Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Hádzanári vítajú pomoc od štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Peniaze sú určené najmä klubom a tie teraz čaká dokumentácia strát.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Najhlasnejšie žiadosti o štátnu pomoc v čase koronavírusovej krízy zneli zo strany hokeja či futbalu, ale pandémia neobišla ani palubovkové športy. Vo štvrtok sa zišli predstavitelia zväzov so štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivanom Husárom, aby prerokovali možnosti sanácie športu.

Prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša neskrýval radosť, že konečne prišlo aj na šport. Podľa jeho slov, aj oni musia riešiť finančné ťažkosti spojené s pandémiou, keď na konci marca museli zrušiť súťažný ročník: „My sme veľmi vďační, pretože najmä kluby nás stále bombardujú, od marca sú v situácii, v akej sú a my sme veľmi radi, že ministerstvá hospodárstva a školstva majú záujem situáciu riešiť."

Hádzaná sa nemôže na Slovensku oprieť o návštevy ako hokej či futbal, ale aj v tomto odvetví zaznamenali výrazný odliv financií. „Vypadli všetky príjmy, zo vstupného, marketingu či prenájmu priestorov. Čiže sa rozprávame o refundácii miezd hráčov, trénerov, zamestnancov alebo spotrebného materiálu. Požiadavky sú široké a bude na ministerstvách, aby ich zoškrtali," vysvetlil Holeša.

Na štvrtkovom stretnutí sa zatiaľ neriešili konkrétne čísla, ale prezentovali sa možnosti. Štátny tajomník pre šport Husár počíta s troma možnosťami pomoci: refundácia vstupeniek, schéma štátnej pomoci de minimis a náhrada ušlých tržieb. „Bolo to o zbere dát. Dostali sme nové informácie, do konca týždňa dostaneme formulár, ktorý pošleme do klubov a budeme sa snažiť, aby pomoc prišla čo najskôr," povedal Holeša.

Peniaze sú určené najmä klubom a tie teraz čaká dokumentácia strát. „Štát nemôže rozdávať peniaze len tak, takže kluby musia dokladovať náklady, ktoré sa im počas krízy vyskytli. Musia vedieť preukázať konkrétne sumy," uviedol Holeša, ktorý zdôraznil, že nastavenie umožňuje uchádzať sa o pomoc prakticky všetkým. „Definícia je taká, že pôjde o kluby s minimálne desiatimi hráčmi, takže vlastne pre každý klub."