Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Sagan a Good Angels sa stali víťazmi ankety OVB Športovec roka

Na kombosnímke cyklista Peter Sagan a basketbalistky Good Angels Košice. Foto: TASR

Sagan triumfoval pred hokejistom M. Hossom. Basketbalistky získali ocenenie prvýkrát.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Cyklista Peter Sagan a basketbalistky Good Angels Košice sa stali vo svojich kategóriách držiteľmi titulov v tradičnej ankete Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN) OVB Športovec roka 2013. Výsledky vyhlásili v piatok na slávnosti v opernej sále novostavby Slovenského národného divadla v Bratislave.

Sagan triumfoval pred hokejistom Mariánom Hossom a zjazdárkou Veronikou Velez-Zuzulovou. V kategórii kolektívov v najtesnejšom súboji v histórii ankety basketbalistky Good Angels Košice zvíťazili len o dva body pred družstvom tenistiek Slovenska v Pohári federácie. Už po štvrtý raz bola vyhlásená aj Športová legenda, o ktorej rozhodol výbor KŠR SSN. Ocenenie si prevzal najlepší slovenský hádzanár 20. storočia, držiteľ štyroch medailí z majstrovstiev sveta (aj zlatej z MS 1967) Anton Frolo.



Suverénny Peter Sagan

Peter Sagan, ktorý v tomto roku dosiahol vo svetovom profesionálnom pelotóne najvyšší počet víťazstiev (22), zvíťazil presvedčivo a zavŕšil tak pozoruhodnú postupku – v roku 2011 skončil v ankete tretí, vlani tesne druhý. Jeho meno tohto roku chýbalo len na dvoch hlasovacích lístkoch a až 90 zo 102 hlasujúcich ho zaradilo na prvé miesto. Hossu, hviezdu hokejovej NHL a víťaza Stanleyho pohára, predstihol výrazne - o 210 bodov. Spomedzi tohtoročných laureátov má práve Hossa najviac umiestnení v top 10 v doterajších ročníkoch ankety – až osem. Tretie miesto obsadila zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová, ktorá v predošlej sezóne skončila tretia v celkovej klasifikácii slalomu Svetového pohára, keď v prestížnom seriáli vyhrala dve súťaže.



Niektorí ocenení na odovzdávaní cien neboli

Na slávnostné odovzdávanie však neprišiel ani jeden z trojice víťazov. Za Sagana prebral cenu jeho otec Ľubomír. "Ospravedlnil sa. Tým že má také dobré výsledky, vyplývajú z toho aj určité povinnosti voči tímu a sponzorom. Majú nakrúcanie v Taliansku, takže sa musel prispôsobiť a musel ostať tam. Vrátiť by sa mal v pondelok večer a Vianoce by mal stráviť doma. Veľmi ho to mrzí a rád by tu bol. Fanúšikom by sa chcel osobne poďakovať za povzbudzovanie a za to, že mu držali palce," uviedol jeho otec. "Všetky jeho víťazstvá ma potešili. Vnímam to tak, že si to právom zaslúžil. Je to pekné, taká postupka 3, 2, 1. Budúci rok sa bude snažiť obhájiť toto víťazstvo," dodal.


Chýbali aj Velez-Zuzulová, ktorú vyradilo zranenie a Marián Hossa si zase musel plniť povinnosti v nabitom programe jeho Chicaga Blackhawks v NHL. Za neho prebrala cenu jeho mama Marika: "Sme na Mariána pyšní, tento rok bol veľmi úspešný. Stanley cup vyhral už po druhý raz, ale bolo to niečo úžasné, krásna atmosféra, jedinečné spomienky... Marián ďakuje všetkým fanúšikom za podporu, za hlasy v ankete. Veľmi si váži, že je druhý najlepší na Slovensku."

Zuzulová sa objavila v TOP 10 už piaty krát

Velez-Zuzulová sa v prvej desiatke objavila už po piaty raz, rovnako ako hokejista Zdeno Chára, ktorý skončil piaty. Kapitána finalistu Stanleyho Cupu, tímu Bostonu Bruins, predstihol ešte ďalší hokejista Chicaga Blackhawks Michal Handzuš na štvrtom mieste. Handzuš sa do prvej desiatky dostal premiérovo, takisto ako aj šiesty v poradí, motocyklista Ivan Jakeš, ôsmy chodec Matej Tóth, i desiaty vodný slalomár Alexander Slafkovský. Spomedzi doterajších víťazov novinárskej ankety sa do tohtoročnej top 10 dostala len biatlonistka Anastasia Kuzminová na siedmom mieste. Medzi elitou sa objavila už štvrtýkrát. Po druhý raz je medzi najlepšími futbalista Marek Hamšík. Tesne za prvou desiatkou skončila vlaňajšia víťazka, strelkyňa Zuzana Štefečeková.

