Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Spor medzi reprezentantmi a SLA neutícha, Zuzulová a spol. bez zmlúv

Z tlačovej konferencie Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociáciie (SLA) 4. októbra 2013 v Bratislave. Na snímke sprava predseda Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Marino Mersich a slovenskí zjazdári Matej Falat, Jana Gantnerová, Adam Žampa, Petra Vlhová a Andreas Žampa. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z reprezentačného tímu sa na zmluvách so SLA zatiaľ dohodli len Jana Gantnerová s Matejom Falatom.


Bratislava 4. októbra (TASR) - Spor medzi slovenskými reprezentantmi v alpskom lyžovaní a Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) neutícha. Tri týždne pred štartom Svetového pohára nemá gro reprezentačného tímu stále podpísané zmluvy s predsedníctvom SLA, pritom bez nich nemôžu pretekári štartovať na podujatiach organizovaných Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS), teda okrem SP ani na pretekoch Európskeho pohára či ďalších FIS-ových pretekoch.

Dohodli sa Gartnerová a Falat


Z reprezentačného tímu sa na zmluvách so SLA zatiaľ dohodli len Jana Gantnerová s Matejom Falatom. Manažéri a tréneri kvarteta Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam a Andreas Žampovci považujú ponúknuté podmienky za nevýhodné a neprijateľné. Nepáči sa im výška a ani spôsob prerozdeľovania finančných prostriedkov zo strany asociácie medzi športovcov i fakt, že každý kontrakt, na ktorom sa reprezentanti dohodnú so sponzormi, musí odsúhlasiť SLA. Manažéri a tréneri reprezentantov takisto asociácii vytýkajú neschopnosť dostatočne finančne i morálne podporiť lyžovanie na Slovensku, predsedu Úseku alpských disciplín (ÚAD) SLA Marina Mersicha obviňujú z represívneho správania a z neochoty stretávať sa so športovcami a riešiť závažné problémy.
Z tlačovej konferencie Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociáciie (SLA) 4. októbra 2013 v Bratislave. Na snímke zjazdárka Jana Gantnerová.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


"My nebránime športovcom hľadať si sponzora. Nech si ich nájdu, koľko len chcú, my im do toho nebudeme kafrať," bráni sa Marino Mersich. "Všetky marketingové práva však musí odsúhlasiť asociácia. Musíme kontrolovať, aby všetky sponzorské zmluvy boli v súlade s pravidlami FIS," uviedol šéf ÚAD na piatkovej tlačovej konferencii v Hoteli Doubletree by Hilton v Bratislave, ktorá sa niesla v silne konfrontačnom duchu. Strany sa počas diskusie častovali komentármi, ktoré mali urážlivý podtón, padali obvinenia zo zavádzania a klamstiev. Okrem Mersicha sa na tlačovej konferencii zúčastnili piati reprezentanti (pre zranenie chýbala najúspešnejšia slovenská alpská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová), prítomní boli aj jej otec a tréner Timotej Zuzula, manažér Róbert Magáth, otec Petry Vlhovej Igor či otec bratov Žampovcov Tomáš. Prezidentka SLA Janka Gantnerová sa ospravedlnila, keďže sa v danom termíne zúčastnila na zasadnutí FIS.

Z tlačovej konferencie Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociáciie (SLA) 4. októbra 2013 v Bratislave. Na snímke slovenskí zjazdári Petra Vlhová (vpravo) a Andreas Žampa.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

"My nemôžeme pripustiť, aby nás asociácia niekam tlačila. Je smutné, že musíme jazdiť na podujatia za vlastné peniaze. Sme platnými členmi SLA a v jej stanovách je uvedené, že nás musí prihlásiť na preteky. Nikde nie je napísané, že musíme podpísať nevýhodnú zmluvu," uviedol otec dvojice mladých lyžiarov Tomáš Žampa, podľa ktorého SLA prikazuje reprezentantom, aké musia mať na sebe oblečenie: "Kombinéza nie je reklamný priestor, ale špeciálny odev. A my potrebujeme taký, v ktorom môžeme dosahovať najlepšie výsledky. Je logické, že chceme inú značku, ako určuje asociácia."

Dotácia od FIS


Adam Žampa podal vysvetlenie, prečo takáto - pre niekoho - maličkosť je pre jeho výkony extrémne dôležitá. "Je rozdiel, či jazdíte vo 'vreci' alebo v kvalitnej kombinéze. Tá totiž dokáže pri odpore vzduchu urobiť počas minútovej jazdy aj sekundu," poznamenal lyžiar, ktorý vlani príjemne prekvapil deviatym miestom v obrovskom slalome SP v rakúskom Söldene. Počas sezóny zaujal aj otáznikmi na prilbe, čím chcel osloviť sponzorov. Nakoniec sa mu aj podarilo jedného zohnať, keď sa dohodol na spolupráci s istou rakúskou pekárňou. Ďalších sponzorov plánuje upútať práve svojou novou kombinézou, ktorá bude mať krikľavozelenú farbu.

