci pohár opäť na úkor Slovana. Vlani zdolali "belasých" 2:1 po predĺžení na Tehelnom poli.



Tohtoročné finále pred 15-tisícovou kulisou sa pritom nevyvíjalo v ich prospech. Po bezgólovom prvom polčase poslal Slovan do vedenia Andre Green a zdalo sa, že Spartak nenájde silu na vyrovnanie. V 86. minúte však zariadil predĺženie Abdulrahman Taiwo a v ňom "červeno-čierni" dvoma gólmi zlomili súpera. "Predĺženie bolo hektické, vypadávali nám hráči od únavy. Som rád, že víťazný gól sme dali zo situácie, ktorú sme nacvičovali dva dni. Bolo to pekné vyvrcholenie, pre divákov výborný zápas, hlavne pre trnavských. Asi sme ku skvelej atmosfére prispeli aj my. Pohár sa zasa dostáva do popredia. Veľa mužstiev sa snaží vyhrať ho, je to najkratšia cesta do Európy. Bolo to derby, aké má byť a také Slovensko potrebuje," dodal Gašparík.

Jeho tím v piatok vo Fortuna lige prehral so Slovanom 0:1, odplata sa tak Spartaku vydarila. "V tom prvom zápase som chcel docieliť, aby nám to nefungovalo. Pre mňa bolo kľúčové mať možnosť spájať tieto dva zápasy. Piatkový bol pre nás príprava. Potreboval som presvedčiť mužstvo, že musíme hrať inak a dnes to Slovanu robilo problémy. Už na predzápasovom tréningu som mal z hráčov dobrý pocit, boli uvoľnení," dodal Gašparík. Hráčom (i sebe) po triumfe dopraje oslavy a nebude ich brzdiť. "Mám jedno tričko, na oslavy som sa špeciálne nechystal. Dnes je doba táka, že sa každý fotí, no dúfam, že už sú všetci v kabíne a že sa začne aj piť. Budeme oslavovať, lebo sa to patrí. Potom už sa sústredíme na ligu, lebo chceme skončiť tretí, ale to je ešte ďaleko."

Na snímke hráči Spartaka oslavujú s pohárovou trofejou víťazstvo vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023 vo futbale FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v pondelok 1. mája 2023.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Slovanu nevyšla odplata, Paur: Pre mňa i Trnavu znamená triumf veľa



Pred finálovým duelom Slovenského pohára vo futbale rezonovalo najmä slovo odplata. Slovan chcel vrátiť Trnave prehru z domáceho trávnika z uplynulého ročníka tejto súťaže a odplata bola aj motívom úvodnej choreografie fanúšikov hostí. Tá im napokon nevyšla.

Pondelkový sviatočný súboj na štadióne Antona Malatinského veľa futbalovej krásy nepriniesol. V prvom polčase mal najväčšiu šancu Trnavčan Ofori, no Trnovský sa blysol bravúrnym zákrokom. "Aj pri tomto zákroku Martin ukázal, prečo je teraz naša jednotka," povedal po stretnutí tréner Slovana Vladimír Weiss starší. Spartak mal v prvom polčase územnú prevahu, no hralo sa väčšinu medzi šestnástkami. Dvanásť minút po prestávke sa však presadil Green a Slovan bol do 85. minúty pán na ihrisku. Potom však prišiel vyrovnávajúci gól Taiwa a predĺženie mala už v rukách Trnava. "Ak by sme nehrali na domácom ihrisku, tak tento zápas určite neotočíme," povedal Jakub Paur, ktorý prišiel na ihrisko v 80. minúte a o polhodinu neskôr rozhodol presnou hlavičkou. Trnava zahrala aut nakrátko, Savvidis poslal center do šestnástky a Paur poslal poslal loptu do siete. "Išiel som na ihrisko s tým, že chceme so zápasom niečo urobiť. Chcel som zobrať na seba zodpovednosť. Dostal som krásny center od Saviho. Chceli sme zápas otočiť, to sa podarilo. My sme si hovorili, že v prvom polčase budeme hádzať dlhé auty, v druhom sme chceli hrať aj nakrátko," dodal strelec druhého gólu Spartaka.