"Bez podpory rodiny, partnerov a ľudí, ktorí sú okolo mňa v podstate celý život, by som to nedokázal. Dúfam, že január 2014 bude lepší, ako ten predošlý. Do príprav na ďalší ročník sme dali všetko, máme nachystanú novú motorku. Trošku ma pribrzdilo moje staré zranenie, pretože som absolvoval operáciu ramena, ale som pripravený dobre. Na Dakar odlietam 1. januára," uviedol Jakeš.

Vodný slalomár Slafkovský na ceste do SND zablúdil

Na snímke vodný slalomár Alexander Slafkovský, ktorý sa v ankete jednotlivcov umiestnil na 10. mieste.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Slafkovský si užil zaujímavý program už pred začiatkom slávnosti. Do novostavby SND totiž vkročil zlým vchodom. "Vošiel som služobným vchodom a najprv som videl všetky útroby a potom ma museli telefónom vyviesť von zozadu cez zákulisie a cez pódium. Až potom som sa dostal k hlavnému vchodu. Takže prvé pocity boli ako 'sedlák v meste'," zasmial sa úspešný vodák. "Ale veľmi si cením, že som sa dostal medzi najlepších desať. Je to pre mňa veľká česť. Začiatok bol rozpačitý, ale vrchol sezóny dopadol tak ako sme plánovali. Podarilo sa mi to vygradovať a nakoniec to vyšlo. Síce ako víno - v 30 rokoch, ale radšej teraz ako nikdy," dodal Slafkovský, ktorý si prebral cenu aj v kategórii kolektívov - tretie miesto za hliadku 3xC1.

Premiéra Mateja Tótha

Na snímke chodec Matej Tóth, ktorý sa v ankete jednotlivcov umiestnil na 8. mieste.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Premiéru v Top 10 si užil aj ôsmy Matej Tóth: "Je pre mňa česť, že som sa ocitol v prvej desiatke, presadiť sa v takej silnej konkurencii slovenských športovcov je úspech. Som veľmi šťastný a z pohľadu ankiet je to určite môj najväčší úspech. Ak by som mal hodnotiť celý svoj rok, môžem povedať, že určite bol najúspešnejší. Vyšli mi majstrovstvá sveta, ktoré sú pre nás atlétov vrcholom. Vlastne niet pretekov, ktoré by ma sklamali. Veľmi si vážim aj tretie miesto na EP, boli to veľké emócie v domácom prostredí. Chodecky som vyrastal v Dudinciach, dokázal som sa vyrovnať s tlakom a získal som medailu. Úspechov však bolo veľa."

Najlepší kolektív sú basketbalistky z Good Angels Košice

V kategórii kolektívov sa odohral najdramatickejší súboj o víťazstvo v histórii ankety. Basketbalistky Good Angels Košice, štvrtý najlepší tím predošlého ročníka Európskej ligy, premenili vo víťazstvo hneď prvé umiestenie v najlepšej trojke. "Teší nás, že sme získali ocenenie a naše výkony pritiahli pozornosť. Aj v ďalšom roku by sme chceli dosiahnuť podobné úspechy. Dostať sa do Final Eight a získať štvrté alebo vyššie umiestnenie, by bolo super. Uplynulý rok bol pre náš klub jednoznačne úspešný, aj to štvrté miesto je krásne," uviedla krídelníčka Lucia Kupčíková.
Na snímke kapitánka basketbalistiek Good Angeles Košice Lucia Kupčíková, ktoré zvíťazili v ankete medzi kolektívmi.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

O vlások za nimi skončilo družstvo tenistiek Slovenska, ktoré postúpilo do semifinále Pohára federácie a tesne mu ušiel postup do finále. Družstvo tenistiek SR (samozrejme, v inom zložení) je v Top3 kolektívov druhýkrát. "Pre samotný tenis je to veľká česť, že figurujeme medzi ocenenými. Fed cup a Davis cup boli na Slovensku vždy niečím výnimočným. Tento rok sme dosiahli celkom pekný výsledok, boli sme blízko aj k väčšiemu, no nepodarilo sa. Teraz máme pred sebou v 1. kole ťažkého súpera, bude to náročné, ale máme tím, ktorý tak ako teraz, môže útočiť na finále aj ďalšie roky. Uvidíme, ako to dopadne a verím, že aj v tejto ankete budeme ešte figurovať," povedal kapitán fedcupového tímu Matej Lipták.


