Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Fond na podporu športu vyhlásil druhú výzvu

Ladislav Križan, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Nová výzva nadväzuje na historicky prvú výzvu vypísanú FnPŠ v posledný deň kalendárneho roka 2020, do ktorej sa zapojilo spolu 206 záujemcov.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Správna rada Fondu na podporu športu (FnPŠ) na svojom zasadnutí v Bratislave dňa 10. novembra okrem schválenia mimoriadnej pomoci profesionálnym športovým klubom zasiahnutým pandémiou COVID-19 urobila významné rozhodnutie aj vo vzťahu k športovej infraštruktúre. V nadväznosti na uznesenie správnej rady, FnPŠ v pondelok 15. novembra 2021 zverejňuje svoju druhú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku určeného na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry, a to v celkovej výške 20 miliónov eur.

FnPŠ už medzičasom doručil v rámci mimoriadnej pomoci skoro 10 miliónov eur na účty 77 zo 78 klubov. Nová výzva nadväzuje na historicky prvú výzvu vypísanú FnPŠ v posledný deň kalendárneho roka 2020, do ktorej sa zapojilo spolu 206 záujemcov so svojimi infraštruktúrnymi projektmi. Na základe vopred známych hodnotiacich kritérií boli tieto žiadosti následne posúdené odbornou komisiou, pričom s jej hodnotením sa v celom rozsahu následne stotožnila na svojom zasadnutí v Trnave dňa 9. júla 2021 aj správna rada. Vo výsledku tak bolo v rámci prvej výzvy podporených 104 infraštruktúrnych projektov v celkovej sume zhruba 24 miliónov eur.

"Som rád, že naše rozhodnutie zo začiatku leta podporiť vyše 100 infraštruktúrnych projektov, ktorých počet mohol byť dvojnásobný aj vďaka dodatočnej pomoci ministerstva financií, sa ukázalo po uplynutí viac ako štyroch mesiacov ako správne. To, že sme mali napokon možnosť navýšiť pôvodnú sumu 15 miliónov na 24,1 milióna eur navyše pomohlo úspešným žiadateľom, predovšetkým z radov samospráv, ušetriť státisíce eur pre dramatické zdražovanie na stavebnom trhu, najmä za posledný štvrťrok. Môžem povedať, že k dnešnému dňu evidujeme už 96 platných a účinných zmlúv s úspešnými žiadateľmi a pri siedmich zmluvách sa doťahujú posledné detaily. Mnohé staveniská sú už v súčasnosti odovzdané a projekty sa vysúťaženými dodávateľmi realizujú. Je predpoklad, že najmä v prvej polovici roka 2022 budú mnohé z nich i úspešné ukončené. Verím, že na úspech prvej výzvy nadviaže aj druhá výzva, ktorú dnes zverejňujeme, za čo sa chcem osobitne poďakovať najmä kolegom z kancelárie fondu," povedal v tlačovej správe predseda správnej rady Ladislav Križan.

Rovnako ako prvá, tak aj druhá infraštruktúrna výzva je určená na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry. V záujme rovnomerného rozdelenia finančných prostriedok naprieč celým Slovenskom bude 50 % z celkovej alokovanej sumy rozdelených rovnakým dielom do všetkých ôsmich samosprávnych krajov. Zvyšných 50 % vyčlenených finančných prostriedkov vo výzve bude pridelených projektov športovej infraštruktúry bez územného obmedzenia v rámci celej republiky podľa vopred stanovených kritérií.

"Alokácia určená na druhú výzvu bola uznesením správnej rady stanovená na 20 miliónov eur, pričom na rozdiel od prvej výzvy bude môcť byť finančný príspevok z fondu poskytnutý až do výšky 60 % z celkovej sumy infraštruktúrneho projektu. Záujemcovia o príspevok budú môcť svoje žiadosti podávať v termíne od 15. decembra 2021 do 31. januára 2022," priblížil ďalšie podrobnosti druhej infraštruktúrnej výzvy predseda odbornej komisie Športová infraštruktúra a výkonný riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Gábor Asványi.

Text výzvy vrátane schémy štátnej pomoci je dostupný na webovom sídle FnPŠ www.fondnapodporusportu.sk, kde budú postupne pred dátumom podávania žiadostí (15. december 2021) zverejnené spôsob a kritéria hodnotenia, ako aj všetky ostatné relevantné informácie týkajúce sa výzvy.