Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Rusi priznali doping, ale odmietli teóriu štátom riadeného systému

Doping Foto: TASR/AP

Ruskí predstavitelia však odmietajú teóriu, podľa ktorej išlo o štátom riadený systém užívania zakázaných podporných látok.

New York 28. decembra (TASR) - Ruskí predstavitelia prvýkrát priznali rozsiahly doping, ktorý využívali ich športovci pri dosahovaní lepších výsledkov. Naďalej však odmietajú teóriu, podľa ktorej išlo o štátom riadený systém užívania zakázaných podporných látok.

Anna Anceliovičová, ktorá zastáva funkciu zastupujúcej riaditeľky národnej Ruskej antidopingovej agentúry, v rozhovore pre denník New York Times uviedla, že v súvislosti s užívaním dopingu išlo o "inštitučnú konšpiráciu."

Po zverejnení rozhovoru RUSADA prostredníctvom agentúry TASS uviedla, že slová Anceliovičovej v NY Times "boli prekrútené a vytrhnuté z kontextu". Vedenie RUSADA opäť zdôraznilo, že doping bol akciou jednotlivcov a nie systémom, ktorý riadil štát.

Správa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) informovala o tom, že v Rusku bolo do dopingovej schémy zapojených viac ako tisíc športovcov. V antidopingových laboratóriách sa manipulovalo so vzorkami, pozitívne testy sa likvidovali alebo sa nahrádzali "čistými".

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý týždeň začal disciplinárne konanie s 28 ruskými športovcami, ktorí sú podozriví z manipulácie s dopingovými vzorkami na ZOH 2014 v Soči.