Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Spišiak chcel vynechať Dauhu už pred rokom, jeho obavy sa naplnili

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth počas chôdze na 50 km mužov na MS v katarskej Dauhe 28. septembra 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa trénera by sa rozhodovali ináč, pokiaľ by mal Tóth vo vrecku limit na budúcoročné olympijské hry.

Dauha 29. septembra (TASR) - Chodecký tréner Matej Spišiak musel na majstrovstvách sveta prehltnúť odstúpenie oboch zverencov. Päťdesiatku nedokončili Matej Tóth ani Mária Katerinka Czaková a ich kouč už rok pred šampionátom upozorňoval, že katarská Dauha je nevhodné dejisko pre vytrvalcov.

Obavy Spišiaka sa naplnili v noci zo soboty na nedeľu: "Už keď sme tu boli na inšpekčnej ceste aj so šéftrénerom Martinom Pupišom, som povedal, že to sú kruté a absolútne nereálne podmienky. A to sa potvrdilo. Mrzí ma to, možno som mal rozhodnutie, aby sme sem nešli, zobrať na seba. Na druhej strane je to veľmi komplikované, je nás málo a pre slovenskú atletiku je každá účasť na vrcholnom podujatí dôležitá. Aj pre pretekárov, predsa len je iné, keď máte nejaký vrchol, pripravujete sa, ako keď si poviete, že budete len trénovať. Je veľmi ťažké udržať potom motiváciu. Možno z jedného pohľadu sme sem nemali ísť, ale teraz je už zbytočné polemizovať."

Podľa trénera by sa rozhodovali ináč, pokiaľ by mal Tóth vo vrecku limit na budúcoročné olympijské hry: "Pravdepodobne by sme oželeli Katar, lebo toto nie sú podmienky na podávanie špičkových výkonov pre vytrvalcov. Celá chodecká komunita je z toho znechutená a pre mňa je toto dehonestácia chôdze, nič iné. Ale ja o tom nerozhodujem. My sme tu na to, aby sme trénovali a postavili sa na preteky. Žiaľ, dopadlo to takto, robili sme v príprave, čo sa dalo, aj veci, ktoré sú za bežných okolností nad rámec normálnosti. Proste to nevyšlo."

Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková počas chôdze na 50 km žien na MS v atletike v katarskej Dauhe 28. septembra 2019.
Foto: TASR/Martin Baumann


Tóth bude mať ešte šancu zabojovať o limit na tejto trati, s ktorou by sa mohol rozlúčiť na OH 2020. Agentúra DPA informovala, že riadiaca organizácia svetovej atletiky ju od MS 2021 skráti v kategórii mužov na 30 km, aby udržala atraktivitu disciplíny. Spišiak pre TASR povedal, že ženy zrejme nepôjdu 50 km už ani v Tokiu: "Takto pomaly sa nešlo nikdy, to je abnormálne. V takomto tempe chodieva Maťo voľné tréningy. Musíme trošku prekopať prípravu a zájsť limity, Maťo na 50 km, Marika na 20 km. Neverím, že ženy týmto pádom budú mať päťdesiatku na OH. To je už odpískané, Marika sa musí preorientovať na 20 km a Maťo pôjde 50 km najpravdepodobnejšie v Dudinciach."

Onedlho 31-ročná Czaková nastúpila na štvrtú a asi aj poslednú päťdesiatku v kariére. Na konte má dve víťazstvá v Dudinciach a šieste miesto z vlaňajších majstrovstiev Európy v Berlíne: "Popravde mám rada dvadsiatku aj päťdesiatku, hoci teraz to nevyšlo podľa predstáv. Žiaľ, keďže 50 km nebude na OH, budem sa snažiť zrýchliť. Každopádne mám nachodený dobrý objem, nebudeme mať veľa času na oddych, rovno začneme trénovať. Záleží, ako sa dám do poriadku z tejto päťdesiatky, či to nechá nejaké veľké stopy na tele. Ak nie, vrhneme sa ďalej do prípravy. Určite sa viac zameriam na rýchlosť, aj keď minulý rok mi päťdesiatka pomohla, zlepšila som sa aj na dvadsiatke. Určite budem rada, pokiaľ to zúročím, telo si pamätá, čo natrénovalo. Uvidíme, aké budú v Tokiu podmienky, bola som sa pozrieť, čo na nás čaká, a bolo to prijateľnejšie ako toto."