Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

K povoleným športovým podujatiam pribudne florbalová extraliga

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V rámci rozšírenia povolení pre prevádzky sa v režime OP môžu otvoriť vonkajšie športoviská.

Bratislava 16. decembra (TASR) - K povoleným podujatiam profesionálnych športových súťaží pribudnú od 17. decembra aj extraligové súťaže mužov i žien vo florbale. Rozšírenie výnimiek zo zákazu hromadných podujatí vyplýva z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, zverejnenej vo vestníku Úradu vlády SR.

"Okrem toho, že sme chceli rovnako ako volejbalisti, hádzanári, či basketbalisti pokračovať v najvyšších súťažiach a tréningoch v halách, museli sme vládu i Úrad verejného zdravotníctva presvedčiť o tom, že k protipandemickým opatreniam sme pripravení pristupovať rovnako dôkladne a zodpovedne. Nesmierne ďakujem za obrovskú snahu Ivanovi Husárovi, štátnemu tajomníkovi pre šport, ministrom školstva, hospodárstva, regionálneho rozvoja, premiérovi, hlavnému hygienikovi a tiež prezidentovi Slovenského olympijského a športového výboru," reagoval na rozhodnutie o povolení najvyšších súťaži pre zväzový portál prezident Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Martin Kopejtko.
Na snímke prezident Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Martin Kopejtko, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian

V súvislosti s uvoľnením opatrení sa takisto povoľujú tréningy športových klubov registrovaných pod športovými zväzmi, pričom všetci účastníci budú v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19).

"Povoľujú sa hromadné podujatia nevyhnutné na výkon činnosti športových reprezentácií SR so súhlasom ministerstva školstva vydanom po 17.decembri 2021," uviedol ÚVZ.

V rámci rozšírenia povolení pre prevádzky sa v režime OP môžu otvoriť vonkajšie športoviská. Platí pre ne kapacitné obmedzenie - maximálne jedna osoba na 25 metrov štvorcových alebo najviac 30 osôb celkovo.

Povolené profesionálne súťaže, vrátane medzinárodných (futbal, hokej, basketbal, volejbal, hádzaná a po novom florbal), sa môžu hrať len bez divákov, platí povinné testovanie hráčov a členov organizačného tímu, ktorí nie sú očkovaní alebo neprekonali COVID-19.

Výnimku zo zákazu majú i hromadné podujatia nevyhnutné na činnosť karanténnych tréningových centier pre vrcholový šport schválených Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
Na archívnej snímke prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.
Foto: TASR - Martin Baumann

Ďalšie čiastočné uvoľnenie športového života privítal aj Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), no zdôraznil aj potrebu súťaženia. "SOŠV si plne uvedomuje vážnosť situácie a podporuje všetky nevyhnutné opatrenia na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19. Mrzí nás, že sa takmer dva roky po vypuknutí pandémie pri prijímaní obmedzení a opatrení stále nevenuje športu a jeho významu pre spoločnosť dostatočná pozornosť. Vítame, že sa po viacerých rokovaniach na rôznych úrovniach aspoň čiastočne uvoľňuje športový život. Je však dôležité, aby športovci mali okrem tréningov aj možnosť súťažiť. Zápasy či súťaže dajú najmä mladým športovcom viac ako tréning. Život s pandémiou nám ukázal spôsoby, ako v športe možno dosiahnuť bezpečný chod tréningového i súťažného procesu. Dúfame, že po vianočných a novoročných sviatkoch budú mať športovci naďalej možnosť trénovať, povolí sa im aj súťaženie a súčasné uvoľnenie nebude len dočasné," uviedol SOŠV v oficiálnom stanovisku na svojej webstránke.