Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

ZO SVETA ŠPORTU: Kuriozity, príhody a zábavné výroky športovcov

Na snímke výber športovcov a trénerov. Foto: TASR

"Zapla som turbo," sálala eufória zo slovenskej biatlonistky Ivony Fialkovej, ktorá dosiahla v stíhačke na MS najlepší výsledok svojej kariéry - šieste miesto.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Každoročne servis Športovej redakcie TASR obohacujú udalosti, ktoré sa do jej servisu transformujú predovšetkým, no nielen pod značkou TOP. Tento výber chronologicky ponúka príhody, kuriózne situácie a zábavné výroky vo svete športu v roku 2020.

JANUÁR

3. januára - Tenisový ATP Cup v Austrálii sa začal fiaskom organizátorov. Tí omylom Moldavsku zahrali rumunskú národnú hymnu. Ku chybe prišlo pred prvou dvojhrou zápasu Moldavsko - Belgicko medzi Alexanderom Cozbinovom a Stevom Darcisom. Vedenie ATP sa moldavskému tímu za zahratie nesprávnej hymny osobne ospravedlnilo. "Veľmi nás to mrzí," uviedli organizátori vo vyhlásení.

8. januára - Čínsky hokejový klub ORG Juniors je v ruskej juniorskej lige "fackovacím panákom". Vytvoril v nej negatívny rekord, keď od začiatku sezóny 2019/2020 nezískal jediný bod a v tabuľke mal hrozivé skóre 55:319. V 45 zápasoch si pripísal 45 prehier, najlepší duel odohral so Sachalinom Sharks, ktorému podľahol tesne 1:2. Na viacero stretnutí nastúpil v okyptenej zostave, iba s dvanástimi korčuliarmi.
Kanaďanka Laurence Vincentová - Lapointová so zlatou medailou v C1 200 m na MS v rýchlostnej kanoistike v Segedíne 21.augusta 2011, archívne foto.
Foto: TASR/AP

27. januára - Viacnásobná majsterka sveta v rýchlostnej kanoistike Laurence Vincentová-Lapointová si vydýchla a môže opäť súťažiť. Dvadsaťsedemročná Kanaďanka dokázala presvedčiť Medzinárodnú kanoistickú federáciu, že za jej pozitívny dopingový nález môžu telesné tekutiny jej bývalého priateľa. "ICF akceptovala dôkazy, ktoré potvrdzujú, že sa stala obeťou kontaminácie treťou stranou," píše sa vo vyhlásení federácie, ktorá ukončila vyšetrovanie. Vincentová-Lapointová mala vlani v júli pozitívny test na látku podobnú steroidom a hrozil jej štvorročný zákaz činnosti.

28. januára - Do mužského slalomu Svetového pohára v Schladmingu sa na okamih "zapojila" aj jedna žena. Počas 2. kola sa na trati ocitla neznáma dáma v plavkách, preťala cieľovú pásku a spôsobila chvíľkový zmätok vo výsledkovej listine. Talian Alex Vinatzer sa vďaka tomu na chvíľu posunul na čelo poradia. V skutočnosti však zaostal za lídrom Claudeom Noelom o 0,13 sekundy. Automatický snímač totiž nezaznamenal jeho čas, ale čas ženy v plavkách, ktorá držala transparent "RIP Kobe Bryant 24" (Odpočívaj v pokoji, Kobe Bryant, pozn. red.).


FEBRUÁR
Futbalista Juventusu Turín Cristiano Ronald sa teší po strelení gólu v zápase 13. kola Serie A, Parma Calcio - Juventus Turín v Turíne v sobotu 19. decembra 2020, archívne foto.
Foto: TASR/AP

4. februára - Neúčasť Cristiana Ronalda na trávniku v exhibičnom dueli jeho Juventusu Turín proti výberu juhokórejskej K-League (3:3) mala dohru. Súd v Soule nariadil promotérovi odškodnenie pre dvoch fanúšikov, obom vo výške približne 282 eur. Priaznivci z Kórejskej republiky si kúpili vstupenky v nádeji, že jedného z najlepších futbalistov planéty uvidia v akcii. Napriek reklamným sloganom a zmluvne dohodnutej účasti v zápase však Ronaldo zostal po celý čas iba na lavičke Juventusu, čo spôsobilo obrovské sklamanie na vypredanom 65-tisícovom štadióne. "Keby nastúpil aspoň na desať minút, všetci by domov odchádzali šťastní," napísal najväčší juhokórejský internetový portál. Vstupenky na zápas stáli od 23 do 300 eur a vypredali sa za menej ako tri minúty.

16. februára - "Zapla som turbo," sálala eufória zo slovenskej biatlonistky Ivony Fialkovej, ktorá dosiahla v stíhačke na MS najlepší výsledok svojej kariéry - šieste miesto. Pritom do samého záveru netušila, že bojuje o umiestnenie v Top 6. V poslednom kole chcela ísť na istotu, no potom jej bežecký tréner Martin Bajčičák povedal, o čo ešte bojuje. "Myslela som si, že som okolo desiatky a že si pôjdem po nejaké body, aby som sa dostala do massu. Až v poslednom kole mi Bajčo kričal, že ešte to nemám vzdávať. A ja si hovorím: 'tak ešte zapnem turbo'." Slovenská reprezentantka zabrala naplno - hoci z poslednej streleckej položky vyrazila na trať ako ôsma, dokázala v závere predbehnúť Nemku Franzisku Preussovú i Rakúšanku Lisu Theresu Hauserovú a finišovala šiesta: "Ani neviem, koľko pulzov som mala v tom poslednom kole, ale určite to budú moje maximálne hodnoty."
Na snímke slovenská biatlonistka Ivona Fialková na strelnici počas vytrvalostných pretekov žien na 15 km v rámci 6. kola Svetového pohára v slovinskej Pokljuke, 24. januára 2020, archívne foto.
Foto: TASR - Michal Svítok

20. februára – Kurióznym spôsobom ukončila kariéru kapitánka reprezentácie Veľkej Británie v pozemnom hokeji Alex Dansonová-Bennettová. Zlatá medailistka z OH 2016 v Riu sa udrela hlavou o múr, po tom, čo sa zasmiala na partnerovom vtipe. Náraz jej spôsobil dlhodobé zranenie a hoci sa Dansonová-Bennettová snažila vrátiť do súťažného diana, už sa jej nepodarilo pôvodnú kondíciu získať.

