Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Spartak Trnava mieri po vyčkávacej prestupovej taktike do prvej šestky

Na snímke zľava tréner FC Spartak Trnava Michal Gašparík, športový riaditeľ Andrej Kostolanský a kapitán Dobrivoj Rusov počas tlačovej konferencie FC Spartak Trnava pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy. V Trnave, dňa 4. februára 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V kádri nastalo niekoľko zmien, pomer príchodov a odchodov je vyrovnaný 5:5.

Trnava 4. februára (TASR) - S niekoľkými novými tvárami a cieľom udržať sa v prvej šestke Fortuna ligy 2020/2021 vstúpia do jarnej časti futbalisti FC Spartak Trnava. Za sebou majú zimnú prípravu, ktorú im spestrilo aj sústredenie na Malte.

Športový riaditeľ klubu Andrej Kostolanský netajil spokojnosť s tým, ako klub zvládol zimnú prestávku: "Sme veľmi radi, že sme napriek naozaj ťažkému obdobiu a neľahkých podmienkach prípravy všetko zvládli. Vypadol nám jeden prípravný zápas, ale to je v týchto okolnostiach normálne. Spokojnosť je aj so skladbou kádra. Vieme, že naša vyčkávacia taktika bola riskantná, ale výsledné príchody do kádra môžu vyriešiť náš dlhodobejší problém v lepšej koncovke a rozohrávke. Vieme však, že konečné vysvedčenie nám vystaví až liga a výsledky v nej. Ja však verím, že súčasný tím je lepší a silnejší než na jeseň."



Aj v hodnotení prípravy z pohľadu trénera Michala Gašparíka prevládali pozitíva. A to aj napriek niekoľkým zmenám v kalendári prípravných zápasov. "Tie pozitíva prevládajú. Síce nám odpadli dva zápasy, ktoré by sa nám ešte zišli, ale nie je to problém, ktorý by sme nevedeli vyriešiť," poznamenal Gašparík.

V kádri nastalo niekoľko zmien, pomer príchodov a odchodov je vyrovnaný 5:5. "V prestupovom období sme mali vyčkávaciu taktiku, aby sme spravili kvalitné vstupy do tímu. Zohľadňovať sme museli aj finančnú stránku," priznal Kostolanský.

Góly budú v Trnave očakávať od Milana Ristovského, defenzíve by mali pomôcť Kristián Koštrna a Filip Twardzik. Zaujímavým príchodom je aj ďalší hráč do obrany Dejan Trajkovski, ktorý podpísal zmluvu na rok s opciou: "Má dlhší herný výpadok. Celkovo má však zaujímavú minulosť a priznal, že dlhší zápasový výpadok bol zapríčinený aj jeho chybnými krokmi. Máme s ním plány do dlhšej budúcnosti. Veríme, že sa herne naštartuje. Možno to bude aj cez Petržalku, v ktorej dostane priestor a dôležité herné minúty. Som presvedčený, že ešte v tejto sezóne zamieša karty v našej obrane," poznamenal Kostolanský.

V kádri je aj viacero hráčov z dorastu, keďže mládežnícke súťaže sa ešte nerozbehli. "Budeme s nimi pracovať, aby nesedeli doma. Pre mňa je prvoradá výkonnosť a nezáleží mi na tom, koľko má kto rokov. Chceme, aby sa naši odchovanci presadili do mužstva, no viacerí, trebárs Ujlaky, Karhan, Kotlár či Boledovič sú ročníky 2003 a iba nedávno prišli do našej 'devätnástky'. Tam sa spájajú dva ročníky a na niektorých hráčoch bolo cítiť, že ten príchod ťažšie zvládajú," povedal Gašparík.



Počas prípravy si viacero hráčov vyskúšalo kapitánsku pásku, na pozícii lídra kabíny by sa však nič nemalo zmeniť. "Chlapci majú medzi sebou nejaké prémie do tímovej kasičky, takže preto sa to menilo. Ja som však povedal, že chcem, aby bol kapitán domáci hráč, trnavský odchovanec, takže naďalej ním bude Dobrivoj Rusov," vysvetlil tréner Gašparík.

