Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Spišiak neočakáva rýchlu 50-tku, verí, že Tóth sa pobije s najlepšími

Na archívnej snímke zľava Matej Spišiak, tréner Mateja Tótha a Matej Tóth. Foto: TASR/Andrej Galica

Maťo sa bude snažiť o čo najlepší výsledok. Je olympijský víťaz a pripravoval sa na to, aby sa pobil s najlepšími, tak verím, že sa mu to podarí, uviedol tréner Spišiak.

Sapporo 5. augusta (TASR) - Druhá chodecká súťaž na olympijských hrách v Japonsku odštartuje v piatok už o 5.30 h miestneho času (štvrtok 22.30 SELČ), no na "päťdesiatkarov" čakajú opäť náročné podmienky. Síce ich na štarte čaká o čosi menej stupňov ako súťažiacich na 20 km, ale teplotné rozdiely v Sappore medzi dňom a nocou sú len malé. Tréner slovenských reprezentantov Matej Spišiak preto očakáva veľmi ťažké preteky.

Teploty by sa mali už na štarte vyšplhať na 25 stupňov a kým dôjdu vytrvalci do cieľa, narastú o ďalších päť. "Rozdiel medzi dňom a nocou tu nie je až taký veľký. Bude tu 24 až 25 stupňov a problém je, že ráno je extrémna vlhkosť. Uvidíme, ako to pretekári zvládnu. Štartuje sa ráno a zase bude diametrálne iné počasie," povedal tréner, ktorý má na OH na starosti všetkých štyroch slovenských chodcov - Miroslava Úradníka (20 km M), Máriu Katerinku Czakovú (20 km Ž), Michala Morvaya a Mateja Tótha (50 km M).

Na snímke atléti zľava Miroslav Úradník, Matej Tóth, Mária Katerinka Czaková a Michal Morvay pózujú pred odchodom ďalšej časti slovenskej výpravy na XXXII. letné olympijské hry Tokio 2020 26. júla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Dvaja poslední menovaní nastúpia na kráľovskú disciplínu v rozdielnych úlohách. Kým jeden je obhajca zlata z Ria de Janeiro 2016, druhého čaká premiéra na olympiáde. Zároveň aj derniéra na 50 km trati, keďže táto o štyri roky v Paríži už nebude v programe. "Maťo sa bude snažiť o čo najlepší výsledok. Je olympijský víťaz a pripravoval sa na to, aby sa pobil s najlepšími, tak verím, že sa mu to podarí. Že bude fungovať telo aj hlava. Mišo bude mať podobné úlohy ako Miro Úradník. Tiež to bude mať veľmi ťažké, prvýkrát bude štartovať v takomto prostredí a počasí a hneď na päťdesiatke. Bol by som rád, aby došiel do cieľa a zdolal čo najviac borcov. S tým budem spokojný," porovnal Spišiak ambície oboch pretekárov.

Reprezentačný tréner neočakáva veľmi rýchle preteky, víťazný čas odhaduje na 3:45 h: "Zajtra to bude veľmi zaujímavé, uvidíme, aké tempo zvolia, keďže preteky budú trvať na úrovni štyroch hodín. Dvadsiatkari išli v priemere tri až štyri minúty, niektorí pomalšie kilometer okolo päť minút. Uvidíme, čo to spraví na 50-tke. Ale špička si to podľa mňa odšliape. Takže očakávam čas možno 3:45 h. Uvidíme, ako na tom budeme my."

Tímy museli krátko pred súťažou riešiť neočakávaný problém, keďže japonskí organizátori chceli, aby pretekári dorazili na preteky už tri hodiny pred ich štartom. "Museli sme to pripomienkovať a posunulo sa to. Teraz by sme mali odchádzať z hotela dve hodiny pred pretekmi. Pôvodná verzia bol nezmysel. Museli by sme vstávať o jednej v noci a to by bol už celý biorytmus narušený. Už aj takto je to extrémne skoro," dodal Spišiak.