V 21. ročníku ankety Športovec roka v ére slovenskej štátnej samostatnosti hlasovalo 102 športových novinárov, ktorí dali svoje hlasy spolu 43 jednotlivcom a 17 športovým kolektívom.

Stručné charakteristiky laureátov ankety OVB Športovec roka 2013

JEDNOTLIVCI



Peter Sagan sa teší z víťazstva na pretekoch GP Montreal. 15. septembra 2013 v Montreale
Foto: TASR/AP
1. Peter Sagan (cestná cyklistika) Narodený 26. januára 1990 v Žiline. Člen tímu Cannondale. V top 10 ankety je tretí raz za sebou, v roku 2011 bol tretí a v roku 2012 druhý. V profesionálnom pelotóne v roku 2013 dosiahol 22 víťazstiev, najviac na svete. Vo svetovom rebríčku UCI bol štvrtý, v prestížnej ankete Velo d'Or dokonca tretí. Na Tour de France vyhral jednu etapu, štyrikrát bol druhý a dvakrát tretí, pričom obhájil zelený dres. Vyhral klasické preteky Gent-Wewelgem, Brabantský šíp a Grand Prix Montrealu. Po dve etapy vyhral na Tirreno-Adriatico aj na Okolo Švajčiarska. Druhý skončil v klasike Miláno – San Remo a na Okolo Flámska. Na MS vo Florencii bol šiesty v pretekoch jednotlivcov a s tímom Cannondale siedmy v časovke družstiev. V etapových pretekoch spolu získal päť zelených tričiek pre najaktívnejšieho jazdca.

Marián Hossa oslavuje gól.
Foto: TASR/AP Photo
2. Marián Hossa (ľadový hokej) Narodený 12. januára 1979 v Starej Ľubovni. Hráč tímu NHL Chicago Blackhawks. V top 10 ankety je už ôsmy raz, je najčastejší laureát spomedzi tohtoročných. V roku 2006 skončil tretí, v rokoch 2007 aj 2010 štvrtý, 2008 piaty, 2003, 2004 a 2009 desiaty. Patril medzi dominantné osobností tímu zámorskej NHL Chicago Blackhawks, ktorý získal Stanley Cup. V play-off bol celkove šiesty najlepší strelec a siedmy najproduktívnejší hráč. V ankete Zlatý puk o najlepšieho hokejistu Slovensku skončil v absolútnom poradí druhý za víťazným Chárom, vyhlásili ho za najlepšieho útočníka.

Slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová dosiahla 13. pódiové umiestenie vo Svetovom pohári. Vo finálovom slalome v rakúskom Schladmingu skončila druhá o 12 stotín za domácou Rakúšankou Michaelou Kirchgasserovou
Foto: TASR/Michal Svítok
3. Veronika Velez-Zuzulová (zjazdové lyžovanie) Narodená 15. júla 1984 v Bratislave. Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a SkiZu Bratislava. Tréneri Romain Velez a Timotej Zuzula. V top 10 ankety je už piaty raz – v rokoch 2007 aj 2008 bola šiesta, v rokoch 2011 aj 2012 deviata. Tesne pred vlaňajším Silvestrom sa v rakúskom Semmeringu tešila z premiérového triumfu v slalome SP, zakrátko v paralelnom slalome SP v Mníchove pridala druhý triumf a v Moskve bola druhá. V konečnej klasifikácii slalomu v seriáli SP 2012/13 skončila tretia, v celkovom poradí SP dvanásta. Na MS v Schladmingu bola v slalome siedma.

Na Námestí SNP v centre Banskej Bystrice sa uskutočnili oslavy Stanleyho pohára, ktorý počas uplynulej sezóny s tímom NHL Chicago Blackhawks získal útočník a banskobystrický rodák Michal Handzuš. Na snímke Michal Handzuš (vpravo) pomáha pri pití šampanského z trofeje jednému z fanúšikov, ktorí túto možnosť vyhrali v charitatívnej dražbe. Banská Bystrica 8. augusta 2013.
Foto: TASR/Dušan Hein
4. Michal Handzuš (ľadový hokej) Narodený 11. marca 1977 v Banskej Bystrici. Hráč tímu NHL Chicago Blackhawks. V top 10 ankety je nováčik. V play-off Stanley Cupu patril medzi najplatnejších hráčov víťazného tímu Chicaga Blackhawks a po finálovej sérii s Bostonom Bruins sa ako ôsmy Slovák v histórii tešil z vytúženého zisku najcennejšej klubovej trofeje sveta.