Zo súčasnej situácie, keď v tomto momente vôbec netuší, či mu bude umožnené absolvovať štart sezóny SP v rakúskom Söldene, je Adam Žampa znechutený. "Hodnotím to ako jednu veľkú srandu. Vážne ma prekvapuje, že sú na Slovensku ľudia, ktorí bránia pretekárom v činnosti a brzdia ich. Dnes som sa vôbec nedozvedel, či budem môcť štartovať v Söldene, pritom som poctivo makal od konca apríla. Mám dojem, akoby sa tu športovcom nielenže nepomáhalo, ale ešte im aj funkcionári hádžu polená pod nohy. Verím, že sa to všetko zrovná a manažéri to dotiahnu do konca. Ja chcem len lyžovať a podávať čo najlepšie výkony a neriešiť veci okolo toho."
Z tlačovej konferencie Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociáciie (SLA) 4. októbra 2013 v Bratislave. Na snímke predseda Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Marino Mersich počas konferencie.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vlha dcéru financuje z vlastných zdrojov


Podľa Mersicha dostala SLA v septembri od FIS 170-tisíc švajčiarskych frankov, ktoré sa na základe rozhodnutia predsedníctva SLA rozdelia na jednotlivé účely. "Použijú sa predovšetkým na rozvoj lyžovania na Slovensku. Peniaze však vykryjú až budúci rok, nie tieto zvyšné tri mesiace," uviedol taliansky funkcionár. A práve v tom je kameň úrazu. Reprezentanti totiž potrebujú finančné prostriedky už na jar. "Nám sa sezóna začína v apríli alebo máji," upozorňuje Igor Vlha, ktorý musí financovať prípravu svojej dcéry z vlastných zdrojov. "Musel som si požičať peniaze. Andreasa Žampu a Petru pritom vylúčili z juniorského tímu. Pán Mersich sa s dcérou ani raz nestretol, doteraz ho nepoznala..."

Predseda ÚAD na tlačovej konferencii zverejnil aj konkrétne čiastky, ktorými je zo strany SLA dotovaná príprava športovcov. Podľa stanoveného kľúča mal Adam Žampa od začiatku roka čerpať od SLA sumu viac ako 30-tisíc eur, Petra Vlhová údajne dostala 43.984 na rok 2013. Podľa Igora Vlhu i Tomáša Žampu lyžiari takéto vysoké príspevky nedostali. O pomoc pri riešení situácie požiadali právnu kanceláriu.

Podobná situácia nastala aj vlani, vtedy podpísalo predsedníctvo SLA rámcové zmluvy s reprezentantmi tesne pred začiatkom ročníka 2012/2013. Teraz je situácia o to kritickejšia, že predchádza olympijskej sezóne. Mersich v tejto súvislosti vyhlásil, že na ZOH môžu reprezentovať svoje krajiny iba pretekári so štatútom amatérov. Obvinenia, že svojim postojom bráni reprezentantom v súťažnej činnosti, odmieta: "Nemali by štartovať podľa FIS, nie podľa mňa. Máme nejaké pravidlá, ktoré treba rešpektovať."

Do začiatku pretekov zostáva len pár týždňov


Za týchto podmienok však odmietajú reprezentanti zmluvy podpísať. "Niekto nám ponúka len dve percentá z celej sumy, pričom nám meškajú peniaze za niekoľko mesiacov. Nebolo to tak dávno, čo tu bola vojna ohľadne Veroniky Zuzulovej, teraz sú v rovnakej situácii aj ostatní pretekári. Adam Žampa na Novom Zélande niečo znamená, na Slovensku nie," vyjadril sa Tomáš Žampa.

Manažér Magath upozornil na ďalšiu skutočnosť. "Pred piatimi rokmi bola reprezentačná zmluva v úplne inom znení," podotkol. "Sme radi, že máme vôbec zazmluvnených niektorých partnerov a nie aby sme im pri predĺžení povedali, že sa u nás zrazu menia pravidlá. Je pár týždňov do začiatku úvodných pretekov. Vžite sa do psychiky pretekárov. Keby som bol na ich mieste, by ma sakramentsky zaujímalo, ako sa situácia vyrieši."

"Je hrozné, že si pretekári musia vyhľadať pomoc právnikov," povedal Timotej Zuzula. "Každý právnik, ktorý si prečítal reprezentačnú zmluvu, povedal, že je jednostranná a nie je vhodné ju podpísať. Preto navrhli kompromis, aby sa rozdelila a nezahrňovala marketingové aktivity a štátne prostriedky. Lebo marketing nás strašne zväzuje. Doteraz nikoho nezaujímalo, akého máme sponzora, nikto nás na pretekoch Svetového pohára nediskvalifikoval. Všade to funguje tak, že silné zväzy majú svojich sponzorov, ktorým zaplatia sto percent prípravy, ale my nie sme taká silná federácia. A ak si sami nájdeme sponzorov, vidíte ako to dopadne..."

VIDEO



M. Falat: Hlavným cieľom sezóny je kvalifikácia na ZOH 2014 v Soči



Lyžovanie: A. Žampa: Vrcholom sezóny určite ZOH14 v Soči, z disciplín vypustím zjazd


P. Vlhová: Cieľmi na sezónu sú kvalifikácia na ZOH14 a dobré umiestnenie na MS juniorov


T. Zuzula: Zjazdovka v Soči patrí určite k najťažším