Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

WADA žiada vylúčiť Rusko na štyri roky zo športových súťaží

Muž kráča okolo budovy Ruského olympijského výboru v Moskve 9. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Dáta, ktoré získala WADA z moskovského laboratória, obsahovali údajne až tisíce zmien.

Montreal 25. novembra (TASR) - Kontrolná komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) žiada pre Rusko a jeho športovcov štvorročný dištanc za manipuláciu a falšovanie dát z moskovského antidopingového laboratória.

Komisia svoj návrh zdôvodnila v 26-stranovej správe. Jej šéf Jonathan Taylor pre nemeckú televíziu ARD uviedol, že očakáva potvrdenie návrhu sankcií na základe predložených dôkazov. Definitíva má padnúť 9. decembra na zasadnutí exekutívy WADA v Paríži.

Niektorí ruskí športovci by podľa návrhu komisie, ktorá má na starosti kontrolu dodržiavanie predpisov, mohli štartovať na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu i na ZOH 2022 v Pekingu iba pod neutrálnou vlajkou a iba ak splnia predpísané antidopingové podmienky. Informovali o tom agentúry AFP a SID.

Pre Rusko by zároveň platil zákaz usporiadať akékoľvek vrcholné športové podujatie na obdobie štyroch rokov. Petrohrad by preto mal vypadnúť z menoslovu dejísk futbalových ME 2020 a ohrozená by bola aj účasť reprezentácie Ruska na tomto šampionáte. Petrohrad mal hostiť štyri zápasy, podľa agentúry AP by sa mohli odohrať v Štokholme. UEFA by musela určiť aj nový štadión pre finále Ligy majstrov 2021, ktoré malo byť rovnako v Petrohrade. Na medzinárodné športové podujatia by mali štyri roky zákaz vstupu aj ruskí funkcionári.

Dáta, ktoré získala WADA z moskovského laboratória, obsahovali údajne až tisíce zmien. Pozitívne dopingové nálezy tak mohli byť odstránené. Sprístupnenie dát bolo jednou z podmienok WADA pre opätovné začlenenie Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) do celosvetovej organizácie. Rusi ich poskytnutie viackrát odložili, napokon však stihli termín a WADA ich prijala späť. Po analýze však kompetentní odhalili nezrovnalosti, posledné zmeny údajov v dátach mali nastať v decembri minulého a v januári tohto roka.