Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Špeciálne olympiády Slovensko oslávili 25. výročie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Presne o sto dní sa začnú v Spojených arabských emirátoch Svetové hry, na ktorých by malo Slovensko reprezentovať 65 športovcov v desiatich rôznych športoch.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Špeciálne olympiády Slovensko oslávili 25. výročie svojho založenia. Organizácia združuje viac ako 3000 športovcov s mentálnym postihnutím, ich trénerov, dobrovoľníkov a podporovateľov.

"Je to krásny príbeh, ktorý oslovuje milióny ľudí na svete. Na začiatku som nevedela, čo to prinesie a ako ma to vtiahne. Cítim sa však obohatená našimi športovcami. Ich radosť, úsilie a vďaka sú tak neskutočne inšpirujúce a nabíjajúce energiou, že nič krajšie si neviem predstaviť," povedala pre TASR na pondelkovom galavečere prezidentka Eva Lysičanová, ktorá je na čele organizácie od jej vzniku.

Špeciálne olympiády Slovensko pripravili počas svojej existencie desať letných a zimných Národných hier a takisto organizujú pravidelné majstrovstvá Slovenska v unifikovanom futbale, atletike, stolnom tenise, plávaní a lyžovaní. "Umožnili sme deťom, mladým ľudom a dospelým športovať a súťažiť v 12 olympijských a troch neolympijských disciplínach. Sme uznávaná organizácia a súčasť Special Olympic International. Na Slovensku sme jedna veľká rodina," doplnila Lysičanová.

Presne o sto dní sa začnú v Spojených arabských emirátoch Svetové hry, na ktorých by malo Slovensko reprezentovať 65 športovcov v desiatich rôznych športoch. Súčasťou pondelkovej slávnosti bola aj módna prehliadka, na ktorej predstavili oficiálne oblečenie od spoločnosti Demišport. "Verím, že tak, ako čičmiansky vzor prináša šťastie slovenským športovcom, prinesie ho aj našim špeciálnym olympionikom. Túžbu víťaziť máme všetci rovnakú," uviedla národná riaditeľka Eva Gažová.

Špeciálne olympiády založila pred 50 rokmi sestra bývalého amerického prezidenta J. F. Kennedyho Eunice. Jeho druhá sestra Rosemary bola mentálne postihnutá a Eunice ju zapojila do života prostredníctvom športu. Jej heslo bolo: "Na športovisku sme si všetci rovní."