Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Voľnočasové poukazy majú byť motiváciou pre zväzy, aj pre rodičov

Na snímke Radovan Sloboda. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Časový horizont spustenia poukazov by mal byť do konca volebného obdobia, ešte predtým ho však plánujú otestovať.

Bratislava 28. mája (TASR) - Dostať deti od tabletov a prinútiť ich k väčšiemu záujmu o šport by mohli nové voľnočasové poukazy. To je zámer podpredsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovana Slobodu, ktorý verí, že sa celý projekt spustí do konca volebného obdobia. Pre TASR zdôrazňuje, že v rámci dotovania poukazov by sa zmenilo aj financovanie športových zväzov a dúfa, že práve vďaka tomu budú kluby ešte viac lákať deti na športoviská.

Poukazy by mali pokryť všetky voľnočasové aktivity detí od prvej triedy základnej školy po štvrtý ročník strednej školy. "Hlavnou myšlienkou poukazov je to, že samotní rodičia budú uplatnením poukazu na konkrétnu aktivitu, dávať jej súčasne aj podporu a impulz pre rozvoj. Nebude to robiť politickými rozhodnutiami štát, ale deti a rodičia. Ide o to, že rodičia by dostali štátnu dávku, doteraz tu bola snaha o poukazy, ktoré mal platiť zamestnávateľ. Bolo by to vo forme kreditnej karty vo výške 500 až 750 eur na jeden rok. Mohli by ju využiť v športovom či tanečnom klube, alebo v centrách voľného času. Kde by tieto peniaze rodič minul, to je na jeho rozhodnutí," uviedol Sloboda.

Kľúčová je otázka financovania projektu, navrhovatelia sa tejto téme venovali najdlhšie. Ako Sloboda zdôraznil, zmenil by sa preto aj systém dotovania športových zväzov: "Kľúčové na tomto je, že by nikto politicky nerozhodoval o peniazoch na šport tak, ako je to v súčasnosti. Peniaze idú na rôzne dávky, existujú lyžiarske a vzdelávacie poukazy a rôzne ďalšie dotácie. Tieto peniaze by sa združili do jedného balíka, z ktorých by boli platené voľnočasové poukazy. Nevieme, čo spraví s rozpočtom koronakríza, ale bez toho, aby v tejto chvíli bolo treba dať do systému peniaze, nám to vyšlo na 500 eur na jeden poukaz len z peňazí, ktoré sa dnes delia na lyžiarske kurzy, vzdelávacie kurzy, či na školské kluby, alebo centrá voľného času. Ale treba povedať aj to, že peniaze ktoré inú z rozpočtu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu jednotlivým zväzom, tie by sa čiastočne zastavili a išli by tiež do tohto mešca. Spočítali sme, že by to malo byť okolo 50 miliónov eur. Ale mimo systému voľnočasových poukazov by zostalo financovanie reprezentácií, na tie by zväzy dostávali peniaze aj naďalej. Kluby by však začali výrazne viac súťažiť o to, aby získali deti a rodičom by sa uľavilo, pretože 750 eur nie je zanedbateľná čiastka."

Ako ešte Sloboda uviedol, zväzy by po zavedení poukazov mali väčšiu motiváciu: "Keby dieťa išlo do klubu, ktorý je pod nejakým národným športovým zväzom, bude klubu alokovaná čiastka priamo pre konkrétny zväz. Ak dá dieťa celú sumu 750 eur do jedného klubu, tak sto eur pôjde automaticky konkrétnemu zväzu. Aj to je motivácia pre zväzy, aby sa snažili získavať deti. Ale zväzy neprídu úplne o peniaze, my hovoríme len o časti peňazí, ktorá je v tomto momente určená na podporu klubov a detí, ktoré patria pod zväz. Teraz prišli z MŠVVaŠ na zväzy peniaze, ktoré sa vypočítali podľa vzorca. Zväzy ich ďalej rozdelia na samotný chod a činnosť, reprezentáciám a klubom podľa pravidiel Zákona o športe. My by sme do balíka na poukazy zobrali iba tie peniaze, ktoré zväzy dávajú na mládež. A cez ňu môžu peniaze opäť získať naspäť. Obrátil by sa iba tok štátnych peňazí na podporu mládeže. Peniaze by nešli zo štátu do zväzov a klubov, ale od rodičov do klubov a zväzov. Toto považujem za zásadnú motivačnú zmenu."