Slovenský obranca Bostonu Bruins Zdeno Chára (33)
Foto: TASR
5. Zdeno Chára (ľadový hokej) Narodený 18. marca 1977 v Trenčíne. Hráč tímu NHL Boston Bruins. V top 10 ankety je už piaty raz – v roku 2004 skončil štvrtý, v rokoch 2009 a 2011 druhý, v roku 2012 šiesty. V NHL patril medzi dominantné osobnosti Bostonu Bruins, ktorý ako kapitán priviedol až do finále Stanley Cupu. Bol druhý najproduktívnejší obranca play-off. Na Slovensku sa už štvrtý raz stal absolútnym víťazom ankety Zlatý puk o najlepšieho hokejistu sezóny, získal aj trofej pre najlepšieho obrancu.

Slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš na KTM počas 10. etapy na 35. ročníku pretekov Rely Dakar, 15. januára 2013. V 10. etape, ktorá viedla z argentínskej Cordoby do La Riojy, obsadil Jakeš šieste miesto. V celkovej klasifikácii si udržal vynikajúcu štvrtú priečku.
Foto: TASR/AP
6. Ivan Jakeš (motorizmus) Narodený 23. októbra 1973 v Myjave. Člen NAD RESS Adventure Teamu. V top 10 ankety je nováčik. Na extrémne náročnej Rely Dakar v Južnej Amerike skončil v kategórii motocyklistov na stroji KTM 450 Rally Replica celkove štvrtý, pričom v 8. etape bol tretí. Na najťažšej rely na svete dosiahol najlepší slovenský výsledok v histórii.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas vytrvalostných pretekov 1. kola Svetového pohára v biatlone na 15 km vo švédskom Östersunde 28. novembra 2013.
Foto: TASR/AP
7. Anastasia Kuzminová (biatlon) Narodená 28. augusta 1984 v Ťumeni (Rusko). Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Tréneri Daniel Kuzmin a Juraj Sanitra. V top 10 ankety je štvrtý raz – v rokoch 2009 aj 2011 skončila piata, v roku 2010 zvíťazila. V seriáli Svetového pohára skončila celkove siedma, v pretekoch SP v Anterselve vyhrala na 7,5 km, okrem toho bola v sezóne dvakrát druhá a dvakrát tretia, do novej sezóny vstúpila zase druhým miestom. Na MS v Novom Měste na Morave skončila na 15 km štvrtá.

Matej Tóth
Foto: TASR
8. Matej Tóth (atletika) Narodený 10. februára 1983 v Nitre. Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Jeho tréner bol do októbra Juraj Benčík, v súčasnosti je to Matej Spišiak. V top 10 ankety je nováčik. Na Európskom pohári v Dudinciach bol na 20 km tretí a na svetovom šampionáte v Moskve dosiahol svoj zatiaľ najvýraznejší výsledok na MS – piate miesto na 50 km. Bolo to aj najlepšie umiestenie Slováka na atletických MS 2013.

Marek Hamšík sa teší po strelení gólu
Foto: TASR/AP
9. Marek Hamšík (futbal) Narodený 27. júla 1987 v Banskej Bystrici. Hráč tímu talianskej Serie A SSC Neapol. V top 10 ankety je druhý raz, v roku 2009 skončil šiesty. V tíme SSC Neapol, ktorý v sezóne 2012/13 skončil v talianskej Serii A na pozícii vicemajstra a s úspechom pôsobil v skupinovej fáze Ligy majstrov, je kľúčový hráč a dominantná osobnosť ofenzívy. Vo vlaňajšej a do novembrového zranenia aj v tejto sezóne bol jeden z najlepších strelcov i najproduktívnejších hráčov Serie A.

Na snímke slovenský reprezentant Alexander Slafkovský vo finále C1 mužov na MS vo vodnom slalome v pražskej Troji v sobotu 14. septembra 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
10. Alexander Slafkovský (vodný slalom) Narodený 11. marca 1983 v Liptovskom Mikuláši. Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a KTK Dukla Liptovský Mikuláš Jeho tréner je Stanislav Gejdoš. V top 10 ankety je nováčik. Ziskom striebra v singlkanoe na MS v Prahe-Troji dosiahol najcennejší slovenský výsledok roka na MS v olympijských disciplínach. S hliadkou 3xC1 získal tituly majstra sveta aj Európy. V seriáli SP v C1 skončil celkove piaty, vyhral preteky SP v Augsburgu.

