Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

OPATRENIA: SZĽH pozastavil SHL, 2. ligu, juniorské a ďalšie súťaže

Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan počas tlačového brífingu vedenia SZĽH k aktuálnym témam: štart profesionálnych ligových súťaží a covid opatrenia vlády. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na základe nedeľňajšieho rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR sa od štvrtka 15. októbra nebudú môcť na Slovensku konať žiadne hromadné podujatia vrátane športových.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v súvislosti s najnovšími opatreniami a nariadeniami vlády SR a Ústredného krízového štábu SR rozhodol o pozastavení druhej najvyššej súťaže - Slovenskej hokejovej ligy (SHL), 2. ligy, juniorských, dorasteneckých a kadetských súťaží. Prostredníctvom regionálnych zväzov taktiež pozastavil aj všetky súťaže žiakov a hokejovej prípravky. Zastavenie súťaží je s účinnosťou od utorka 13. októbra, zápasy sa odkladajú na neurčito, informoval SZĽH na svojom webe hockeyslovakia.sk.

"Slovenský zväz ľadového hokeja v dobe vydania tohto usmernenia nedisponuje rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), či sa prijaté nariadenia dotýkajú a do akej miery sa dotýkajú ostatných športových aktivít, ako sú hokejové kempy, tréningy a podobne," uviedol zväz na svojej webstránke s tým, že aktualizované usmernenia vydá po analýze doplňujúcich informácií zo strany ÚVZ a štátneho tajomníka ministerstva školstva pre šport.

Na základe nedeľňajšieho rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR sa od štvrtka 15. októbra nebudú môcť na Slovensku konať žiadne hromadné podujatia vrátane športových. Výnimku dostali iba najvyššie profesionálne súťaže vo futbale, hokeji, volejbale, hádzanej a basketbale. Tie môžu ďalej pokračovať za podmienky, že sa uskutočnia bez divákov a hráči budú pravidelne testovaní na COVID-19.

Zastavili sa tak aj boje v SHL, stopka sa týka už utorkového večerného duelu medzi Dubnicou a SR 18. Neuskutoční sa ani stredajšie 4. kolo druhej najvyššej súťaže. "Pre nejednoznačnosť výkladu zo strany štátu o zákaze zhromažďovania, ako aj z preventívnych dôvodov sme sa všetci činovníci súťaže rozhodli, že najbližšie kolo odložíme. Od štvrtka platí, že je naša liga zastavená," uviedol pre hockeyslovakia.sk Miroslav Lipovský, prezident ligy a člen Ligovej rady SHL. Kluby sa tak pravdepodobne prepnú do takzvaného offline módu. "Posledné dni len vyčkávame. Bude potrebné doriešiť najdôležitejšiu otázku najbližšieho obdobia, a to či budú môcť hráči chodiť do práce. Skrátka, či sa nezastavia aj tréningy."

Prezident SHL Lipovský berie na vedomie a rešpektuje všetky prijaté opatrenia: "Ak však nebudú môcť fungovať juniorské kategórie, môže to reálne ohroziť aj extraligu, pretože si tímy v prípade zranení nebudú mať odkiaľ zobrať náhrady. V súčasnosti čakáme, aké prídu informácie ohľadom trénovania." Podľa neho sa vzhľadom na pretrvávajúci pandemickú situáciu dalo počítať, že táto sezóna bude veľmi zložitá a náročná: "Tipos extraliga, SHL, ale aj druhá liga sme sa unisono zhodli, že nesmieme dopustiť, aby hokej padol na kolená. Každý ročník má veľký a opodstatnený význam smerujúci k mládeži. Keď nechceme totálny rozklad hokejovej základne, kategória seniorov sa jednoducho musí hrať. Ako dôkaz slúži to, že sme prejavili ochotu pustiť sa do práce bez podpory obecenstva. Samozrejme, len po určitú dobu, kým neprídu finančné kompenzácie. To všetko stále platí. Napriek tomu sme dostali ďalšiu ranu. Verím však, že sme natoľko silní bojovníci a dokážeme ešte čakať na ďalší vývoj situácie. Dúfam, že v závere aktuálneho týždňa prídu nejaké správy od štátu v otázke pripravovanej pomoci. Uvidíme, čo kompetentní vymysleli."