Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Štátny tajomník Husár chápe predsedu vlády, no tvrdí: Chceme viac

Na snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pre šport Ivan Husár počas tlačovej konferencie k predstaveniu štátnych tajomníkov MŠVVŠ SR v Bratislave 27. marca 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hoci v čase koronakrízy Ivanovi Husárovi osobné kontakty s kolegami komplikujú opatrenia na zamedzenie pandémie, snaží sa v čo najväčšej miere "kopať" za šport.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Má za sebou početné rokovania so strešnou organizáciou slovenského športu Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) aj viacerými odvetvovými zväzmi. Hoci v čase koronakrízy Ivanovi Husárovi osobné kontakty s kolegami komplikujú opatrenia na zamedzenie pandémie, snaží sa v čo najväčšej miere "kopať" za šport. Na druhej strane chápe postoj vlády, ktorá iba pomaly otvára priestor pri návrate do predkrízového stavu. V rozhovore pre TASR priblížil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) Ivan Husár aj to, čo si myslí o najnovšom otvorení vonkajších športovísk a či si trúfa odhadnúť horizont ďalšieho uvoľňovania pre oblasť športu.

Husár mal za normálnych okolností v pláne stretnúť sa postupne so zástupcami všetkých športových zväzov, mimoriadna situácia mu to ale zatiaľ neumožnila. "Snažil som sa ísť podľa abecedy, ale nie úplne mi to vychádza. Mnohí sú na home office, takže som tú stratégiu trochu zmenil. Keď som bol v Bystrici, tak som bol na Dukle, s biatlonistami a lyžiarmi. V stredu som bol na futbalovom zväze, bol som na hokeji, atletike, hádzanej, takže idem postupne ako mi to čas umožňuje. Zopakujem, brzdí ma ten home office. Snažím sa prispôsobiť, idem ja k nim a absolvujem stretnutia. Samozrejme, píšu mi aj listy, že sa chcú stretnúť, no nemôžem niekoho uprednostňovať. Ide hlavne o zoznámenie sa, hoci mnohých funkcionárov poznám, aj oni mňa. Otázky smerujú k najmä k tomu, s čím by rezort najmä s ohľadom na legislatívu vedel pomôcť," konštatoval Husár.

Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu otvorili v stredu na Slovensku vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení. V rámci prvej fázy uvoľňovania opatrení zavedených na zastavenie šírenia koronavírusu sa tak sprístupnili napríklad tenisové kurty, golfové ihriská, atletické dráhy či hrádze pre cyklistov. Budú slúžiť najmä pre bezkontaktný, rekreačný šport. "My sme sa od úplne prvých dní, čo tam sedíme, pokúšali vyjsť v ústrety dopytom, ktoré prichádzali z prostredia ako golf, tenis, jazdecký a motoristický šport a tak ďalej. Ja osobne som chodil na krízový štáb na ministerstve školstva a aj tam sa všetky výnimky, a nielen športové odopierali. Len sa tlmočili odmietnutia. Posledné dva týždne sme spolu s pánom Siekelom (prezident SOŠV - pozn.) a pánom Sulíkom (minister hospodárstva - pozn.) bojovali aspoň za toto vonkajšie športové prostredie. Stále sa to predkladalo aj na ústredný krízový štáb. Jeden či dvakrát to neprešlo, a teraz to už vyzeralo, že to bude na spadnutie. Pochopiteľne, začali sa nám už v pondelok ozývať aj indoorové športy, že kedy budú môcť otvoriť športoviská, to pôjde v ďalšom balíčku," zdôraznil štátny tajomník.

Pridal aj detaily: "Bola požiadavka otvoriť externé športoviská, to znamená štadióny, napríklad atletický areál na Mladej Garde či tenisový areál na Slovane. Tie oficiálne športoviská, ktoré majú svojich správcov, ktoré majú svoj režim, o tieto športoviská išlo. Ako príklad poviem, v Petržalke je veľké ihrisko na beachvolejbal, tiež má svoj vstup, svoje toalety či šatne, ktoré budú zavreté. To je technická vec, že by museli vydržať, že sa nemôžu osprchovať alebo ísť na toaletu. Ale nešlo o pojem ako amatérsky šport. Poviem ďalší príklad, ak x-bionic v Šamoríne otvorí atletický ovál pre atlétov, tak je to ok."