Kapitán Spartaka s úsmevom priznal, že v nedávnom období si so spoluhráčmi aj zanadávali: "Zmenili sme prostredie sústredenia, keď sme namiesto tradičného Turecka išli na Maltu. Mne sa to páčilo, hrali sme tam na dobrej umelej tráve. Kvalitne sme si zatrénovali, aj zanadávali, čo svedčí o tom, že sme tvrdo trénovali. Takisto aj my brankári. Teraz príde dôležitá časť sezóny a ja verím, že ju dobre odštartujeme," poznamenal Rusov.



Trnavčania sú po jesennej časti na 5. mieste Fortuna ligy, na siedmu Sereď majú 4-bodový náskok. Prirodzeným cieľom je udržať sa v prvej šestke, ktorá bude hrať v ďalšej fáze súťaže o titul. "Prvá šestka je cieľ a verím, že ho dosiahneme. Na jar chceme predvádzať organizovanú hru s pressingovou obranou, pričom chceme zapracovať na tom, aby sme v útočnej fáze viac kontrolovali loptu avšak nie na úkor priamočiarosti," uviedol tréner Gašparík.

Jeho zverenci odštartujú jarnú časť v sobotu 6. februára od 14.00 na ihrisku Zlatých Moraviec. Tabuľkový sused ViOn má o jeden bod viac (24) než Trnava. "Bude to zaujímavý šesťbodový zápas. Pre viacerých to bude pridaná motivácia, keďže nastúpime proti mnohým kamarátom. Nie často sa stáva, aby dvaja tréneri, ktorí sa poznajú z pôsobenia pri mládeži, viedli proti sebe tímy v najvyššej súťaži," konštatoval Rusov narážajúc na konfrontáciu Gašparíka s Ľubošom Benkovským.

káder na jarnú časť Fortuna ligy 2020/2021:


brankári: Dobrivoj Rusov, Dominik Takáč, Ľuboš Kamenár
Obrancovia: Izuchukwu Anthony, Sebastián Kóša, Kristián Koštrna, Martin Mikovič, Marios Tsaousis, Gergely Tumma, Matúš Turňa, Filip Twardzik, Dejan Trajkovski
stredopoliari: Samuel Benovič, Martin Bukata, Saymon Cabral, Allecks Godinho, Jakub Grič, Peter Kolesár, Johnson Nsumoh, Kyriakos Savvidis, Ján Vlasko, Yan Yao, Dani Iglesias
útočníci: Sebastian Gembický, Stanislav Olejník, Bamidele Yusuf, Milan Ristovski

príchody: Kristián Koštrna (prestup, voľný hráč), Filip Twardzik (prestup, MFK Karviná), Milan Ristovski, Daniel Iglesias (obaja hosťovanie, NK Rijeka), Dejan Trajkovski (prestup, voľný hráč)
odchody: Erik Pačinda, Marek Václav (obaja prestup, FC Košice), Birkir Valúr Jónsson (koniec hosťovania, HK Kópavogs), Dimitris Konstantinidis (ukončenie zmluvy, Olympiakos Nicosia), Mário Mihál (hosťovanie, FC Petržalka)

Realizačný tím: Michal Gašparík (hlavný tréner), Marián Hodulík, Tomáš Prisztács (asistenti trénera), Pavel Kamesch (tréner brankárov), David Moravec (kondičný tréner), Lenka Jurišičová (fyzioterapeutka), Erik Sabol (masér)

výsledky prípravných zápasov Spartaka Trnava:

Trnava – Olomouc 1:2, gól Spartaka: Kotlár (Tipsport Malta Cup)
Trnava – Brno 0:1 (Tipsport Malta cup)
Trnava – Trenčín 1:0, gól: Pirinen vlastný (Zimná Tipsport liga)
Trnava – Skalica 2:2, góly: Olejník, Benovič (Zimná Tipsport liga)
Trnava – B. Bystrica 1:1, gól: Bukata