25. februára - Nórsky futbalový kanonier Erling Haaland z Borussie Dortmund dostal nečakaný darček. Jeho chlapčenský idol Španiel Michu mu poslal podpísaný dres treťoligového španielskeho Burgosu, v ktorom niekdajší hráč momentálne pôsobí ako športový riaditeľ. "Wow, aká legenda!" - reagoval na cenný suvenír 19-ročný Haaland. Ako chlapcovi mu svojou hrou imponoval najmä Michu, bývalý hráč Ovieda, Celty Vigo, Raya Vallecana či Swansea City. Haaland dokonca viaceré svoje fotky na sociálnych sieťach zvykol "otagovať" menom svojho španielskeho vzoru. Dnes 33-ročný Michu už aktívnu kariéru ukončil a netají, že ho obdiv zo strany Haalanda zaskočil: "Je to pre mňa pocta, veď z neho rastie prvotriedny svetový hráč. Rozhodne je oveľa lepší, ako som bol ja," smial sa Michu a ako prejav vďaky poslal Haalandovi dres Burgosu s menom nórskeho útočníka na chrbte.
Michu zo Swansea City sa raduje po góle proti Valencii v zápase 1. kola skupinovej fázy Európskej ligy 19. septembra 2013 vo Valencii, archívne foto.
Foto: TASR/AP

27. februára - Rockový idol Jon Bon Jovi prišiel s nečakaným odhalením po triumfe futbalistov Bayernu Mníchov 3:0 v prvom dueli osemfinále Ligy majstrov na ihrisku Chelsea. Americký spevák "natrel" profíkov nemeckého šampióna, že deň pred dôležitým zápasom s ním popíjali v bare a potom podľa jeho slov zničili súpera "silou whisky a piva". Bon Jovi v Londýne nahrával pesničku špeciálne pre nadáciu princa Harryho a v londýnskom hotelovom bare mal nečakanú spoločnosť. "Chlapci z Bayernu tam v dobrej nálade popíjali whisky a potom vybehli a rozdrvili Chelsea," prezradil. Následne priznal, že jeho indiskrétnosť nemusí zostať bez odozvy: "Asi dostanem všetkých do malérov."


MAREC

10. marca - Aj na slávnych futbalistov občas doľahnú problémy bežných ľudí. Ukázali to hráči talianskeho SSC Neapol, ktorí po vyhlásení celoplošných opatrení proti šíreniu koronavírusu zavítali do miestneho supermarketu, aby si spravili zásoby. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie brankára Davida Ospinu, Fernanda Llorenteho a Joseho Callejona s nákupným zoznamom v rade pred obchodom. Tamojší obyvatelia po opatreniach vlády "zobrali útokom" nákupné strediská, v sicílskom Palerme musela dokonca zasiahnuť polícia, aby zabránila konfliktu medzi čakajúcimi zákazníkmi.
Ronaldinho, archívne foto.
Foto: TASR/AP

15. marca - Bývalý brazílsky reprezentant Ronaldinho, ktorý bol spolu so svojím bratom vo väzbe v paraguajskom hlavnom meste Asuncion, pomohol spoluväzňom zvíťaziť vo futbalovom turnaji. Pri výhre 11:2 v rozhodujúcom zápase strelil päť gólov a pridal šesť prihrávok. Hlavnou cenou pre víťaza väzenského turnaja bolo 16-kilové prasa. Bývalého hráča Paríža St. Germain, FC Barcelona či AC Miláno zatkli spolu s bratom začiatkom marca v Paraguaji po tom, ako predložili falošné pasy, v ktorých mali uvedené paraguajské štátne občianstvo.

22. marca - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová opäť prejavila umelecké sklony. Ľudí, ktorí bojovali proti pandémii koronavírusu v prvej línii, podporila tým, že im zložila pieseň. "Lekári a zdravotné sestry naďalej pomáhajú aj miliónom chorých, ktorých problémy nesúvisia s týmto konkrétnym vírusom," napísala k videu s piesňou na instagrame. S fanúšikmi sa podelila aj o cvičenia, akým sa dá venovať v domácej karanténe, či vyzvala ľudí, aby dodržiavali hygienické návyky.
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová na trati počas 1. kola slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2020, archívne foto.
Foto: TASR - Martin Baumann

23. marca - Francúz Elisha Nochomovitz vzdal hold zdravotníkom, ktorí bojujú v prvej línii proti koronavírusu, zabehnutím maratónu bez toho, aby opustil sedem metrov dlhý balkón. Trvalo mu to 6 hodín a 48 minút. Vo Francúzsku nezaviedli zákaz výchádzania, no Nochomovitz nechcel opustiť karanténu. "Chcel som zistiť, či ešte dokážem zabehnúť maratón," vysvetlil rekreačný bežec svoj nápad. Obyvateľ predmestia Toulouse prezradil, že nebol schopný spočítať, koľkokrát sa musel na balkóne otočiť, no jeho mozog pracoval na plné obrátky: "Premýšľal som nad mnohými vecami. O zdravotníkoch, našich skutočných hrdinoch. Nad tým, čo sa teraz stane, keď sa svet zastavil a spolu s ním aj finančný sektor, či šport. Mohli sme sa poučiť z histórie a vojen, no táto situácia je mimo nášho chápania."

23. marca - Futbalista Realu Madrid Marco Asensio ukázal, že mu to ide nielen na trávniku, ale aj v počítačových hrách. Počas pandémie priviedol svoj tím k triumfu na trojdňovom online podujatí. Na futbalovom online turnaji sa predstavilo 18 tímov a reprezentovali ich hráči, ktorí obliekajú dres tímu aj v reálnom svete. Asensio vo finále zdolal Aitora Rubala z CD Leganes 4:2.

27. marca - Bývalý český hokejista Tomáš Kaberle pomáhal v Toronte s rozvozom jedla. Jeho reštaurácia Quanto Basta bola pre pandémiu koronavírusu zavretá, niekdajší obranca preto sadal každý deň za volant a zákazníkom nosil jedlo až domov. Reštauráciu riadi jeho manželka spolu so sestrou. "Musela som ho postrčiť, ale hneď ochotne súhlasil. Povedal, že urobí, čo bude treba," povedala hokejistova manželka. "Nikdy som si nepredstavoval, že po hokejovej kariére budem rozvážať jedlo," uviedol Kaberle. V drese Toronta odohral 12 sezón, ľudia ho preto spoznávali: "Je to fakt zábava. Ľudia otvoria a pozerajú, že ma odniekiaľ poznajú. Niektorí ma spoznajú, tak sa smejú, robí im to radosť. Chcú fotky, natáčajú si ma, prosia o autogramy."

