Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Špeciálne olympiády usporiadali Zimné národné hry v 5 športoch

Na snímke súťažiaci v kategórii bežecké lyžovanie Gerhard Berrer z Rakúska (vpravo) v cieli počas Zimných národných hier Špeciálnych olympiád na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 10. februára 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V pondelok súťažilo viac ako 160 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, okrem domácich reprezentantov prišli aj športovci z Česka, Rakúska a Maďarska.

Štrbské Pleso 11. februára (TASR) - Organizácia Špeciálne olympiády Slovensko premiérovo pripravila Zimné národné hry v piatich športoch. V pondelok súťažilo viac ako 160 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, okrem domácich reprezentantov prišli aj športovci z Česka, Rakúska a Maďarska.

Pre Špeciálne olympiády Slovensko išlo o prvé a zároveň najväčšie podujatie v tomto roku. Konalo sa na troch miestach - v Štrbskom Plese sa predstavilo 51 športovcov v behu na lyžiach, 55 v behu na snežniciach a 38 v zjazdovom lyžovaní. V Kežmarku súťažilo dvanásť krasokorčuliarov a v Spišskej Novej Vsi štyria rýchlokorčuliari. Zimné národné hry odštartovali už v nedeľu večer slávnostným ceremoniálom, podujatia otvorila prezidentka ŠOS Zuzana Rehák-Štefečeková. "Sme veľmi radi, že Zimné národné hry sa nám podarilo pripraviť v takomto rozsahu. Súťažilo sa v piatich športoch a hoci nám počasie skomplikovalo celý program, napokon sme všetko zvládli a naši športovci opäť ukázali veľké srdce a to, že chuť víťaziť máme všetci rovnakú," povedala v tlačovej správe Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Zimné národné hry boli zároveň kvalifikačným podujatím na Zimné svetové hry Špeciálnych olympiád 2021. "Naši športovci vedeli, že musia podať čo najlepšie výkony, aby sa mohli nominovať na tento veľký športový sviatok. Môžeme rozhodne skonštatovať, že mnohí prekročili svoje limity a zaslúžene sa tešili zo svojich úspechov," pokračovala Jana Gantnerová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko. Počas súťaží a sprievodného programu organizátorom pomáhalo 30 dobrovoľníkov, študentov z Katedry špeciálnej pedagogiky Prešovskej univerzity. "Sme šťastní, že prišli a podporili nás. Celé podujatie sme si naplno užili a tešíme sa zo získaných medailí," dodal Peter Išpold, hovorca športovcov s intelektuálnym znevýhodnením Špeciálnych olympiád Slovensko.