Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Špeciálne olympiády Slovensko zorganizovali sústredenie pre deti

Špeciálne olympiády Slovensko prvýkrát zorganizovali vo Vršatskom Podhradí tréningové sústredenie pre svojich najmenších členov. Foto: FOTO TASR - Špeciálne olympiády Slovensko

Špeciálne olympiády Slovensko na sústredení podpísali historicky prvé memorandum o spolupráci so Special Olympics Connectitut.

Vršatské Podhradie 19. augusta (TASR) - Špeciálne olympiády Slovensko prvýkrát zorganizovali tréningové sústredenie pre svojich najmenších členov. Do tréningov vo Vršatskom Podhradí sa okrem slovenských detí s intelektuálnym znevýhodnením zapojili aj rómske deti a deti z Ukrajiny a z USA.

Športovci s Downovým syndrómom a s diagnózou autizmus vo veku 5 až 12 rokov sa tento týždeň zoznámili so športovými tréningami v gymnastike, plávaní, vo všeobecnej športovej príprave a v karate. Vrcholom podujatia bol Challenge Day mladých športovcov a podpísanie memoranda o unikátnej spolupráci Špeciálnych olympiád Slovensko s organizáciou Special Olympics Connectitut.

"Snažíme sa všetko organizovať udržateľne a s perspektívou. Tieto sústredenia sú dôležitou športovou prípravou pre budúce talenty Špeciálnych olympiád Slovensko. Verím, že vďaka spolupráci s americkými programami Special Olympics Florida a Connectitut dostanú naši športovci príležitosť zúčastniť sa sústredení so športovcami Special Olympics v USA. Táto skúsenosť ich určite posunie nielen v kariére, ale aj v živote," uviedla v tlačovej správe Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Špeciálne olympiády Slovensko na sústredení podpísali historicky prvé memorandum o spolupráci so Special Olympics Connectitut. "Vôbec nejde o formalitu, od tejto organizácie dostaneme podporu 25.000 dolárov práve na podporu ukrajinských športovcov s intelektuálnym znevýhodnením a ich rodín, ktorí utiekli pred ruskou inváziou na Slovensko. Unikátne je to v tom, že ešte nikdy sa takto navzájom programy Špeciálnych olympiád nepodporovali a to je na svete okolo 190 organizácií,“ povedala Eva Gažová.

"Osud Ukrajiny hýbe celým svetom a našou úlohou je pomôcť ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy. Podujatie bolo úžasné, naši malí športovci mali možnosť absolvovať tréningy v gymnastike či plávaní. Zúčastnili sa ich rôzne národnosti, ale nebolo cítiť žiadne rozdiely, všetci športovali s chuťou a naplno," skonštatoval Keith Moon zo Special Olympics Connectitut. "Veľmi dôležité bolo, že deti si zašportovali a trávili čas nielen v prítomnosti svojich rovesníkov, ale že im pri výkonoch pomáhali aj deti bez intelektuálneho znevýhodnenia a to je presne tá inklúzia, o ktorú sa v organizácii Special Olympics snažíme," uviedla Cydnee Parsleyová zo Special Olympics Florida.