Na snímke gólová radosť hráčov Slovana vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023 vo futbale FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava v Trnave v pondelok 1. mája 2023.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Paur bol v piatkovom ligovom derby na Slovane smutný, práve po jeho zákroku kopal Slovan pokutový kop a zásluhou Čavriča uspel 1:0. Teraz sa hráčovi Trnavy hodnotil duel oveľa lepšie. "Je to úžasné. V piatok som si búchal o stenu, dnes som si ju búchal o hlavu a do tej správnej siete. Viem, čo toto pre Trnavu znamená a pre fanúšikov. Je to moje tretie finále a prvé úspešné. V mojej futbalovej kariére to pre mňa veľa znamená, som veľmi šťastný. Chcem si užívať oslavy."

Domáci ešte v závere premenili pokutový kop, konečný výsledok uzavrel Twardzik. Brankár Slovana si pri jeho pokuse siahol na loptu, ale tá napokon s pomocou žrde skončila v bránke. "Ťažko sa hodnotí momentálne takýto zápas. Chce som ho vyhrať, splnil by som si sen. Ale taký je futbal, bohužiaľ," povedal Trnovský.

Brankár Slovana nebol spokojný s tým ako jeho spoluhráči zareagovali pri rozhodujúcom góle: "Celá situácia sa začala autom, mali sme rozobratých hráčov, nechápem, ako sme potom mohli nechať jedného voľného. Myslel som si, že sa nám potom ešte niečo podarí, ale bohužiaľ. V predĺžení nechcel nikto urobiť chybu, čakali sme na príležitosť. Veril, som, že to zvládneme, keďže sme v tejto sezóne hrali dosť predĺžení."

Trnovského po zápase fanúšikovia Slovana vytlieskali, v uplynulom období si ich výkonmi naklonil na svoju stranu. V lete mu však v Slovane skončí zmluva. "Momentálne sa sústreďujem na každý tréning a zápas. Ja trénerovi ďakujem za šancu a čo bude v lete uvidíme," dodal.




hlasy po zápase: /zdroj: JOJ Šport/

Michal Gašparík, tréner Trnavy: "Mali sme veľkú motiváciu, keďže oslavujeme 100 rokov. Odohrali sme skvelý prvý polčas, hrali sme inak ako zvyčajne a krídla sme posunuli k hrotovému útočníkovi, aby sme mohli vytvárať neustály tlak na súper. Hrali sme proti ním sedem zápasov a nedokázali sme dať gól z hry. V druhom polčase sme dostali lacný gól, no potom sme to otočili. Na konci to už bolo o emóciách. Budeme oslavovať až do rána, pokojne aj dva dni. Toto je veľké víťazstvo, keďže sme dokázali potvrdiť triumf z minulého roka."

Boris Kitka, asistent trénera Slovana: "V prvom rade gratulujem domácim. Mali sme hru pod kontrolou. Dostali sme však lacný gól, ktorý domácim veľmi pomohol. Potom sme zmenili systém a vyzeralo to už na penalty. Z ojedinelej akcie sme dostali druhý gól, čo rozhodlo duel. Dnes to bolo aj o tom, koľko budeme mať síl. Na konci nám už chýbali."




Cesta FC Spartak Trnava za ziskom SP 2022/2023:





2. kolo: Boleráz – FC Spartak 1:1, 2:4 v rozstrele z 11 m

3. kolo: Trenčianske Stankovce – FC Spartak 0:6

4. kolo: ŠKF Sereď – FC Spartak 0:3

osemfinále: FC Spartak – MFK Zemplín Michalovce 2:2, 4:3 v rozstrele z 11 m

štvrťfinále: KFC Komárno – FC Spartak 0:2

semifinále: AS Trenčín - FC Spartak 1:2, FC Spartak - AS Trenčín 3:0




Historický prehľad výsledkov finálových zápasov Slovenského pohára vo futbale:



2023: SPARTAK TRNAVA - Slovan Bratislava 3:1 po predĺžení (1:1, 0:0) / Trnava

2022: Slovan Bratislava - SPARTAK TRNAVA 1:2 po predlžení / Bratislava

2021: MŠK Žilina - SLOVAN BRATISLAVA 1:2 po predĺžení / Bratislava

2020: SLOVAN BRATISLAVA - MFK Ružomberok 1:0 / Bratislava

2019: SPARTAK TRNAVA - MŠK Žilina 3:3 po predĺžení (3:3, 2:0), 4:1 v rozstrele z 11 m / Nitra

2018: SLOVAN BRATISLAVA - MFK Ružomberok 3:1 / Trnava

2017: MFK Skalica - SLOVAN BRATISLAVA 0:3 / NTC Poprad

2016: Slovan Bratislava - AS TRENČÍN 1:3 (0:0) / Trnava

2015: AS TRENČÍN - FK Senica 2:2 po predĺžení (1:1, 1:1), 3:2 v rozstrele z 11 m / Poprad

2014: Slovan Bratislava - MFK KOŠICE 1:2 (1:1) / Myjava

2013: MŠK Žilina - SLOVAN BRATISLAVA 0:2 (0:1) / Ružomberok

2012: FK Senica - MŠK ŽILINA 2:3 pp (2:2, 1:1) / Bardejov

2011: SLOVAN BRATISLAVA - MŠK Žilina 3:3 (1:2, 2:2) po predĺžení, 5:4 v rozstrele z 11 m / Banská Bystrica

2010: Spartak Trnava - SLOVAN BRATISLAVA 0:6 (0:3) / Michalovce

2009: MFK KOŠICE - FC Artmedia Petržalka 3:1 (1:0) / Senec

2008: FC ARTMEDIA PETRŽALKA - Spartak Trnava 1:0 (0:0) / Žilina

2007: FC Senec - FC VION ZLATÉ MORAVCE 0:4 (0:1) / Bratislava

2006: Spartak Trnava - MFK RUŽOMBEROK 0:0 po predĺžení, 3:4 v rozstrele z 11 m / Bratislava

2005: DUKLA BANSKÁ BYSTRICA - FC Artmedia Bratislava 2:1 / Nitra

2004: ARTMEDIA PETRŽALKA - Steel Trans Ličartovce 2:0 / Dunajská Streda

2003: MATADOR PÚCHOV - Slovan Bratislava 2:1 po predĺžení / Topoľčany

2002: VTJ KOBA SENEC - Matador Púchov 1:1 po predĺžení (1:1, 0:0), 4:2 v rozstrele z 11 m / Považská Bystrica

2001: INTER BRATISLAVA - MŠK SCP Ružomberok 1:0 / Dubnica nad Váhom

2000: INTER BRATISLAVA - 1. FC Košice 1:1 po predĺžení, 4:2 v rozstrele z 11 m / Prešov

1999: SLOVAN BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 3:0 / Žiar nad Hronom

1998: SPARTAK TRNAVA - 1. FC Košice 2:0 / Bratislava

1997: SLOVAN BRATISLAVA - Tatran Prešov 1:0 / Trenčín

1996: CHEMLON HUMENNÉ - Spartak Trnava 2:1 / Vranov

1995: INTER BRATISLAVA - DAC Dunajská Streda 1:1 po predĺžení, 3:1 v rozstrele z 11 m / Dubnica

1994: SLOVAN BRATISLAVA - Tatran Prešov 2:1 po predĺžení / Brezno

1993: 1. FC KOŠICE - DAC Dunajská Streda 0:0, 5:4 v rozstrele z 11 m / Rimavská Sobota

1992: TATRAN PREŠOV - Lokomotíva Košice 2:0 / Dolný Kubín

1991: SPARTAK TRNAVA - FC Nitra 1:0 / Ružomberok

1990: INTER BRATISLAVA - ZVL Žilina 6:0 / Žiar nad Hronom

1989: SLOVAN BRATISLAVA - ZVL Považská Bystrica 2:1 / Hlohovec

1988: INTER BRATISLAVA - Spartak Trnava 1:0 / Trenčín

1987: DAC DUNAJSKÁ STREDA - Plastika Nitra 0:0, 6:5 v rozstrele z 11 m / Trnava

1986: SPARTAK TRNAVA - ZVL Žilina 1:0 / Prievidza

1985: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Tatran Prešov 1:1 a 1:0

