Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Špeciálne olympiády: Štubňa a Máčková víťazmi na MSR v cyklistike

Špeciálne olympiády zorganizovali Majstrovstvá Slovenska v cyklistike Foto: Špeciálne olympiády Slovensko

Okrem národných titulov sa bojovalo aj o miestenky na budúcoročné Svetové letné hry, ktoré sa budú konať v Berlíne.

Orechová Potôň 6. októbra (TASR) - Vyše 40 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením sa predstavilo na majstrovstvách SR v cyklistike, ktoré sa v rámci súťaží Špeciálnych olympiád Slovensko konali na Slovakia Ringu. Okrem národných titulov bojovali aj o miestenky na budúcoročné Svetové letné hry, ktoré sa budú konať v Berlíne. Už druhýkrát sa na MSR zúčastnili aj športovci MATP, teda športovci s viacnásobným zdravotným znevýhodnením, ktorých na trati mohli usmerňovať rodičia či tréneri.

Foto: Denis Knapčok zvíťazil v časovke na 10 km

Na MSR súťažili športovci s intelektuálnym znevýhodnením v v časovke na 500 m, 1 km, 2 km, 5 km, 10 km, 15 km a 25 km. "Všetci pretekári boli výborne pripravení, veľmi sa na majstrovstvá tešili a bolo vidno, že zo seba na Slovakia Ringu vydali maximum. Zažili sme aj tesné súboje o prvé miesta hlavne medzi tými skúsenejšími a profesionálnejšími cyklistami. Osobne mám však veľkú radosť z toho, že sa do majstrovstiev už druhýkrát zapojili športovci MATP, teda s viacnásobným zdravotným znevýhodnením. Snažíme sa nielen na tréningoch, ale aj na súťažiach vytvárať také podmienky, aby každý, kto má chuť a túžbu víťaziť, mohol ukázať, čo dokáže," uviedla v tlačovej správe Martina Gogolová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Foto: Cyklisti Štubňa, Išpold a Máčková na štarte časovky 25 km

Organizátorov potešilo oproti minulosti väčšie zastúpenie v dievčenských kategóriách. V časovke na 5 km muži zvíťazil Adam Hudák z Košíc, na 10 km medzi mužmi triumfoval Denis Knapčok z Jamníka a v ženskej kategórii Sabína Trembošová z Čierneho. Najnáročnejšou disciplínou bola časovka na 25 km, medzi mužmi vyhral Michal Štubňa z Bratislavy, ktorý prešiel trať za 45:33 min. Rovnakú trať zvládla Veronika Máčková z Považskej Bystrice za 53 minút a 44 sekúnd. "Som spokojný, zvládol som na majstrovstvách až dve disciplíny, 10 km a 25 km. Každý deň trénujem u nás v Rači, chodím tiež do Karpát. Doma mám aj trenažér. Veľmi sa teším, že som vyhral a pôjdem na Svetové letné hry do Berlína," povedal Michal Štubňa, ktorý na Svetových hrách v Abú Zabí vybojoval zlatú a striebornú medailu.

Foto: Majstrovstvá Slovenska Špeciálnych olympiád v cyklistike