Časový horizont spustenia poukazov by mal byť do konca volebného obdobia, ešte predtým ho však plánujú otestovať. "Či sa to podarí, to je to kľúčová otázka na diskusiu s ministrom financií, ktorý musí do jedného mešca združiť všetky peniaze, ktoré idú po iných kanáloch a sú rozdelené na iné aktivity pre mládež. Musíme tento systém najskôr otestovať. Už sa to v minulosti skúšalo a dopadlo to celkom dobre. Musíme vybrať nejaké menšie mesto a vyskúšať tento projekt. Ja osobne som presvedčený, že by to dopadlo dobre a potom by mohla byť aj politická vôľa na to, aby sa to spustilo. Ale nie je to jednoduché z pohľadu natekania peňazí do jedného balíka, lebo položiek kam peniaze tečú, je veľmi veľa. Zasahuje to aj do podielových daní, to je tiež náročná otázka, ako sa s týmto vyrovnáme. Lebo do toho vstupuje aj faktor miest a obcí, ktoré majú svoje združenie a prvé čo ich napadne je, že im chceme zobrať peniaze. Ale nie je to tak, peniaze do športovísk im natečú cez poukazy. Veľká suma peňazí, ktorá každý rok takýmto spôsobom natečie do športu, to vyvolá dopyt po športových zariadeniach. Takto sa bude klubom ľahšie budovať nová infraštruktúra a nebude to náročné na štátne dotácie. V podstate z platieb z poukazov budú mať kluby väčší prísun peňazí na obnovu infraštruktúry," vysvetlil Sloboda.

Ako to bude s nevyužitými peniazmi na poukazoch, zatiaľ nie je jasné. Rodič sa môže dostať do situácie, že jednému dieťaťu bude z poukazov platiť hokej a druhému tanečný krúžok. V podobných prípadoch mu na karte môžu zostať nevyčerpané peniaze, keďže finančná náročnosť jednotlivých krúžkov je rôzna. V tejto veci Sloboda predpokladá, že to bude fungovať ináč: "Nevyužité peniaze by nemali zostať na karte, lebo by to mohlo byť predmetom špekulácií a mohlo by sa s preukazmi kšeftovať. Takže skôr nie. Ale uvidíme, čo nám ukáže prax. V tejto chvíli som však proti takejto možnosti. Sme len na štarte. Ak nám prax ukáže, že prvák na základnej škole má menšie nároky ako ôsmak, tak sa tým samozrejme budeme zaoberať."

Systém chcú nastaviť tak, aby bol úplne transparentný, a aby nedochádzalo k zneužívaniu poukazov. "Je snaha urobiť to pod informačným systémom športu, kde by bolo všetko vidieť. To je ďalšia skvelá vec. Teraz dochádza k veciam, že sa vymýšľajú rôzne športové disciplíny, sú prípady fiktívnych športovcov. Tým pádom sa dostávali peniaze na športovcov, ktorí len niekde boli napísaní na papieri. Toto by sa teraz všetko vyriešilo, lebo si to všetko bude riadiť rodič, on bude dávať peniaze klubom a zväzom a navyše pod verejnou kontrolou," zdôraznil pre TASR Sloboda.

Dlhoročný športový funkcionár spoločne so svojimi spolupracovníkmi verí, že poukazy pomôžu dostať deti na športoviská, aj keď ako uviedol, nepôjde to hneď. Budúcnosť však vidí optimisticky: "Tým, že som niekoľko rokov viedol športový klub, nemaľujem si ilúzie. Všetko je na rodičoch. My chceme týmto opatrením pomôcť práve im, aby mali možnosť dieťa umiestniť kam chce. Aby rozhodovali oni a nie politici, ktorý šport, alebo aktivita je tá správna. Toto je kľúčové. A ja verím, že potom nám pribudne aj viac detí, ktorých bude baviť šport a z ktorých vyrastú skvelí športovci."