Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Sport (R)evolution - Témou aj deti, Kuzminová: Chcem s nimi pracovať

Na snímke zľava hokejista Ľubomír Višňovský, tenistka Dominika Cibulková, biatlonistka Anastasia Kuzminová a moderátor Peter "Šarkan" Novák počas športovej konferencie Sport (R)evolution v Bratislave 18. septembra 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri téme športovania detskej populácie sa diskutujúci zhodli, že všetko sa začína na školách, kde by sa mali zaviesť povinné tri hodiny telesnej výchovy týždenne.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj hľadá investora na výstavbu športovej haly, ktorá by slúžila predovšetkým basketbalu, hádzanej a volejbalu. Predseda BSK Juraj Droba ohlásil zámer na stredajšej konferencii Sport (R)evolution a pozemok je pripravený poskytnúť za symbolickú sumu.

Droba spomenul konkrétny projekt počas diskusie ohľadom športu ako spoločenskej zodpovednosti. V spoločnosti predsedu Komisie Slovenského olympijského a športového výboru pre rozvoj športu Petra Korčoka, splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla či ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpáda Érseka zdôraznil, že aréna nemá slúžiť len Bratislavčanom, ale všetkým Slovákom.

"Bratislavský samosprávny kraj je po rôznych peripetiách v minulosti stále majiteľ pozemku na konci Petržalky pri kruhovom objazde. Môj zámer ako župana je 9,5 hektára využiť na verejnoprospešné a konkrétne športovo-rekreačné účely. Toto je výzva pre všetkých, ktorí majú chuť investovať v oblasti športovej infraštruktúry, som zásadne proti, aby sa pozemok využil na čokoľvek iné ako na rekreáciu a šport. Najradšej by som zrealizoval športovú halu s kapacitou do 3000 divákov, ktorá by slúžila predovšetkým basketbalu, hádzanej a volejbalu. Tieto športy sú dlhodobo zanedbávané v Bratislave, hoci majú obrovskú tradíciu. Priestor je dosť veľký, aby sa tam zmestili aj ďalšie športoviská. Hala však nebude, kým za mnou nepríde zväz alebo súkromný investor a nepovie, že má peniaze. Vtedy vie župa poskytnúť pozemok za 1 euro a ja budem len rád, keď sa tam urobí športovisko," zdôraznil Droba pre TASR.

Na snímke biatlonistka Anastasia Kuzminová počas športovej konferencie Sport (R)evolution v Bratislave 18. septembra 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


Korčok má skúsenosti so spoluprácou so súkromnými investormi z pozície prezidenta Slovenského atletického zväzu (SAZ), využil ju napríklad pri organizácii predvlaňajších majstrovstiev Európy v krose v Šamoríne: "Som vďačný každému, kto dá peniaze. Súkromný sektor je o spoločenskej zodpovednosti, ale nemôže byť jediný. Štát musí vytvárať podmienky, aby sa dalo športovať, má to presahy, aby štát zvýšil podporu. Juniorský a vrcholový šport sú už nadstavba a týkajú sa zväzov. V ideálnej spoločnosti by to tak bolo, ale naša spoločnosť ešte nie je pripravená na zlúčenie troch stredísk vrcholového športu (VŠC Dukla Banská Bystrica, Športové centrum polície, Národné športové centrum). Momentálne vidím najlepšie riešenie v spolupráci stredísk."

Pri téme športovania detskej populácie sa diskutujúci zhodli, že všetko sa začína na školách, kde by sa mali zaviesť povinné tri hodiny telesnej výchovy týždenne. "Potrebujeme zaistiť odbornú kvalifikovanosť ľudí, ktorí vypĺňajú voľný čas detí. Zázemie musí byť zabezpečené, toto je najdôležitejšie," povedal Érsek.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) ako hlavný organizátor namodeloval na celodennej konferencii diskusie a prednášky z rôznych sfér. Na hlavnom fóre predovšetkým o finančných a legislatívnych aspektoch športu, či organizácii podujatí. Zo zahraničných hostí prijali pozvanie splnomocnenec vlády ČR pre šport Milan Hnilička i predseda Českého olympijského výboru a šéf marketingovej komisie Medzinárodného olympijského výboru Jiří Kejval. Zo slovenských osobností nechýbali bývalý hokejista Ľubomír Višňovský, tenistka Dominika Cibulková či biatlonistka Anastasia Kuzminová.

Na snímke tenistka Dominika Cibulková počas športovej konferencie Sport (R)evolution v Bratislave 18. septembra 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


Všetci traja prispievajú rôznymi spôsobmi k zapájaniu detí do športových aktivít, Višňovský založil vlastné občianske združenie pre mladých hokejistov, Cibulková má tenisovú akadémiu, Kuzminová je napríklad ambasádorka projektu SOŠV Športuj Slovensko. "Po kariére venujem priestor a čas mojim deťom, ktoré som pre šport odsúvala na druhé miesto. Postupne by som zapájala aj ich spolužiakov, kamarátov, organizovali by sme športové víkendy. Zatiaľ sú to sny a náznaky, že chcem pracovať s deťmi. Všetci chceme odovzdávať skúsenosti, keď ste športové vzory, prijmú to od vás ľahšie a môže im to pomôcť v budúcnosti. Úspešný športovec však nemusí byť úspešný tréner, treba aj trošku pedagogiky. Možno raz, keď budú moje deti veľké, pustím sa s chuťou do trénerstva a budem na to pripravená," povedala Kuzminová.