Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Špeciálne olympiády: Šamorín hostí ME v triatlone

Na snímke tréningový ovál atletického štadióna športového komplexu x-bionic® sphere v Šamoríne. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vyše 30 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením z 11 krajín sveta sa v sobotu zúčastní na otvorených majstrovstvách Európy Špeciálnych olympiád v triatlone, ktoré privíta x-bionic sphere v Šamoríne.

Bratislava 18. mája (TASR) - Vyše 30 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením z 11 krajín sveta sa v sobotu zúčastní na otvorených majstrovstvách Európy Špeciálnych olympiád v triatlone, ktoré privíta x-bionic sphere v Šamoríne. V rámci súťaže Sprint – Challenge Family Triatlon ich čaká 750 m plávania v kanáli Dunaja, 20 km na bicykli a beh na 5 km. Najúspešnejší sa dočkajú špeciálnych ocenení - unikátnych medailí vyrobených z udržateľných a kompostovateľných materiálov.

Už minulý rok športovci Špeciálnych olympiád Slovensko ukázali, že dokážu zvládnuť náročné preteky po boku zdravých súperov. Peter Išpold vyhral svoju kategóriu E muži, Denis Knapčok obsadil tretie miesto v kategórii D muži. "Veríme, že sa im bude aj tento rok na majstrovstvách dariť, obaja poctivo trénovali. Konkurencia však bude silná, o to viac sa tešíme na napínavé súboje. Na triatlone sa asi najčastejšie dostávajú športovci k prekonávaniu vlastných limitov," uviedla v tlačovej správe Martina Gogolová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko a riaditeľka súťaže.

Na tých športovcov, ktorí sa na ME postavia na stupienky víťazov, čakajú unikátne ceny. "Snažíme sa byť vždy výnimoční a chceme kráčať s dobou. Sme radi, že najlepších triatlonistov odmeníme v sobotu nádhernými, ale najmä ekologickými udržateľnými medailami. Sú vyrobené z BIOplasu, je to kompostovateľný a biodegradovateľný plast z obnoviteľných prírodných zdrojov – napríklad z rastlinného škrobu, kukurice alebo zemiakov," doplnila Gogolová.