Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Šport: Slovensko vyšle na Svetové hry štrnásť športovcov

Roman Buček, foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Vo výprave sú viacerí adepti na medailu. Získať dva cenné kovy v kickboxe a v muay thai chce najlepšia slovenská športovkyňa v bojových športoch Monika Chochlíková.

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovensko vyšle na Svetové hry 2022 do Birminghamu dokopy štrnásť športovcov. V meste ležiacom v americkom štáte Alabama budú súťažiť o cenné kovy v neolympijských športoch a disciplínach od 7. do 17. júla 2022.

Slovenskú výpravu na Svetové hry prvýkrát vysiela Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Doteraz patrila táto kompetencia Konfederácii športových zväzov, ktorá však v predošlých rokoch zanikla.

Svetové hry v neolympijských športoch majú tradíciu už od roku 1981 a takisto ako olympijské hry sa konávajú v štvorročných intervaloch. Svetové hry podporuje Medzinárodný olympijský výbor. "Na rozdiel od olympijských hier národné olympijské výbory nie sú zodpovedné za nomináciu športovcov a ich sprievodu. Účastníkov nominujú svetové športové organizácie na základe výsledkov z majstrovstiev sveta alebo zo svetových rebríčkov, prípadne národné športové federácie podľa pridelených kvót. V jednotlivých športoch je nižší počet štartujúcich, a tak šancu dostať sa na toto podujatie majú naozaj iba tí najlepší z najlepších. Slovensko môže na základe rozhodnutia medzinárodných federácií postaviť 14 športovcov v 14 súťažiach v 11 športoch," uviedol pre web olympic.sk vedúci slovenskej výpravy a športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

Vo výprave sú viacerí adepti na medailu. Získať dva cenné kovy v kickboxe a v muay thai chce najlepšia slovenská športovkyňa v bojových športoch Monika Chochlíková. Svoju výkonnosť potvrdila aj minulotýždňovým triumfom v zápase v thajskom boxe v Brne. Na Svetových hrách 2017 vo Vroclave bola vo váhe do 52 kg strieborná, keď vo finále prehrala s Ruskou Annou Poskrebyševovou.

Šancu na kvalitný výsledok má aj ďalšia kickboxerka Alexandra Filipová, ktorá bola pred rokom na MS bronzová. Na najvyššie priečky môže pomýšľať aj svetová rekordérka v plutvovom plávaní na 400 m BF Zuzana Hrašková. O cenné kovy môže zabojovať karatistka Ingrida Suchánková, ktorá sa stala v kumite do 61 kg majsterkou Európy. Pred štyrmi rokmi na Svetových hrách vo Vroclave získala bronz. Silová trojbojárka Ivana Horná bola pred zopár dňami bronzová na majstrovstvách sveta v klasickom silovom trojboji IPF.

Do Birminghamu cestuje aj dvojica lukostrelcov, v neolympijskej terénnej lukostreľbe sa predstaví účastníčka OH v Tokiu a vlani bronzová na ME v olympijskom luku Denisa Baránková. Medzi mužmi sa o ďalší kvalitný výsledok po 4. mieste na minulotýždňových ME v Mníchove pokúsi v disciplíne terčovej lukostreľby kladkový luk Jozef Bošanský. Na hry sa kvalifikovala aj duatlonistka Nikola Čorbová, rýchlostný kanoista Martin Nemček, thajský boxer Lukáš Mandinec, vodný lyžiar Martin Bartalský, parašutista Roman Dubský či tanečníci v štandardných tancoch Dušan Gruľa a Giana Cragnoliniová. Bartalský s Dubským štartovali už na Svetových hrách 2013.

Do Alabamy pricestuje viac ako 3600 športovcov, ktorí sa predstavia v 223 disciplínach 58 odvetví 34 športov. Na doterajších desiatich edíciách Svetových hier nazbierali najhodnotnejšiu medailovú zbierku športovci Talianska (153 zlatých, 147 strieborných a 141 bronzových kovov) pred USA (145 – 129 – 105), Nemeckom (138 – 111 – 140), ZSSR, resp. Ruskom (137 – 110 – 71) a Francúzskom (103 – 101 – 105). Historicky najúspešnejším účastníkom Svetových hier je nemecký plutvový plavec Jürgen Kolenda, ktorý si v rokoch 1981 a 1985 vybojoval spolu 11 zlatých medailí.

Slováci získali dovedna 23 medailí (5 – 9 – 9). Bez cenného kovu odchádzali len z Den Haagu 1993 a Cali 2013. Najúspešnejšiu účasť si slovenská výprava pripísala v Kaohsiungu 2009 (2 – 3 – 3). Najúspešnejším športom je kulturistika (3 – 4 – 3) pred karate (1 – 2 – 2) a rybolovnou technikou (1 – 1 – 1). Aspoň jedným cenným kovom sa Slováci mohli pochváliť aj v kickboxe, parašutizme, športovom aerobiku a vo vodnom lyžovaní. Informoval web olympic.sk.

Kvalifikovaní športovci na Svetové hry 2022:

tanečný šport: Dušan Gruľa, Giana Cragnoliniová (štandardné tance)
parašutizmus: Roman Dubský (Canopy Piloting)
silový trojboj: Ivana Horná (do 72 kg)
thajský box: Lukáš Mandinec (do 63,5 kg), Monika Chochlíková (do 51 kg)
vodné lyžovanie: Martin Bartalský (slalom)
plutvové plávanie: Zuzana Hrašková (100 m BF)
kickbox: Alexandra Filipová (do 70 kg), Monika Chochlíková (do 52 kg)
karate: Ingrida Suchánková (kumite do 61 kg)
duatlon: Nikola Čorbová (duatlon)
rýchlostná kanoistika: Martin Nemček (K1 maratón, K1 kratšia maratónska trať)
lukostreľba: Jozef Bošanský (terčová lukostreľba - kladkový luk), Denisa Baránková (terénna lukostreľba - olympijský luk)