27. marca - Bývalý ruský futbalista Alexander Keržakov priznal, že synovi dal meno Artemij - podľa svojho obľúbeného hokejistu Artemija Panarina. "Keď hral v SKA Petrohrad, stretli sme sa. Veľmi sa mi páčila jeho hra. Ľudia zbožňovali Iľju Kovalčuka, ale ja som chcel, aby ma predstavili Panarinovi," prezradil najlepší strelec ruskej reprezentácie v histórii.
Na snímke hráč Zenitu Petrohrad Aleksandr Keržakov , archívne foto. Keržakov
Foto: TASR/AP

28. marca - "Je tu nejaký vírus? Nič som si nevšimol. Šport, najmä hokej, je najlepšia antivírusová medicína," vyhlásil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko po tom, čo sa jeho hokejový tím stal víťazom amatérskeho turnaja v Minsku. Hlavnou myšlienkou podujatia bolo ukázať ľuďom, že sa nemusia obávať nákazy koronavírusom. Bielorusko bola v závere marca jediná krajina v Európe, kde sa hrala hokejová súťaž, predstavitelia tamojšej federácie sa preto nevyhli ostrej kritike.

30. marca - "Nemôžete porovnávať formulu 1 s motokárou." Tak sa vyjadril francúzsky futbalista Karim Benzema o svojom krajanovi a bývalom spoluhráčovi z národného tímu Olivierovi Giroudovi. Útočník Realu Madrid sám seba nazval formulou 1, kým Giroud je podľa neho iba málo výkonná motokára: "A to som ešte slušný... On nepredvádza žiadne úžasné výkony, ťaží z hry celého tímu. Je niekto, komu sa jeho štýl páči?"

31. marca - Netradičnú podporu pre svoj obľúbený klub naplánovali po reštarte bundesligovej sezóny fanúšikovia Borussie Mönchengladbach. Na tribúnach nahradili divákov dvojníci z plastu v životnej veľkosti. Každý priaznivec Gladbachu si mohol dať vyrobiť poveternostným podmienkam odolnú figurínu so svojou podobou za 19 eur. Časť zo získaných peňazí organizátori akcie poslali aj na dobročinné účely, z každej predanej figuríny putovali dve eurá na pomoc malému chlapcovi Benovi so spinálnou svalovou atrofiou.


APRÍL

2. apríla - Do neutíchajúcej debaty v porovnávaní futbalových géniov Lionela Messiho a Cristiana Ronalda priložil najnovšie polienko Messiho kolega z argentínskej reprezentácie Paulo Dybala. Útočník Juventusu Turín sa na vec pozrel inou optikou pripomenutím príhody, keď portugalskému spoluhráčovi z Juventusu po jeho príchode k "zebrám" povedal: "Cristiano, v Argentíne ťa nenávidíme". Vždy toľko očakávaným zápasom FC Barcelona s Messim a Realu Madrid s C. Ronaldom v La Lige dávala konfrontácia oboch útočníkov ešte exkluzívnejší nádych. Ronaldo v roku 2018 odišiel do Turína, ale téma porovnávania oboch hráčov sa tým vôbec neutlmila. "Ronaldovi som povedal, že v Argentíne nie je veľmi populárnou postavou. 'Cristiano, v Argentíne ťa tak trochu nenávidíme za tvoju postavu, za to aký si, aká je tvoja chôdza. Pravda však je, že si ma prekvapil, keď som zistil, že si úplne iný'," povedal Dybala.
Hráč Barcelony Lionel Messi, archívne foto.
Foto: TASR/AP

2. apríla - Futbalový reprezentant Kórejskej republiky Heung-Min Son využil vynútenú prestávku v Premier Laegue, aby si splnil povinnosti voči svojej vlasti. Útočník Tottenhamu absolvoval školenie námorníctva na ostrove Džedžu. V Kórejskej republike je dvojročná povinná vojenská služba, no úspešní reprezentanti krajiny sa jej môžu vyhnúť. Son ju absolvovať nemusel, keďže triumfoval v národnom drese na Ázijských hrách, no stále mal povinnosť absolvovať trojtýždenný výcvik a 500 hodín prác vo verejnej službe.

3. apríla - Šesť futbalistov tímu VfL Wolfsburg pracovalo v mestských supermarketoch. Kapitán Josuha Guilavogui, Xaver Schlager, Renato Steffen, Maximilian Arnold, Pavao Pervan a Yannick Gerhardt pomáhali v rámci kampane "Ďakujeme hrdinom každodenného života". Futbalisti pomáhali vykladať tovar do regálov. "Je to pre nás veľmi dôležitá akcia, pretože chceme byť vzormi. Sme v ťažkej dobe. Všetci spoločne bojujeme s pandémiou koronavírusu a je dôležité, aby sme držali pokope," citovala Guilavoguiho agentúra SID.

5. marca - Taliansky motocyklový idol Valentino Rossi si napriek náročnému obdobiu koronakrízy dohodol roztomilé "rande". Deväťnásobný majster sveta telefonicky pogratuloval 102-ročnej Line Grondonovej, ktorá sa po trojtýždňovej hospitalizácii v janovskej nemocnici vyliečila z ochorenia COVID-19. Zároveň jej sľúbil osobné stretnutie hneď po uvoľnení karanténnych opatrení. Seniorka, ktorá žije v jednom z domovov pre dôchodcov v Janove, je veľkou obdivovateľkou Rossiho, zbiera jeho plagáty a sama vyslovila želanie stretnúť sa so 41-ročným jazdcom MotoGP.
Na archínej snímke Talian Valentino Rossi.
Foto: TASR/AP

5. apríla - Anglický futbalový reprezentant Kyle Walker pikantným spôsobom porušil karanténne opatrenia počas pandémie koronavírusu. Obranca Manchestru City si spolu s kamarátom pozvali do svojho bytu dve prostitútky a strávili s nimi noc. Podľa bulvárneho denníka The Sun prišli obe dámy do luxusného Walkerovho bytu v Hale taxíkom v utorok večer približne o pol jedenástej a opustili ho v stredu ráno o druhej. Dvadsaťdeväťročný futbalista im mal spolu s kamarátom zaplatiť za ich služby 2200 libier. Walker tým porušil povinnú izoláciu a nariadenie o obmedzení sociálnych kontaktov. Po tom, čo sa incident prevalil na verejnosť, sa hráč za svoj čin ospravedlnil. "Uvedomujem si, že ako profesionálny futbalista sa musím správať zodpovedne a byť vzorom pre ostatných. Je mi ľúto, že som sklamal moju rodinu, priateľov, klub a verejnostť." Paradoxne, Walker iba deň pred sexuálnou párty na sociálnej sieti vyzval ľudí, aby dodržiavali vládne nariadenie a zostávali doma v izolácii.