KOLEKTÍVY



Na snímke hráčky Good Angels Košice.
Foto: TASR/František Iván
1. Basketbalistky Good Angels Košice Vo Final Eight Európskej ligy v Jekaterinburgu dosiahol tím štvrtým miestom historický úspech klubu. Pod vedením trénera Maroša Kováčika sa oň zaslúžili hráčky Sverrisdóttir, Bálintová, Hruščáková, Kulichová, Pindrochová, Kupčíková, Krivačevičová, Bojovičová, Lacyová, Quigleyová a Piersonová, ako aj generálny manažér Daniel Jendrichovský. Tím okrem toho vyhral aj slovenskú extraligu (desiaty raz) i nadnárodnú maďarsko-slovenskú ligu. Úspešne si počína aj v prebiehajúcom ročníku Európskej ligy. Medzi laureátmi ankety sú basketbalistky Good Angels Košice po prvý raz.

Slovenský fedcupový tím - zľava - Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, nehrajúci kapitán Matej Lipták, Dominika Cibulková a Jana Čepelová.
Foto: TASR/AP
2. Tenistky Slovenska vo FedCupe Vo štvrťfinále Pohára federácie v Niši Slovenky zdolali domáce Srbsko 3:2 a v semifinále proti favorizovanému Rusku v Moskve po prvom dni senzačne viedli 2:0, napokon však prehrali 2:3 a zostali tesne pred bránami finále. Na úspechoch v Pohári federácie sa podieľali Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová, ako kapitán tím viedol Matej Lipták. Družstvo tenistiek SR je v prvej trojke najúspešnejších kolektívov v ankete druhý raz, v roku 2002 skončilo druhé.

Slovenská mužská hliadka v kategórii C1 v zložení Michal Martikán (vpravo), Alexander Slafkovský (v strede) a Matej Beňuš získali na MS vo vodnom slalome v pražskej Troji v sobotu 14. septembra 2013 zlaté medaily. Na snímke radosť po zisku medaily.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
3. Hliadka 3xC1 vo vodnom slalome V roku 2013 dominovala na oboch vrcholných medzinárodných súťažiach, aj keď nemala na nich úplne totožné zloženie. Na ME v Krakove zvíťazila v zložení Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Jerguš Baďura, na MS v Prahe-Troji sa spolu s Beňušom a Slafkovským zo zlatej medaily radoval Michal Martikán. Trénersky má hliadku na starosti Jozef Martikán. Medzi tromi najúspešnejšími kolektívmi v novinárskej ankete je hliadka 3xC1 štvrtý raz (pravda, nie vždy v rovnakom v rovnakom zložení) – v roku 1997 bola druhá, v rokoch 2003 aj 2007 tretia.



VÝSLEDKY ANKETY KŠR SSN „OVB ŠPORTOVEC ROKA 2013”



/Hlasovalo 102 novinárov. Čísla za menom a športovým odvetvím znamenajú postupne počet bodov, v zátvorke celkový počet umiestení na 1., 2. a 3. mieste na jednotlivých lístkoch a napokon údaj, na koľkých lístkoch sa objavilo meno laureáta. Hlasy dostalo spolu 43 jednotlivcov a 17 kolektívov./

JEDNOTLIVCI



1. Peter SAGAN, cestná cyklistika 980 (90 - 5 - 3) 100x

2. Marián HOSSA, ľadový hokej 770 ( 6 – 51 - 12) 95x

3. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ, zjazdové lyžovanie 576 ( 1 – 15 - 22) 91x

