Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

SOV pripravuje návrh legislatívnych opatrení z aplikačnej praxe

Na snímke prezident SOV Anton Siekel (vľavo) a generálny sekretár SOV Jozef Liba (vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uvádza sa to v stanovisku vedenia SOV, ktorý poskytlo v reakcii na vyjadrenia popredných športových funkcionárov v tematickom koncepte TASR.

Bratislava 16. marca (TASR) - Slovenský olympijský výbor chystá návrh legislatívnych zmien, ktoré budú reagovať na aplikačnú prax novelizovaného Zákona o športe. Cieľom je odstrániť nedostatky, ktoré sa prejavili pri zavádzaní zákona do praxe. Uvádza sa to v stanovisku vedenia SOV, ktorý poskytlo v reakcii na vyjadrenia popredných športových funkcionárov v tematickom koncepte TASR.

Celé stanovisko SOV znie:

"Slovenský olympijský výbor (SOV) veľmi aktívne komunikuje nielen so zástupcami športových federácií, ktoré sú členmi SOV, ale aj so zástupcami neolympijských športových zväzov, Konfederácie športových zväzov SR, Slovenského paralympijského výboru, rezortných stredísk vrcholového športu a v neposlednom rade so zástupcami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na základe týchto diskusií a po oboznámení sa s názormi športových odborníkov, ktorí majú dlhodobé reálne skúsenosti z riadenia športových zväzov, ale aj športových klubov a reprezentačných tímov, sme na pôde SOV nedávno zriadili legislatívno-právnu komisiu (LPK) SOV, do ktorej sme prizvali právnych expertov navrhnutých jednotlivými športovými zväzmi, s cieľom zjednotiť právne stanoviská k Zákonu o športe, a predovšetkým navrhnúť riešenia, ktoré vychádzajú z dôvernej znalosti rôznorodého športového prostredia.

LPK SOV si na svojom zasadnutí aj po konzultáciách so zástupcami výkonného výboru SOV a športovej rady SOV stanovila jednotlivé úlohy a určila aj ich priority. Jednou zo zásadných úloh v najbližšom období je aj príprava návrhu legislatívnych zmien, ktoré budú reagovať na aplikačnú prax. Ich cieľom bude odstrániť nedostatky, ktoré sa prejavili pri zavádzaní zákona do praxe. SOV vysoko pozitívne hodnotí snahu riešiť tieto otázky v úzkej súčinnosti so zástupcami rezortu školstva a cíti v tejto oblasti veľmi silnú dôveru športového hnutia.

SOV je presvedčený, že všetky zainteresované strany vedie primárne záujem o zlepšenie situácie v slovenskom športe tým, že sa nastavia jednoznačne definované vzťahy medzi jednotlivými subjektmi športového hnutia a parametre rozdeľovania finančných prostriedkov z verejných zdrojov tak, aby čo najviac zodpovedali postaveniu jednotlivých športových zväzov, boli motivačným prvkom v ich práci a mohli priniesť čo najvýraznejšie výsledky. Nie je to len Zákon o športe, ale aj otázka športovej infraštruktúry, práce s mládežou, hľadanie ďalších zdrojov financovania športu, finančné zabezpečenie organizovania medzinárodných podujatí a mnohé ďalšie témy, o ktorých budeme v nadchádzajúcom období na pôde SOV diskutovať a spoločne hľadať vhodné riešenia.

Športové hnutie si zasluhuje väčšiu pozornosť spoločnosti a Zákon o športe je veľmi pozitívnym krokom k získaniu si dôvery a uznania k práci ľudí, ktorí pracujú v športe. SOV bude mať snahu v maximálnej miere zastupovať v tomto procese záujmy športových federácií, aj ďalších subjektov športového hnutia."