6. apríla - "To je ale idiot," vykríkla austrálska triatlonistka Mirinda Carfraeová, keď jej manžel Tim O'Donnell kuriózne pokazil preteky. Odpojil jej totiž nabíjací kábel na cyklotrenažér. Tridsaťdeväťročná Carfraeová si vyskúšala virtuálne preteky, keď sa zapojila do premiérových pretekov Ironman VR Pro Challenge, ktoré vysielali naživo prostredníctvom Facebooku. A mala ich výborne rozbehnuté, bola už priebežne druhá, keď prišla pohroma. Jej manžel a taktiež úspešný triatlonista Tim O'Donnell prišiel do izby, no potkol sa o kábel a odpojil ju zo súťaže. Trojnásobná majsterka sveta v disciplíne Ironman potom síce pokračovala ďalej, ale z výsledkovej listiny vypadla. "Je to Timova chyba," neskôr vysvetlila. Manžel sa ju pritom iba snažil motivovať a do miestnosti priniesť a vystaviť jej trofeje zo skutočných pretekov.

8. apríla - Nepríjemný zážitok má za sebou bojovník miešaných bojových umení Anthony Smith. Jeho dom neďaleko Omahy navštívil v noci zlodej. Hoci by sa zdalo, že bojovník UFC v kategórii do 93 kilogramov si s neželaným hosťom hravo poradí, vlamač ukázal až prekvapujúcu odolnosť. Smitha v noci na pondelok zobudila manželka, podľa ktorej bol niekto v dome. Jej domnienka sa vzápätí potvrdila, keď Smith našiel nepríčetne kričiaceho muža v druhej miestnosti. "Nevedel som, či má nejakú zbraň, nepozvaní ľudia v takom čase zvyčajne nemajú dobré úmysly. Očakával som, že zaznie výstrel alebo ma bodne," povedal Smith. Napriek obavám sa v snahe ochrániť rodinu na votrelca vrhol, no napriek značnej váhovej prevahe nebol schopný útočníka spacifikovať a šarvátka razom dostala bizarný charakter. "Nemohol byť normálny. Patrím k najdrsnejším chlapom na planéte, ale nevedel som si s ním poradiť. Ustál všetky údery, 'kolená' aj 'lakte' a stále pokračoval," opísal bitku Smith, ktorému prišla na pomoc aj svokra a dala mu nôž. Ani to však zlodeja neodradilo, jeho návštevu tak ukončila až polícia. Tá identifikovala narušiteľa ako Lukea Habermana a z miesta činu ho odviezla priamo do nemocnice.
Na snímke Livio Magoni, tréner slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej, archívne foto.
Foto: TASR/Martin Baumann

8. apríla - Livio Magoni sa udržoval vo forme aj počas karantény. Tréner slovenskej lyžiarskej hviezdy Petry Vlhovej zabehol polmaratón, vyše 21 kilometrov, vo svojej záhrade vo Vipitene. Päťdesiatšesťročný Talian je známy svojou športovou zdatnosťou, na konte má aj celé Ironmany (plávanie 3,86 km, bicyklovanie 180,25 km, maratón), zorganizoval aj účasť členov Vlhovej tímu na polovičnom Ironmane (plávanie 1,9 km, bicyklovanie 90 km, polmaratón) v rakúskom St. Pöltene.

10. apríla - Fanúšikovi AEK Atény sa vyplatila vernosť gréckemu futbalovému klubu. V čase obmedzeného voľného pohybu osôb sa chcel ísť pozrieť, ako pokračujú stavebné práce na novom štadióne, zabudol si však zobrať so sebou potrebné povolenie a naparili mu pokutu 150 eur. Majiteľ AEK Dimitris Melissanidis sa rozhodol, že ju uhradí klub a šesťdesiatnikovi venoval prvú permanentku na nový ročník najvyššej súťaže.

11. apríla - Bývalý olympijský šampión v triatlone Jan Frodeno absolvoval doma celého Ironmana a zároveň vyzbieral na pomoc v boji s koronavírusom viac než 200.000 eur. Nemec žijúci v španielskom mestečku Girona zvládol za 8:33:40 hodiny 3,86 km plavecký úsek vo svojom bazéne s protiprúdom, 180 km na cyklistickom trenažéri a na záver vyše 42,2-kilometrový maratón na bežiacom páse. "Občas potrebujete šialené nápady," povedal po absolvovaní náročnej výzvy, ktorú vysielal naživo prostredníctvom facebooku. Vyzbieranú sumu rozdelí medzi ľudí v okolí Girony, ktorí sú v prvej línii v boji s koronavírusom, a nadácie. Na rozdiel od tradičných pretekov si počas domáceho Ironmana doprial ľahký pokrm, kávu či bozk od manželky Emmy. "Toto je prvý Ironman, počas ktorého som skonzumoval viac kalórií, ako som spotreboval."
Nemecký triatlonista Jan Frodeno, archívne foto.
Foto: TASR/AP

13. apríla - Francúzsky skokan o žrdi Renaud Lavillenie počas pandémie koronavírusu "lámal" rekordy na záhrade svojho rodinného domu v Pérignat-les-Sarlieve. Najprv pokoril latku vo výške 561 cm a vlastný rekordný zápis počas Veľkej noci zlepšil o takmer de cenimeter na súčasných 570 cm. Osobné maximum 33-ročného zlatého medailistu z OH 2012 v Londýne a držiteľa striebra z OH 2016 je 605 cm, ktoré dosiahol na mítingu Diamantovej ligy v Eugene v máji 2015. V hale skočil najviac (616 cm) v roku 2014 v Donecku.

14. apríla - Futbalový klub Spartak Trnava venoval 800 fliaš nealkoholických nápojov hasičom, ktorí sú aj počas pandémie koronavírusu v neustálej permanencii. S vykladaním fliaš pomáhal aj brankár "andelov" Dobrivoj Rusov. "Keďže futbalové zápasy sa nehrajú, rozhodli sme sa, že zásoby pripravené pre fanúšikov venujeme hasičom, ktorým isto padne lepšie, keď sa budú môcť počas služieb osviežiť," citoval klubový web PR manžéra Spartaka Patrika Velšica.

