Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V X-bionic sphere by mohlo vzniknúť tréningové karanténne centrum

Na snímke atletický štadión športového komplexu x-bionic® sphere v Šamorín.. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Napriek uzavretému areálu sa však črtá jeho využitie pre slovenských športovcov.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Rezort X-bionic sphere v Šamoríne získal v lete 2016 štatút Slovenského olympijského tréningového centra a pri prebiehajúcej pandémii koronavírusu je pripravený pomôcť športovcom. Plocha s celkovou rozlohou viac ako milión metrov štvorcových poskytuje profesionálne podmienky pre výkon 26 olympijských disciplín. Ako pre TASR uviedol predseda dozornej rady X-bionic-u Juraj Bača, rezort je prakticky okamžite pripravený ponúknuť pomoc pri dodržaní súčasných prísnych opatrení.

Súčasťou areálu je jedno z najväčších a najmodernejších olympijských jazdeckých centier, moderný atletický štadión, kongresové priestory, futbalové ihrisko, či moderné bazény. Rezort ponúka prakticky neobmedzené možnosti na šport a má aj ideálna polohu. Garantuje rýchlu dostupnosť z Bratislavy, Viedne, aj Budapešti. Negatívne dopady pandémie koronavírusu preto v Šamoríne pociťujú vo viacerých smeroch. "Pôsobíme v oblasti športu i cestovného ruchu. Sme postihnutí pandémiou tak ako väčšina sveta v prvej línii. Cestovný ruch neexistuje, aj vzhľadom na zatvorené hranice a hygienické opatrenia. My sme navyše v špecifickom zaradení cestovného ruchu, keďže poskytujeme služby športovo orientovaným klientom. A šport je dnes na vedľajšej koľaji. Takže my máme celú situáciu umocnenú raz toľko. Kríza sa nás dotýka, sme v absolútnom obmedzení. Najvyšší manažment sa denne zaoberá problémami, aby udržal chod spoločnosti. Bohužiaľ, následky sú aj nepríjemné, teda s dopadom na zamestnancov," povedal Bača.

Napriek uzavretému areálu sa však črtá jeho využitie pre slovenských športovcov. Pri dodržaní prísnych hygienických opatrení si Bača vie predstaviť jeho využitie, manažment X-bionic-u sa inšpiroval aj v zahraničí. "Olympijské tréningové centrum je z nariadenia vlády zatvorené. Profesionálni športovci majú výnimku, kedy a ako môžu využívať športoviská. Ale vzhľadom na to, že konkrétny športovec by k nám musel merať cestu, nie sme schopní poskytovať športovisko na individuálnu aktivitu. Ale nemalo by to pre neho ani význam. A preto sme vnímali ambíciu a dopyt na športovom trhu. Oslovilo nás viacero zväzov s tým, že ak by vládne orgány umožnili profesionálnym slovenským športovcom pri dodržaní podmienok trénovať, sme ochotní im poskytnúť naše služby. Máme načrtnutých viacero modelov, ktoré chceme ponúknuť zastrešujúcemu orgánu, ktorým je Slovenský olympijský a športový výbor a je na ich zvážení, ako to budú komunikovať s kompetentnými. Ale ak bude impulz od SOŠV výrazný, sme ochotní veľmi rýchlo zareagovať. Ale športovci by boli u nás izolovaní a zamestnanci by museli byť v rovnakom režime. Ale je to ako také východisko zo súčasnej situácie. Športovec by sa mal pripravovať dlhodobo aj vzhľadom na olympiádu a my mu takto vieme pomôcť."

Podľa bývalého slovenského olympionika je dôležité, aby sa každý vrcholový športovec čo najviac priblížil svojmu zabehnutému režimu trénovania, preto je myšlienka karanténneho tréningového kempu zaujímavá pre každého z nich. "Športoviská sú u nás dlhodobo dostupné. Tartan je na mieste, nikam sa nechystá. Tak isto bazény. Mimochodom, prestávku sme využili na ich dezinfekciu napriek tomu, že máme špičkové najmodernejšie zariadenia. Urobili sme kompletnú sanitu. Športoviská teda máme a netreba rozhýbať veľa ľudí, aby sa ihneď prevádzkovali. Ale to, o čom hovoríme, nie je plnohodnotná hotelová prevádzka, my hovoríme o karanténnom spôsobe tréningového kempu, alebo dlhodobého sústredenia. Veľa športovcov vyhľadáva práve takéto zariadenia v rôznych destináciách sveta, či už pre nadmorskú výšku, alebo klimatické podmienky. Aj tie dnes fungujú pri dodržaní prísnych podmienok. Aj v San Diegu, z ktorého sme veľakrát čerpali pri projektovaní X-bionic sphere, tam to tiež bola komunita, ktorá bola kompletne kontrolovaná a bezpečnostnou službou uzavretá. Vstup bol povolený len so súhlasom konkrétneho zväzu a Amerického olympijského výboru. Dlhodobo boli uzavretí a nemohli roznášať žiadny vírus. Čiže je to overené a dá sa to. Nie je to turizmus, je to dlhodobý pobyt za účelom udržania výkonnosti. Ale my nie sme v situácii, že by sme ponúkali služby, my sme v situácii, kedy to v prípade dopytu vieme ponúknuť. Toto riešenie nás v rámci cestovného ruchu Slovenska nezachráni, toto karanténne olympijské centrum by bolo útočiskom pre tých športovcov, ktorí bojujú o olympijské kvóty, ale aj pre tých ktorí ich majú. Je to dôležité aj z mentálneho hľadiska. Oni sa musia dostať do nejakej rutiny, pretože športovci sú špecifická skupina. Treba si uvedomiť, že vrcholový šport je v konečnom dôsledku aj určitou formou závislosť. Nechcem rozvíjať akademické debaty, ale je samozrejme dokázané, že fyzická aktivita športovcom chýba a zapríčiňuje také stavy, ako iné, ktoré sú neduhmi v spoločnosti. Preto dnes trénujú v parkoch, po pivniciach len preto, aby organizmus nejakú aktivitu vyvíjal."