1984: INTER BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 2:0 a 1:0

1983: SLOVAN BRATISLAVA - Plastika Nitra 0:0 a 1:1

1982: SLOVAN BRATISLAVA - ZŤS Petržalka 3:1 a 0:0

1981: DUKLA BANSKÁ BYSTRICA - ZŤS Košice 1:1 a 1:0

1980: ZŤS KOŠICE - ZVL Žilina 2:4 a 5:0

1979: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Inter Bratislava 2:2 a 3:0

1978: JEDNOTA TRENČÍN - Slovan Bratislava 1:0 a 3:1

1977: LOKOMOTÍVA KOŠICE - ZVL Žilina 0:2 a 4:0

1976: SLOVAN BRATISLAVA - Inter Bratislava 0:0 a 2:1

1975: SPARTAK TRNAVA - AC Nitra 2:0 a 1:2

1974: SLOVAN BRATISLAVA - Spartak Trnava 0:0 a 2:2, 6:5 v rozstrele z 11 m

1973: VSS KOŠICE - Tatran Prešov 3:0 a 3:3

1972: SLOVAN BRATISLAVA - Spartak Trnava 1:2 a 4:1 po predĺžení

1971: SPARTAK TRNAVA - Slovan Bratislava 2:0 a 0:1

1970: SLOVAN BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 2:2 a 1:0



Historický prehľad výsledkov Československého pohára



1993: 1. FC KOŠICE - Sparta Praha 5:1

1992: Sparta Praha – TATRAN PREŠOV 2:1

1991: Baník Ostrava – SPARTAK TRNAVA 6:1

1990: Dukla Praha - INTER BRATISLAVA 1:1 po predĺžení, 5:4 v rozstrele z 11 m

1989: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 3:0

1988: Sparta Praha - INTER BRATISLAVA 2:0

1987: DAC DUNAJSKÁ STREDA - Sparta Praha 0:0 po predĺžení, 3:2 v rozstrele z 11 m

1986: SPARTAK TRNAVA - Sparta Praha 1:1 po predĺžení, 4:3 v rozstrele z 11 m

1985: Dukla Praha - LOKOMOTÍVA KOŠICE 3:2

1984: Sparta Praha - INTER BRATISLAVA 4:2

1983: Dukla Praha - SLOVAN BRATISLAVA 2:1

1982: SLOVAN BRATISLAVA - Bohemians Praha 0:0 po predĺžení, 4:2 v rozstrele z 11 m

1981: Dukla Praha - DUKLA BANSKÁ BYSTRICA 4:1

1980: Sparta Praha - ZŤS KOŠICE 2:0

1979: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Baník Ostrava 2:1

1978: Baník Ostrava - JEDNOTA TRENČÍN 1:0

1977: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Sklo Union Teplice 2:1

1976: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 3:2 a 1:0

1975: SPARTAK TRNAVA - Sparta Praha 3:1 a 1:0

1974: SLOVAN BRATISLAVA - Slavia Praha 0:1 a 1:0, 4:3 v rozstrele z 11 m

1973: Baník Ostrava - VSS KOŠICE 1:2 a 3:1

1972: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 0:1 a 4:3, 4:2 v rozstrele z 11 m

1971: SPARTAK TRNAVA - Škoda Plzeň 2:1 a 5:1

1970: TJ GOTTWALDOV - Slovan Bratislava 3:3 a 0:0, 4:3 v rozstrele z 11 m



Víťazi Slovenského pohára od roku 1993:


10 - Slovan Bratislava (2021, 2020, 2018, 2017, 2013, 2011, 2010, 1999, 1997, 1994)

4 - Spartak Trnava (2023, 2022, 2019, 1998)

3 - Inter Bratislava (2001, 2000, 1995)

2 - Artmedia Petržalka (2008, 2004), MFK Košice (2014, 2009), AS Trenčín (2016, 2015)

1 - MŠK Žilina (2012), FC ViOn Zlaté Moravce (2007), MFK Ružomberok (2006), Dukla Banská Bystrica (2005), Matador Púchov (2003), VTJ Koba Senec (2002), 1. FC Košice (1993)