17. apríla - Kingsley Coman z Bayernu Mníchov musel za porušenie sponzorskej zmluvy zaplatiť pokutu 50.000 eur. Francúzsky futbalista totiž prišiel na tréning na aute značky McLaren, pričom hráči Bayernu musia používať autá ich hlavného sponzora Audi. Coman sa ospravedlnil s tým, že na svojom Audi mal poškodené zrkadlo. V rámci trestu navštívil zamestnancov v automobilke Audi v neďalekom Ingolstadte, kde usporiadal aj autogramiádu.
Na archívnej snímke Kingsley Coman.
Foto: TASR/AP

MÁJ

6. mája - Polhodinovú súkromnú lekciu s ruským hokejistom Alexandrom Ovečkinom vydražili za 38.000 dolárov. Charitatívnu aukciu s kapitánom tímu NHL Washington Capitals spustili 14. apríla, celý výťažok šiel na pomoc skupinám obyvateľov USA, ktorí sú v čase pandémie koronavírusu sociálne a ekonomicky znevýhodnení. "Rozhodol som sa akceptovať výzvu All-in Challenge. Dúfam, že peniaze z aukcie pomôžu mnohým ľuďom v núdzi," citovala agentúra TASS slová Ovečkina.

7. mája - Japonského skokana na lyžiach Noriakiho Kasaia opäť zapísali do Guinnessovej knihy rekordov. Štyridsaťsedemročný legendárny "Kamikadze" si túto poctu vyslúžil za absolvovanie rekordných 569 individuálnych pretekov Svetového pohára v rokoch 1988-2020. V Guinnessovej knihe rekordov už má Kasai istý čas svoje miesto za rekordných osem olympijských účastí a trinásť štartov na MS v severských lyžiarskych disciplínach.
Japonský skokan Noriaki Kasai, archívne foto.
Foto: TASR/AP

13. mája - Taliansky futbalista Mario Balotelli prezradil, ako prežíval čas v karanténe počas pandémie koronavírusu. Dvadsaťdeväťročný útočník priznal, že mu najväčšie problémy robila príprava jedla. "Prvé tri dni som v podstate jedol papierový kartón a hrýzol omietku zo steny. Neviem totiž nič uvariť. Potom som sa našťastie dostal k jedlu," povedal Balotelli.

17. mája - Austrálsky tenista Nick Kyrgios považuje Brita Andyho Murraya za lepšieho tenistu, ako je súčasná svetová jednotka Novak Djokovič. Uviedol to v živom vysielaní na sociálnej sieti Instagram, počas ktorého podľa vlastných slov vypil asi šesť pohárov vína. Kyrgios počas diskusie s Murrayom uviedol, že považuje Angličana dokonca za lepšieho tenistu, ako sú Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal. "Si lepší ako táto trojka. Každý mi teraz bude na twitteri písať, že hovorím nezmysly, ale ja tomu verím. Si určite lepší ako Djokovič," vyhlásil Austrálčan, ktorý počas celého rozhovoru pil červené víno. "Mal som asi toľko pohárov ako víťazných hier pri triumfe nad Nadalom v druhom sete na vlaňajšom Wimbledone. Pravda je, že môj záujem o víno sa počas karantény výrazne zvýšil."

23. mája - Americký futbalový klubu FC Cincinnati sa dopustil vtipného omylu pri predstavení nového trénera. Stal sa ním bývalý holandský stopér Jaap Stam, a hoci je niekdajší obranca Manchestru United, Lazia Rím či AC Miláno v Európe známa postava, účastníka MLS zrejme zmiatol jeho výzor a na twitter zavesil fotografiu niekoho iného. Stam je povestný svojou plešinou, ktorá pravdepodobne "zatienila" iné rozpoznávacie znaky jeho tváre: "Celkom ma to prekvapilo, hoci už som podobnú vec zažil. U nás v Holandsku máme dosť plešatých a občas sa stane, že niekto na niekoho ukáže prstom: 'To je Jaap', takže je to celkom bežné. Treba sa na tom zasmiať."

24. mája - Nemecký jazdec motoristického seriálu Formula E Daniel Abt sa priznal, že počas virtuálnych pretekov v skutočnosti nejazdil on, ale pod jeho menom súťažil profesionálny hráč počítačových hier. Za tento čin ho diskvalifikovali a udelili mu povinnosť venovať na charitu 8900 libier. "Nebral som to tak vážne, ako som mal. Ospravedlňujem sa najmä tým, ktorí na tomto projekte ťažko pracovali. Viem, že môj čin zanechá trpkú pachuť, ale nemal som žiadne zlé úmysly," snažil sa obhájiť Abt.

26. mája - Americký basketbalista Andre Drummond v neistých časoch koronakrízy "spríjemnil deň" čašníčke v jednej z reštaurácií v Delray Beach. Dvadsaťšesťročný pivot klubu NBA Cleveland Cavaliers jej pri útrate 164 USD nechal prepitné 1000 dolárov. "Keď som kontrolovala účet, ani som tomu nemohla uveriť. Aj som sa roztriasla a mala som slzy šťastia v očiach. Nevedela som ani zareagovať. Ďakujem za niečo takéto skvelé, je úžasné vidieť takýto čin v týchto neistých časoch. Nikdy na to nezabudnem," napísala čašníčka Kassandra Diazová na sociálnej sieti. Podľa manažérky reštaurácie si bude môcť čašníčka nechať celý tringelt, hoci zvyčajne sa oň delí celá obsluha.
Vpravo hráč Oklahoma City Russell Westbrook v zápase proti Detroitu. Vľavo na snímke Andre Drummond, archvíne foto.
Foto: TASR/AP

27. mája - Legendárny futbalový tréner Alex Ferguson dlhých 27 rokov tvoril impérium Manchestru United a počas izolácie spôsobenej koronakrízou dostal možnosť opäť vybudovať Old Trafford. Tentoraz však ako stavebnicu z Lega. Ferguson sa dozvedel, že dánska spoločnosť má v ponuke aj model štadióna United a svoj bývalý klub vzápätí požiadal, či by mu jeden kus neposlal. Podľa manuálu od Lega ide o "náročný stavebný zážitok" a kompletizácia 3898-dielnej miniatúry Old Traffordu v cene 250 libier trvá viac ako sedem hodín. Balenie zahŕňa dokonca aj slávnu Fergusonovu sochu pred štadiónom.

