Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Špeciálne olympiády: Šamorín privíta v máji ME v triatlone

Pozvánka na Špeciálne olympiády Slovensko. Foto: Špeciálne olympiády Slovensko

Pre slovenských športovcov budú najväčším domácim podujatím v júni Národné letné hry Špeciálnych olympiád v Banskej Bystrici.

Bratislava 31. januára (TASR) - Športovci s intelektuálnym znevýhodnením majú v tomto roku pred sebou desiatky športových súťaží, ale aj vzdelávacie a pohybové projekty. Budú sa pripravovať na zimné a na letné svetové hry v Kazani a v Berlíne, zúčastnia sa na medzinárodných podujatiach na Malte, v Berlíne a v USA. V centre pozornosti organizácie však budú najmä májové majstrovstvá Európy v triatlone v Šamoríne.

Kolotoč domácich podujatí odštartujú Špeciálne olympiády Slovensko vo februári na Štrbskom plese, kde sa stretnú tí najlepší na reprezentačnom zimnom sústredení. Zjazdoví lyžiari sa zdokonaľujú v jazde medzi bránami, bežeckí lyžiari a bežci na snežniciach v kondícii. Cieľom sústredenia bude aj to, aby sa športovci spolu dobre cítili a aby sa ako kolektív pred svetovými zimnými hrami v Kazani 2023 lepšie spoznali. "A hneď na jar nás čaká šnúra majstrovstiev Slovenska – florbal, stolný tenis, futbal, tenis, či atletika," uviedla Martina Gogolová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Z organizačného hľadiska budú pre Špeciálne olympiády Slovensko najdôležitejším podujatím majstrovstvá Európy v triatlone. Malo by sa na nich zúčastniť viac ako 20 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením aj z krajín mimo Európy. "Spolu s organizátorom x-bionic sphere a The Challenge Family je to po prvýkrát v histórii Európy, keď naši športovci budú súčasťou takého významného medzinárodného podujatia. Triatlon sa tak stáva pilotným športom v inklúzii na našom území. A v spolupráci s x-bionic sphere sa budeme snažiť z majstrovstiev vybudovať tradíciu," povedala národná riaditeľka Eva Gažová v tlačovej správe, ktorú dostala TASR.

Pre slovenských športovcov budú najväčším domácim podujatím v júni Národné letné hry Špeciálnych olympiád v Banskej Bystrici. "Súťažiť budú v atletike, plávaní, v stolnom tenise, tenise, gymnastike, bowlingu a v jazde na kolieskových korčuliach. Pre našich športovcov sú národné hry aj veľkou spoločenskou udalosťou s otváracím ceremoniálom a slávnostným oceňovaním," zdôraznila Dominika Nestarcová, prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Krajinu budú v roku 2022 reprezentovať športovci s intelektuálnym znevýhodnením aj na medzinárodných podujatiach. V Berlíne sa predstavia triatlonisti, gymnastky a golfista. Na Malte budú súťažiť stolní tenisti, atléti a plavci. Na prelome júla a augusta 2022 bude ženský unifikovaný futbalový tím obhajovať zlato na prestížnom turnaji v americkom Detroite. "Okrem športu doma a v zahraničí sme zapojení aj do 4 medzinárodných projektov Európskej únie," dodala projektová manažérka Veronika Sedláčková.