4. Michal HANDZUŠ, ľadový hokej 405 ( 3 - 6 - 16) 69x

5. Zdeno CHÁRA, ľadový hokej 329 ( 1 - 4 - 9) 57x

6. Ivan JAKEŠ, motocyklový šport 312 ( 0 - 3 - 7) 66x

7. Anastasia KUZMINOVÁ, biatlon 274 ( 0 - 4 - 4) 53x

8. Matej TÓTH, atletika 259 ( 0 - 0 - 4) 66x

9. Marek HAMŠÍK, futbal 245 ( 0 - 3 - 6) 45x

10. Alexander SLAFKOVSKÝ, vodný slalom 225 ( 0 - 4 - 4) 49x

11. Zuzana ŠTEFEČEKOVÁ, športová streľba 163 ( 0 - 0 - 1) 45x

12. Dominik GRAŇÁK, ľadový hokej 148 ( 0 - 1 - 4) 31x

13. Peter VELITS, cestná cyklistika 143 ( 0 - 3 - 1) 35x

14. Lukáš DIVIŠ, volejbal 119 35x

15. Erik VARGA, športová streľba 94 ( 0 - 1 - 2) 22x

16. Daniela HANTUCHOVÁ, tenis 85 ( 0 - 0 - 1) 25x

17. Richard VARGA, triatlon 73 ( 0 - 0 - 1) 18x

18. Jana DUKÁTOVÁ, vodný slalom 64 ( 0 - 0 - 2) 20x

19. Henrieta FARKAŠOVÁ, paralympionička 43 ( 0 - 0 - 1) 10x

20. Martin VACULÍK, motocyklový šport 41 ( 0 - 0 - 1) 9x

21. Danka BARTEKOVÁ, športová streľba 35 ( 0 - 1 - 0) 11x

22. Dominika MULTÁŇOVÁ, fitnes 23 ( 1 - 0 - 0) 4x

23. Tatiana JANÍČKOVÁ, cyklotrial 21 7x

24. Martin STRAŇOVSKÝ, hádzaná 18 5x

25. Matej BEŇUŠ, vodný slalom 15 6x

26.István LÉVAI, grécko-rímske zápasenie 15 7x

27. Veronika VADOVIČOVÁ, paralympionička 14 3x

28. Dominika CIBULKOVÁ, tenis 13 5x

29. Ľubomír PIŠTEJ, Barbora BALÁŽOVÁ, stolný tenis 12 5x

30. Ladislav a Peter ŠKANTÁROVCI, vodný slalom 11 4x

31. Anton GAVEL, basketbal 11 4x

32. Peter HÁMOR, horolezectvo 9 ( 0 - 1 - 0) 1x

33. Branislav PASTOR, horolezectvo 8 ( 0 - 0 - 1) 1x

34. Martina KOHLOVÁ, rýchlostná kanoistika 6 3x

35. Peter a Pavol HOCHSCHORNEROVCI, vodný slalom 6 1x
Sabina PLEVÁKOVÁ, fitnes 6 1x
Štefan ROSINA, automobilový šport 6 1x

38. Ivana KMEŤOVÁ, Martina KOHLOVÁ, rýchl. kanoistika 4 2x

39. Adrián MATUŠÍK, paralympionik 3 1x

Ján SOTÁK, kulturistika 3 1x

41. Lucia DEBNÁROVÁ, armwrestling 2 1x

42. Richard GONDA, automobilový šport 1 1x

Jana PURDJAKOVÁ, kulturistika 1 1x

KOLEKTÍVY

1. Basketbalistky Good Angels Košice 170 (34 – 26 – 16) 76x

2. Tenistky Slovenska vo FedCupe 168 (32 – 30 – 12) 74x

3. Hliadka 3xC1 vodných slalomárov 99 (21 - 9 - 18) 48x

4. Štvorkajak SR na 1000 m 46 ( 5 - 9 - 13) 27x

5. Družstvo hokejbalistov Slovenska 44 ( 6 - 9 - 8) 23x

6. Hokejisti HC Slovan Bratislava 26 ( 2 - 7 - 6) 15x

7. Družstvo strelcov SR – trapistov 17 ( 0 - 3 - 11) 14x

8. Družstvo futbalistov SR do 17 rokov 14 ( 0 - 4 - 6) 10x

9. Hliadka 3xC2 vodných slalomárov 10 ( 1 - 1 - 5) 7x

10. Družstvo strelkýň SR – skeetárok 5 ( 0 - 2 - 1) 3x

11. Družstvo rafteriek SR 3 ( 1 - 0 - 0) 1x

Družstvo SR v ľadovom hokeji 3 ( 0 - 1 - 1) 2x

13. Družstvo volejbalistov SR 2 ( 0 - 1 - 0) 1x

Hokejisti HKm Zvolen 2 ( 0 - 0 - 2) 2x

15. Miešaná štafeta SR v biatlone 1 ( 0 - 0 - 1) 1x

Družstvo florbalistov SR 1 ( 0 - 0 - 1) 1x

Kolkári ŽP Šport Podbrezová 1 ( 0 - 0 - 1) 1x