29. mája - "Šampanské či čokoláda sa pominú. Chcel som im dať niečo, čo si môžu zapamätať." Tieto slová vyriekol kamerunský profesionálny boxer Hassan N'Dam, ktorý poskytol zamestnancom nemocnice vo francúzskom meste Villeneuve-Saint-Georges lekcie svojho umenia. Tréningami sa im chcel odvďačiť za starostlivosť o jeho svokra, ktorého hospitalizovali s ochorením COVID-19. Bývalý majster sveta v strednej hmotnostnej kategórii zorganizoval tridsaťminútové tréningové jednotky: "Zažívajú tak veľa ťažkých situácií. Niektorí sa boxom prišli zabaviť, ďalší, aby sa niečo naučili alebo zdokonalili."


JÚN

4. júna
- Rakúsky futbalista Marko Arnautovič vstúpil na trh s alkoholom. Vo Viedni prezentoval vlastnú značku ochuteného ginu, ktorý vyrába z rakúskych marhúľ a srbských sliviek. Tridsaťjedenročný hráč čínskeho Šanghaja SIPG vyzval na striedme pitie. "Ja nepatrím k veľkým konzumentom a môj gin je pre chuť, nie na to, aby ste si kúpili desať, pätnásť fliaš a 'spili sa do nemoty.' A mládež by ho nemala piť vôbec," zdôraznil.
Na snímke rakúsky útočník Stoke City Marko Arnautovič oslavuje, archívne foto.
Foto: TASR/AP

9. júna - Argentínsky futbalista Sergio Agüero počas pandémie učil deti prostredníctvom online prenosu po španielsky. Útočník Manchestru City ich učil počítať do dvanásť v jeho materinskom jazyku. Pre troj- a štvorročné deti pripravil konverzáciu v španielčine o rodinných príslušníkoch a zvieratách. "Som poctený tým, že môžem pomôcť k výchove detí. Pandémia koronavírusu pre ne znamenala nápor na psychiku a pre rodičov bolo nepochybne ťažké udržať ich koncentráciu pri učení," vyhlásil Agüero, ktorý má 11-ročného syna Benjamina.

20. júna - Okrem futbalistu Tottenhamu Son Heung-mina využil koronavírusovú pauzu a nastúpil v rodnej krajine na vojenskú službu aj švajčiarsky hokejista Nico Hischier. Útočník New Jersey Devils v rámci nej absolvoval fyzický výcvik a naberal i teoretické vedomosti. Vojenská služba je vo Švajčiarsku povinná, od roku 1990 k nej existuje alternatívna možnosť práce v sociálnych službách. Branná povinnosť sa týka aj športovcov, vrátane tých najznámejších. Hischier sa mohol nástupu na vojenskú službu vyhnúť - keďže pracuje trvalo v zahraničí, mohol požiadať o odklad. Center "diablov" však túto možnosť nevyužil a podrobil sa výcviku spoločne s ostatnými vrstovníkmi. Ako hráč NHL nastúpil do brannej školy pre elitných športovcov (RE). Svojou voľbou prekvapil spoluhráčov z New Jersey. "Vysvetlil som im, že vojenská služba je v mojej krajine povinná. Takisto som im povedal, že je to armádny program pre športovcov. Vďaka nemu mám možnosť trénovať počas týchto dní," poznamenal Hischier.

25. júna - "Drogy som nebral, ale inak som žil ako rokenrolová hviezda," šokoval svojimi slovami bývalý holandský futbalový reprezentant Wesley Sneijder, ktorý takto opísal svoje obdobie v Reale Madrid, kam prišiel v roku 2007: "Platil som tisíce eur za drinky pre všetkých. Ani som sa nenazdal a mojím najlepším priateľom sa stala fľaša vodky. Bol som slabý, vôbec som sa nekontroloval, ľudia sa ku mne správali ako k hviezde. A zvyčajne som nikdy nebol sám, v Madride so mnou často chodil Guti." Počas pôsobenia v Reale strelil jedenásť gólov v 66 zápasoch, celkovo však na svoj pobyt v Madride nespomína v dobrom. Po rokoch priznal, že kombinácia peňazí, mladého veku a bujarého nočného života v meste mu zamotala hlavu. "Keď som prestúpil do Realu, neuvedomil som si, že automaticky vstupujem aj do víru nočných klubov. A ten ma vtiahol. Bol som mladý, užíval som si úspech a miloval som pozornosť," prezradil vo svojej autobiografii.
Na archívnej fotke z roku 2008 futbalista Wesley Sneijder v drese Realu Madrid proti FC Barcelone.
Foto: TASR/AP

JÚL

1. júla
- Bývalý šéf formuly 1 Bernie Ecclestone sa vo veku 89 rokov stal po štvrtý raz otcom. Jeho 44-ročná manželka Fabiana Flosiová mu vo švajčiarskom Interlakene priviedla na svet syna. Potomkovi dali meno Ace. Je to ich prvé spoločné dieťa, z predchádzajúcich vzťahov má už Ecclestone dcéry Deborah, Tamaru a Petru. "Som veľmi pyšný," vyhlásil britský biznismen.

10. júla - Bývalý španielsky cyklista Alberto Contador vytvoril rekordný čas v Everestingu. Tridsaťsedemročný sedemnásobný víťaz podujatí Grand Tour zvládol nastúpať 8848 výškových metrov za 7:27:20 hodiny, doterajší najlepší čas pokoril o dve a pol minúty. Dovtedajší držiteľ rekord Lachlan Morton z Austrálie zvládol Everesting v polovici júna v Colorade za 7:29:57 h.
Na archívnej snímke španielsky cyklista Alberto Contador.
Foto: TASR/AP

14. júla - Nemecký futbalový brankár Manuel Neuer sa postaral o menší škandál. Kapitán Bayernu Mníchov sa počas dovolenky v Chorvátsku nechal spoločne s trénerom Tonim Tapalovičom nakrútiť pri spievaní nacionalistickej piesne "Lijepa li si". Pieseň o území Herceg-Bosna v susednej Bosne a Hercegovine napísal v roku 1998 folkový spevák Marko Perkovič a v Chorvátsku ju považujú za neoficiálnu futbalovú hymnu.

26. júla - Kapitán futbalistov Zenitu Petrohrad Branislav Ivanovič bude mať na finále Ruského pohára zmiešané spomienky. Na jednej strane síce doviedol svojich spoluhráčov k triumfu nad Chmiki (1:0), no zo zisku trofeje sa jeho mužstvo príliš dlho netešilo. Keď Ivanovič zdvíhal pohár nad hlavu, ten sa mu vyšmykol, spadol na zem a rozbil sa. "Chceli by sme sa za to ospravedlniť," uviedol v stanovisku Zenitu, ktorý v sezóne získal double.