Posun termínu olympijských hier o rok zarezonoval aj u bývalého rýchlostného kanoistu, ale s rozhodnutím Medzinárodného olympijského výboru (MOV) súhlasil. Bude to však podľa neho mať aj negatívne dopady. "Neviem si predstaviť olympiádu bez diváckej kulisy, ale bola by najmä neférová a nebola by plnohodnotná. A väčšina športovcov to tak vidí. Nikto by nechcel zvíťaziť v súťaži, ktorá by nebola stopercentná. Aj keby sa dnes športovalo v bežnom režime, tak dôsledkom každého posunutia termínu je zmena koncového poradia v jednotlivých disciplínach. Športovci sú štandardne fungujúce bytosti, ktoré majú svoje fyziologické možnosti, geneticky sú nejako nastavení. A softvér, v tomto prípade hlava športovca, je určite viac, ako polovica samotného fyzického výkonu. Ročný posun zapríčiní zmeny aj po mentálnej stránke. Každý sa bude musieť dostať do stopercentnej formy a to nebude naozaj ľahké. A navyše sú tú takí, ktorí po OH v tomto roku chceli skončiť a naopak takí, ktorí mali štartovať po prvý raz a práve nováčikovia dostali šancu posunúť sa. Preto budú výsledky o rok iné, ako by boli teraz. Ja poviem príklad z vlastnej skúsenosti, keď v roku 1999 by som po dislokácii ramena rok pred olympiádu prijal, aby sa posunul termín, ale nestalo sa. Naši konkurenti vnímali, že Slováci mali problém a mohli to vnímať ako výhodu. Ale toto je súčasťou športového diania a preto je olympiáda taká vzácna, pretože všetko sa to deje len raz za štyri roky a musíte k tomu mať jednak natrénované a jednak musíte byť skoncentrovaní a musíte mať športové šťastie. Ja by som to prirovnal niekedy až k lotérii. Nechcem to znevažovať, nie je to náhoda, je to všetko o tom, čo máte odtrénované, ale naozaj je potrebná aj súhra okolností."

Okrem posunu termínu však podľa Baču zmení športové výkony na OH aj tréningový proces. Ten je totiž v každom kúte sveta kvôli prebiehajúcej pandémii nejednotný. "Predtým mohli všetci trénovať aspoň v základnom režime, dnes tú možnosť všetci nemajú. Nasledujúcich 12 mesiacov bude ovplyvnených nielen termínom, ale aj spôsobom tréningu A to je to, čo chceme v X-bionic sphere ponúknuť. Teda nejakú malú štartovaciu čiaru. Keď sa pozrieme na špičkových svetových športovcov, každý trénuje po vlastných rezidenciách, východný svet, kde je bohužiaľ aj Slovensko, tu nemáme také možnosti. Olympijskí víťazi trénujú s toaletným papierom a toto je to, čo podľa mňa ovplyvní výsledky na OH. Že nemá každý rovnaké podmienky. A aby som nezabudol, k športu patrí bohužiaľ neodmysliteľne aj kopec hriešnikov. A nemyslím si, že rôzne dopingové agentúry budú schopné zabezpečiť ideálne komplexné kontroly. Toto je jedna z vecí, ktoré môžu vplývať na férovosť. Niektorí podľa mňa uniknú z kontroly, ktorá by mala byť 100 zabezpečená, aby boli hry férové. Najmä v úpolových a silových športoch ľudia robia veci, ktoré nepatria do športu."

Napriek tomu, že šport je pre Baču celoživotným poslaním, chápe súčasné starosti ľudí a považuje ich za najdôležitejšie. Na konci všetkého však vidí dobrý koniec. "Dnes riešia ľudia existenčné problémy, nie šport. Ak získajú späť svoje istoty a keď sa všetko stabilizuje, vtedy sa budú pozerať aj na šport a ja dúfam, že na to budeme spomínať ako na niečo, čo sme spoločne zdatne prekonali," dodal na záver pre TASR.