Aktuálny stav sa Ivanovi Husárovi máli. Privítal by možnosť osobne na ústrednom krízovom štábe vysvetľovať situáciu, no nie je to podľa jeho slov také jednoduché. "Je trochu problém, že ja sa na štáb nedostanem, aby som to osobne mohol vysvetľovať. Napríklad sa ma už plážoví volejbalisti pýtali, že či sú kontaktný šport, samozrejme nie sú. V tomto je neznalosť v štábe, resp. medzi ministrami veľká, tak ako ja sa nerozumiem jadrovej fyzike, oni zasa nepoznajú detaily športu. Bolo by dobré, keby som tam mohol byť, ale tie procesy sú tam iné. Nemôže tam chodiť hocikto na zaklopanie. Budem tam však chodiť, ak pôjde o šport. My opäť budeme apelovať na to, že toto je málo a chceli by sme viac. Ale na druhej strane chápem premiéra, chápem hygienika, že Slovensko je vzorné, máme malo mŕtvych a máme to dobre natvrdo nastavené. Na jednej strane musím kopať za šport, na druhej strane rešpektujem, že oni to takto chcú a nič nepustia."

Štátny tajomník pre šport už odovzdal ústrednému krízovému štábu súbor usmernení: "Včera nás vyzval ústredný krízový štáb, aby sme vypracovali usmernenie pre jednotlivé športy. Športov je ale 220, a ešte by sme nebodaj na niekoho zabudli, tak sme vypracovali podľa ich hygienických mantinelov (Úrad verejného zdravotníctva - pozn.) usmernenia pre všetky športy a toto treba dodržiavať."

Úrad verejného zdravotníctva v utorňajšom zverejnení opatrení hovoril iba o bezkontaktných športoch. Kolektívne sa tak dočkajú o čosi neskôr. "Basketbal, hádzaná či futbal sú kontaktné športy. A oni sa práve tohto boja. V Nemecku aj Rakúsku pustili futbalové tréningy po dohode, že sú cvičenia v malých skupinách. Ja si myslím, že toto by malo byť spustené, hoci je to zložité. Veď tréneri nie sú úplne hlúpi, aby sa tí hráči objímali. Športovať sa dá aj v rúšku, hoci zasa niektorí hygienici neodporúčajú, aby sa napríklad bicyklovalo s rúškom," tvrdí Husár.

Na presný odhad, kedy by mohlo prísť k ďalším uvoľneniam, si štátny tajomník netrúfa: "Budem v piatok s pánom Sulíkom, budem sa ho na to pýtať, ako to vidí. On je ten najväčší bojovník za otváranie, najmä zo strany hospodárstva. Neviem, či mi povie niečo nové. Presný deň asi nie, ale zasadá sa stále, stále sa predkladá niečo nové. Keď sa teraz otvorili predajne do 300 m2, kde je vedľa seba sedem osem ľudí medzi regálmi, tak nevidím dôvod, prečo by napríklad stolní tenisti, ktorí sú na jednom stole dvaja vzdialení tri metre, aby nemohli v krytej hale trénovať. To isté basketbalisti, mohli trénovať bezkontaktne, volejbal detto. No neviem žiadny odhad. Keď sme to pred mesiacom prvýkrát dali, chápal som to, že nám to nepustia. Vtedy bol odhad, že jeden týždeň a medzitým uplynulo 21 dní. Toto sú otázky smer premiér SR, ale asi vám nezdvihne telefón. Aby sme sa nechápali zle, nechcem sa rúhať, nie som voči vírusu nejaký furiantský. To nie. Ale keď športová obec, vrátane nás na sekcii bude na to tlačiť, tak z toho nejaké odrobinky môžu byť."

Husár s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom v utorok prostredníctvom SOŠV adresovali výzvu predstaviteľom športových organizácií v krajine. Jej motiváciou bol apel na to, aby organizácie šetrnejšie nakladali s financiami, ktoré im prídu v týchto dňoch z ministerstva, resp. aby sa snažili pomôcť ohrozeným klubom finančne. "Zo zákona sa v druhom štvrťroku posielajú peniaze, ktoré sú vypočítané zo zákona a pre zväzy nárokovateľné. V týchto dňoch by im mali odísť. Je obdobie, v ktorom sa minimálne športuje a zväzy fungujú obmedzene. Samozrejme, tak ako sa vyplácajú učitelia, tak aj tréneri, ktorí pracujú s mládežou a sú zamestnanci zväzov peniaze zrejme poberajú, keď robia online tréningy a snažia sa o aktivity, aké sa dajú. Vyzývame ich, aby teraz šetrili a aby si urobili medzi členskou základňou nejakú komunikáciu, keď majú možnosť zo stanov tak 'per rollam', tak aby ju využili. Aby sa so základňou dohodli, ako budú sanovať a pomáhať klubom. V súvislosti s týmto chystáme jednu malú, ale významnú legislatívnu úpravu, ktorá by mohla byť budúci týždeň v parlamente, a ktorá im aspoň na túto sezónu 2020 rozviaže ruky v používaní prostriedkov. Lebo zákon tam stanovuje dosť prísne pravidlá hry. Vzhľadom k tomu, že nie je ani reprezentácia a nič sa nedeje ani v rámci talentovanej mládeže čo sa týka súťaží, tak nemôžu oficiálne minúť peniaze na tieto účely. To im umožní, aby mali život ľahší, aby mohli hlavne pomôcť trénerom a klubom."