27. júla - Futbalový fanúšik Antony Johnson uzavrel pred štartom Premier League 2019/20 stávku, že hráč Manchestru United Jesse Lingard nedá v celom priebehu súťaže gól a nezaznamená ani asistenciu. Johnsonova nádej žila až do 97. minúty záverečného zápasu Manchestru, o minútu neskôr strelil Lingard svoj prvý a jediný gól v sezóne. Asistenciu nemal ani jednu. Johnson si pred štartom súťaže vsadil tri libry, vyhrať mohol 135 libier. Jeho nádej na výhru podporil pred zápasom Manchestru v Leicestri fakt, že Lingard nefiguroval v základnej zostave trénera Oleho Gunnara Solskjaera. Ten ho však v 77. minúte poslal na ihrisko. Johnson v tom čase napísal na twitteri: "Ono sa to stane, však?" Obavy fanúšika sa však naplnili v 98. minúte, keď ingard vyuil hrub chybu domáceho Kaspera Schmeichela. Dánsky brankár chcel kľučkou obohrať krídelníka hostí, no ten jeho úmysel vystihol a loptu poslal do prázdnej bránky. "Nikdy som nemal pochybovať o tom, kto je najväčší kráľ," reagoval po tomto zásahu Johnson na sociálnej sieti. O prekvapenie sa však postarala aj stávková spoločnosť, v ktorej si fanúšik vsadil. Stávku totiž vyplatila a Johnson peniaze venoval hnutiu Black Lives Matter.

31. júla - Nevídaná chyba sa podarila oficiálnej webovej stránke Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Tá nechcene "pochovala" svojich hráčov. V profiloch niektorých hokejistov sa totiž nečakane objavil dátum úmrtia. Vedenie súťaže sa ospravedlnilo, technickú chybu neskôr odstránili.


AUGUST

21. augusta -
Kapitán futbalistov Manchestru United Harry Maguire skončil na gréckom ostrove Mykonos v putách miestnej polície. Stalo sa tak v skorých ranných hodinách po incidente pred jedným z miestnych barov. Maguire sa údajne dostal do roztržky s ďalšími anglickými turistami a potom sa správal agresívne a vulgárne aj voči zasahujúcim policajtom. Tí ho preto odviedli na miestnu policajnú stanicu. Stopér United potom začal "plne spolupracovať" s gréckymi úradmi.
Na archívnej snímke z 26. júla 2020 kapitán manchestru United Harry Maguire.
Foto: TASR/AP

26. augusta - Argentínskeho futbalistu Lionela Messiho lákal v auguste do svojich služieb austrálsky klub Adelaide United. Po tom, ako 33-ročný útočník oznámil, že chce odísť z Barcelony, zareagoval Adelaide netradičnou ponukou. "Máme vynikajúce školy, turistické atrakcie a vína svetovej úrovne. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré by Messi mal zamieriť k nám," vyhlásil riaditeľ klubu Ian Smith, ktorý takisto zdôraznil úspech Južnej Austrálie pri zvládnutí pandémie koronavírusu: "Náš štát bude bezpečný pre vašu mladú rodinu". Ponúkol Messimu aj niekoľko ďalších lákadiel: "Paríž Saint Germain, Manchester City a ďalší sa budú o vás biť, ale nechceli by ste naozaj ísť niekam inam? Ako spotrebiteľ Penfolds Grange, jedného z najlepších svetových vín, vám ponúkame voľný stôl v reštaurácii, kde ho budete mať pravidelne k dispozícii. Nemôžeme vám veľa ponúknuť vo forme finančnej kompenzácie, ale akonáhle budete hrať u nás, budete taký šťastný, že peniaze nebudú vôbec dôležité."

30. augusta - Hoci vyskladať futbalovú jedenástku z hráčov majúcich rovnaké priezvisko sa zdá byť nemožné, v poľskom tíme LKS Graniczni Krowica k tomu nemajú ďaleko. Na 29-člennej súpiske majú hneď deväť hráčov s priezviskom Furgala, ďaších siedmich s týmto menom evidujú ako hráčov, ktorí už do zápasov nezasahujú. Väčšina hráčov nemá príbuzenský vzťah, i keď v tíme sú štyria bratia a dvaja ich bratranci. "Furgalovci hrali za klub už od začiatku, nastupoval zaň aj otec spomínaných štyroch bratov," uviedol portál www.przegladsportowy.pl.


SEPTEMBER

21. septembra
- Ashleigh Bartyová je málo vídaný multišportový talent. Austrálska tenistka bola v minulosti profesionálna hráčka kriketu a v septembri sa predviedla aj ako šikovná golfistka. Zvíťazila na turnaji, ktorý sa konal v golfovom klube Brookwater v Brisbane.
Domáca austrálska tenistka Ashleigh Bartyová, archívna foto.
Foto: TASR/AP

25. septembra - Žltý dres víťaza cyklistickej Tour de France Tadeja Pogačara vydražili za 47.000 eur. Výťažok z aukcie, ktorú zorganizoval slovinský verejnoprávny rozhlas, putoval na charitatívne účely. Slávny "maillot jaune" získal nemenovaný slovinský podnikateľ. Organizátori uviedli, že peniaze venujú mladým talentovaným športovcom zo znevýhodnených rodín.

28. septembra - Slovenský hokejista Dávid Gríger strelil v 4. kole českej extraligy jeden z najkurióznejších gólov vo svojej kariére. V súboji domáceho Hradca Králové s Libercom bol stav po 60. minútach nerozhodný 3:3 a o víťazovi napokon rozhodli samostatné nájazdy. Liberecký Gríger sa rozbehol ku svojmu pokusu, po jeho strele sa puk od výstroja Mareka Mazanca odrazil preč. Puk však nabral opačnú rotáciu a nakoniec doskákal za prekvapeného brankára domácich. Rozhodcovia napriek protestom Mazanca i kapitána Radka Smoleňáka kuriózny zásah uznali, Hradec aj napriek tomu v samostatných nájazdoch získal druhý bod za výhru 4:3. "Ja som videl rozhodcu ako rozpažil, pre mňa sa nájazd skončil. A zrazu gól... Je to kuriozita. Myslím si, že aj pán rozhodca sa bude musieť ešte pozrieť do pravidiel. Možno pravidlá stoja za arbitrom, ak áno, tak si jednoducho musím nabudúce dávať pozor, kde je puk a nepozerať na rozhodcu," povedal Mazanec.


OKTÓBER

12. októbra - "Dokedy budem pôsobiť v efjednotke? Až kým nezošediviem," vyhlásil britský jazdec F1 Lewis Hamilton po tom, čo triumfoval na Veľkej cene Eifelu a 91. víťazstvom sa vyrovnal Michaelovi Schumacherovi. V sezóne napokon získal svoj siedmy majstrovský titul, čím tiež vyrovnal zápis nemeckého šampióna. "Milujem tento šport. Jeho vôňu, auru, ktorá ho obklopuje a atmosféru, ktorú vytvára. Môžem si stanoviť vlastné ciele, ísť po nich a uvidíme, čo sa stane. Som starší, ako niektorí tu, no môj duch je naďalej mladý. To sa zmení, keď si nájdem na hlave šedé vlasy, no momentálne je mi dobre," povedal pilot Mercedesu.
Britský jazdec F1 na Mercedese Lewis Hamilton, archívne foto.
Foto: TASR/AP

14. októbra - Srbský tenista Novak Djokovič dva dni po hladkej prehre s Rafaelom Nadalom vo finále Roland Garros čerpal energiu v údolí pyramíd v Bosne a Hercegovine. Navštívil mestečko Visoko vzdialené 30 km od metropoly Sarajevo, v ktorom sa rozprestiera najväčší aktívny archeologický projekt na svete. "Rád by som sem pozval všetkých, aby navštívili miestne tunely, ktoré majú veľmi pozitívny účinok na ľudský organizmus, do pľúc prúdi viac kyslíka. Pomáhajú pri regenerácii, ktorá je pre profesionálnych športovcov veľmi dôležitá. Je to raj na zemi," vyznal sa Djokovič, ktorý v dueli o titul na parížskom grandslame podľahol Nadalovi 0:6, 2:6, 5:7.

20. októbra
- Egypťan Ezzeldin Bahader sa stal najstarším futbalistom histórie. Vo veku 74 rokov odohral celý duel egyptskej tretej ligy za tím s názvom 6. október, rekordný zápis dosiahol pred zrakmi všetkých svojich šiestich vnúčat. Dostal sa aj do Guinnessovej knihy rekordov. Doterajší rekord patril Izraelčanovi Isaakovi Hajikovi, ktorý nastúpil na súťažný zápas vo veku 73 rokov.


NOVEMBER

20. novembra
- Americký golfista Tiger Woods si zahrá na turnaji PNC Championship so svojím 11-ročným synom Charliem. "Ani neviem vyjadriť, ako sa teším, že budem hrať s Charliem na našom prvom spoločnom oficiálnom turnaji. Je skvelé sledovať ho, ako napreduje ako mladý golfista, bude neuveriteľné zahrať si s ním v tandeme," citovala 44-ročného Woodsa agentúra AFP. Na podujatí v Orlande na Floride bude hrať 20 víťazov major turnajov v tímoch s rodinnými príslušníkmi.
Americký golfista Tiger Woods, archívne foto.
Foto: TASR/AP

28. novembra - V tréningovom centre futbalistov AS Rím našli nečakané pozostatky z druhej svetovej vojny. Počas stavebných prác objavili nevybuchnuté bomby. Privolaní pyrotechnici ich v zemi napokon našli dvadsať a nariadili prerušiť aktivity v oblasti. V rovnakom čase sa v komplexe pripravovali aj hráči A-mužstva, no keďže sa nachádzali v inej časti, mohli pokračovať v tréningu.

30. novembra - Bývalý nórsky bežec na lyžiach Petter Northug sa vydal na spevácku dráhu. Dvojnásobný olympijský šampión nahral vianočnú pieseň, v ktorej spomenul aj nedávne problémy so zákonom. "Nebol som tento rok vzorný chlap, mám pochybnosti, či dostanem vianočný darček," spieva v pesničke, ktorú nahral v štúdiu v Osle. Northugovi namerali v auguste rýchlosť 168 km/h na úseku s povolenou rýchlosťou 110 km/h. Keďže sa zdalo, že šoféroval pod vplyvom omamných látok, pristúpili policajti aj k prehliadke domu, kde objavili kokaín. Tridsaťštyriročný Nór následne priznal problémy s drogami.


DECEMBER

8. decembra
- Významných pôct sa dostalo zosnulému legendárnemu futbalistovi Diegovi Maradonovi. V Neapole, kde zažil najslávnejšie hráčske časy, po ňom pomenovali štadión. V rodnej krajine sa jeho tvár dostala na platidlo, "zdobiť" bude bankovku v najvyššej nominálnej hodnote 1000 peso. V argentínskej metropole Buenos Aires na počesť futbalového velikána pomenujú jednu z ulíc v centre mesta.
Rozhodcovia, futbalisti Bocy Juniors (modré dresy) a Newell´s Old Boys počas minúty ticha na pamiatku bývalého hráča Bocy Juniors Diega Maradonu pred zápasom argentínskej ligy, ktorá po reštarte nesie názov Pohára Diega Maradonu v Buenos Aires v nedeľu 29. novembra 2020, archívne foto.
Foto: TASR/AP

14. decembra - "Dúhovú" prilbu nemeckého pilota F1 Sebastiana Vettela vydražili v aukcii za 225.000 eur. Suma poputuje na dobročinné účely, štvornásobný majster sveta chce prostriedky použiť na pomoc deťom v Afrike. Okrem farieb dúhy boli na helme vyobrazení ľudia rôznych farieb pleti a nápis "Spolu ako jeden".

14. decembra - Hokejovým výpravám Ruska, Fínska a Švédska sa poriadne natiahla cesta do dejiska MS do 20 rokov. Všetky tri sa do kanadského Edmontonu presunuli spoločne v jednom lietadle, ale bez batožiny, ktorá sa doň nezmestila. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) uzavrela dohodu s málo známou poľskou charterovou leteckou spoločnosťou Enterair, ktorá na let poskytla stredne veľké lietadlo Boeing 737-800. Na ceste do Edmontonu boli naplánované dve zastávky. Prvá v Reykjaviku na doplnenie paliva, výpravy však nevedeli pochopiť, prečo museli stáť neskôr aj na exotickom mieste v Grónsku na letisku Kangerlussuaq. Podľa plánu sa všetci mali do dejiska MS prepraviť jedným charterovým lietadlom, aby sa splnili všetky bezpečnostné normy, keďže hneď po prílete museli všetky tímy ísť do "bubliny". "Nikto nežiada o žiadne zázraky, ale na let potrebujeme slušné podmienky," uviedol tréner fínskeho tímu Antti Pennanen. Rozčarovaný bol aj hovorca švédskeho národného tímu Linus Hugosson. "Je pekné vidieť, ako traja hlavní rivali niečo robia spolu, aj keď sme sa museli motať na letisku viac, ako by sme mali."